fbpx
Nieuws

Een op de vier is concentrisch

Het aandeel concentrische rookgasafvoeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Eén op de vier gemonteerde rookgasafvoeren is nu concentrisch, tegen één op de tien in 2014. Dat blijkt uit een navraag bij Burgerhout en Ubbink, die gezamenlijk het merendeel van de Nederlandse markt in handen hebben.

Het is niet zo dat concentrisch ten koste gaat van parallelle systemen. De verkoop daarvan stijgt namelijk ook nog steeds, zo is te lezen in het verwarmingsnummer van vakblad Installatie en Sanitair. De verkoop van concentrisch en parallel samen stijgt harder dan de verkoop van cv-ketels (+3% in 2017) en dat is een sterke indicatie dat rookgasafvoersystemen vaker dan voorheen samen met de ketel worden meevervangen; de cv-installatie wordt dus veiliger.

Eén ketelleven

Rookgasafvoersystemen gaan volgens de voorschriften één ketelleven mee. Maar een aanzienlijk deel van de afvoersystemen en dakdoorvoeren blijft zitten, onder meer om kosten van ketelvervanging te drukken.

‘Meer meevervangingen; de cv-installatie wordt veiliger’

Hierdoor neemt het risico op lekkage van rookgassen en mogelijke koolmonoxidevergiftiging toe. Dat het aantal verkochte rookgasafvoeren nu naar het aantal verkochte cv-ketels toe kruipt, is dus goed nieuws voor de veiligheid rondom de cv-installatie.

Koolmonoxide

De vlucht van concentrisch heeft vooral te maken met het feit dat veel (grote) installatiebedrijven hun voorkeur hebben uitgesproken voor de techniek en dat grote opdrachtgevers het voor gaan schrijven. Burgerhout zag het afgelopen jaar de verkoop van concentrische systemen met zeker 25 procent toenemen. Het bedrijf presenteerde afgelopen maand een nieuw kunststof concentrisch systeem. 

Wat ook meespeelt is dat de verenigde rookgasafvoerfabrikanten Rogafa de concentrische oplossing als voorkeur naar voren schuift, sinds de Onderzoeksraad voor Veiligheid deze aanbeveling in 2015 af gaf bij haar rapport over koolmonoxide-incidenten.

Daar komt bij dat “de aandacht voor de koolmonoxideproblematiek het veiligheidsbesef bij installateurs en woningeigenaren heeft doen toenemen”, zegt directeur Peter Laros van Ubbink.

Parallel

De parallelle aansluiting is vooral nog populair bij de kleinere installatiebedrijven. Ook zijn er situaties denkbaar waarbij een concentrische rookgasafvoer niet past of praktisch is in de montage.

Parallelle aansluitingen mogen nog gewoon en zijn ook veilig, maar hebben niet de vangnetconstructie bij lekken in de rookgasafvoerbuis.

Het hele artikel verschijnt in Installatie & Sanitair 8-2018. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.