fbpx
Nieuws

Econic, de nieuwe naam van het verduurzamingsbedrijf FCTR E, zet met gerichte overnames en samenwerkingsverbanden grote stappen richting de ambitie van 40.000 verduurzaamde woningen per jaar.

Van een bedrijfje met een paar medewerkers in 2018, tot een flink mkb-bedrijf met 75 vaste medewerkers en een flexibele monteursschil van ook 75 man: Econic is in korte tijd flink gegroeid. “Wij zitten nu op 5.000 woningen per jaar en over drie jaar moeten dit er 40.000 zijn. En dat zijn cijfers voor alleen Nederland, want in het buitenland willen we ook groeien”, zegt directeur Joris Jonker.

Overnames

In 2019 nam Econic wko-installatiebedrijf ZON uit Spanbroek over en vorige maand volgde de divisie ‘zon’ van het Amsterdamse installatiebedrijf Guidion, nadat eerder al de Duitse zonnetak van dat bedrijf was overgenomen. Jonker: “Wij willen groeien door autonome groei én overnames.”

Winst maakt het bedrijf nu nog niet. Dat komt mede doordat er relatief veel mensen werken en er veel geld in digitalisering wordt gestoken. Maar als het aantal klussen stijgt en de digitalisering zijn vruchten begint af te werpen, zegt Jonker, zal de winst vanzelf komen.

Bodemwarmtepompen

Econic had al langer een samenwerking lopen met warmtepompfabrikant Nibe. Deze maand kwam er nog een samenwerking met Itho Daalderop bij. “Met Nibe gaan we voor de luxe nieuwbouwwoningen, met de Itho Daalderop WPU water/water-warmtepompen gaan we voor de seriematige grondgebonden nieuwbouwwoningen.” Dat kan op basis van een bodembron zijn, maar ook met een pvt-paneel, zegt Jonker.

In mei komt er naar verwachting nog een tak bij en dat is verduurzaming van bestaande woningen. Hier wil Econic een hybride warmtepomp inzetten, met een gasketel in combinatie met een warmtepomp. Volgens Jonker “is het nu nog te vroeg om de naam van de fabrikant te noemen”. Uiteindelijk wil Econic voor ieder type woning een passende installatie kunnen aanbieden.

Samenwerking met Wasco

Om ervoor te zorgen dat installateurs niet misgrijpen en altijd de juiste spullen hebben, heeft Econic onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend met groothandel Wasco. Jonker: “Wij hebben met de fabrikanten een korting afgesproken, omdat het naar verwachting om zulke grote aantallen gaat. Die korting berekent Wasco door aan de installateur.”

Als alles volgens plan gaat, zegt Jonker, is Econic binnen de kortste keren een bekende naam onder consumenten. “Dat is één van de redenen dat we onze naam veranderd hebben. FCTR E werkt niet zo goed bij consumenten. Straks moeten mensen op feestjes zeggen: ik heb mijn huis laten verduurzamen door Econic.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.