fbpx
Nieuws

Dynamisch inregelen ook bij warmtepomp

Er komt een nieuw drukcompenserend instelbaar radiatorventiel voor grotere volumes dan standaard. Dit betekent dat ook warmtepompinstallaties dynamisch ingeregeld kunnen. Dat is goed nieuws voor het waterzijdig inregelen. IMI Heimeier heeft de primeur met de Eclipse 300.

Dynamisch inregelen is het summum van waterzijdig inregelen. De bijbehorende radiatorventielen vangen te grote drukverschillen in de installatie automatisch op, waardoor er nog meer comfort en energiebesparing uit een goed gebalanceerde verwarmingsinstallatie gehaald kan worden.

Beperkt volume

Onder andere IMI Heimeier, Danfoss en Honeywell hebben al geruime tijd dergelijke drukcompenserende radiatorventielen voor vloerverwarming en radiatoren op de markt. Deze ventielen hebben echter een beperking qua volume, waardoor warmtepompinstallaties die meer debiet vragen enkel statisch ingeregeld kunnen worden. Ook een prima methode, maar niet het summum, omdat schommelingen in het systeem door overdebiet niet opgevangen worden. Bij te grote drukverschillen kunnen radiatoren in de installatie toch lauw aanvoelen, of installatiegeluid veroorzaken. Juist lage temperatuursystemen, met een kleine ∆t, hebben extra veel baat bij die balans.

Warmtepompen: meer volume

Het ‘probleem’ bij lage temperatuursystemen met warmtepompen is dat er soms tot wel vier keer zo veel water over een radiator inclusief vloerverwarmingsysteem moet, dit om de gewenste afgifte te halen. Daar zijn veel bestaande leidingsystemen en instelbare radiatorventielen niet op berekend. IMI Heimeier is nu de eerste die met een dynamisch radiatorventiel komt die twee keer zo veel debiet aan kan. De Eclipse 300 is het grote broertje van de standaard Eclipse, die tot 150 l/h aan debiet kan leveren.  

Vraag uit Nederland

Volgens inregelexpert Ed IJtsma is er juist in ons land veel vraag naar een oplossing voor het dynamisch inregelen van warmtepompinstallaties. De R&D afdeling van IMI Heimeier heeft op basis van de Nederlandse vraag in samenwerking met de Van Delft Groep een test uitgevoerd bij o.a. een woningbouwvereniging in Rijen. “Het resultaat was verbluffend qua doorstroming en geluid”, zegt IJtsma. IMI Heimeier is het ventiel vervolgens gaan produceren. Het ventiel, in een rechte, haakse en axiaal variant, zal in februari bij de installatiegroothandel in het schap liggen. Heeft de standaard Eclipse een oranje dopje, de nieuwe heeft een groen hoedje.

Hoe werkt zo’n ventiel?

De debietregeling van deze uitvoering werkt hetzelfde als de standaard Eclipse. De monteur kan met behulp van de HyTools app van IMI Heimeier het benodigde debiet c.q. vermogen berekenen. Het dynamische radiatorventiel wordt ingesteld op het berekende debiet door de kap te verdraaien met de instelsleutel of een 11 mm steeksleutel. Als het debiet over het ventiel toeneemt verschuift door de stijgende druk de huls, waardoor het debiet constant op de ingestelde waarde blijft. Het ingestelde debiet wordt hierdoor nooit overschreden. Als het debiet daalt tot onder de ingestelde waarde, drukt de veer de huls terug naar zijn originele positie.

Waterzijdig inregelen nog geen gemeengoed. De meeste installaties in Nederland worden nog niet waterzijdig ingeregeld. Afgelopen jaar is bekend geworden dat installaties onder bepaalde omstandigheden verplicht waterzijdig moeten worden ingeregeld. Een bestaande installatie die goed in balans is, zorgt voor een betere opwarming van radiatoren of vloerverwarming, en is daarmee energiebesparend en comfort verhogend. Uiteraard staat daar wel een investering in statistische of dynamische radiatorventielen plus monteurskosten tegenover. Experts zeggen dat die investering ten opzichte van een niet-ingeregelde installatie binnen enkele jaren is terugverdiend.

Meer weten over waterzijdig inregelen? Kijk hier ons webinar terug.

7 reacties op “Dynamisch inregelen ook bij warmtepomp

 1. Koning klant schreef:

  Klinkt heel goed, waterzijdig inregelen, maar bepaald de thermostatische radiatorkraan dan niet hoeveel er door de radiator / convector loopt? Dat is afhankelijk van de warmtevraag.

  • Sjaak schreef:

   @ Koning
   als onafhankelijk adviseur kan ik je vertellen dat een thermostaat en of afsluiter die standaard gemonteerd worden NIET dynamisch in te regelen zijn.
   dat wil zeggen soms is er wel een statische inregeling mogelijk. maar bij warmte in verschillende ruimten kan de waterhoeveelheid door een andere radiator beïnvloed worden
   de radiator die het verst van de pomp/ cv-ketels zit krijgt dan het minder water en de oplossing die dan gebruikt wordt is om de watertemperatuur te verhogen, dat dit ten koste gaat van het gasverbruik en rendement van de cv- ketels of warmte pompen is vastgesteld. de eerste onderzoeken naar dit effect zijn meer dan 25 jaar oud, maarja kennis en geld hebben dit bij de Nederlanders op een laag pitje gezet

 2. Dick schreef:

  @ Koning
  Het binnenwerk van de radiatorkraan bepaald de volumestroom. De thermostatische radiatorkop bepaald de temperatuur.
  Binnenwerken zijn er in niet regelbaar, statisch regelbaar en dynamisch regelbaar.

 3. Hendrik schreef:

  waar te koop?

 4. jan alfring schreef:

  Moet je dan alle radiatorkranen vervangen of kun je alleen de kranen vervangen van radiatoren die problemen geven…..??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.