fbpx
Nieuws

Eerst baan, dán opleiding

Installateur Feenstra gaat samen met InstallatieWerk en Randstad een tweejarige opleiding bieden aan toekomstig technische vakmensen. Na een selectie treden de vaklui in spe eerst bij Feenstra in dienst, om daarna een tweejarig opleidingstraject te volgen.

Eerst een baan, dan de opleiding. Met deze nieuwe werkwijze en een eigen interne bedrijfsschool wil de grote technisch dienstverlener (800 monteurs) de strijd om de vakman aangaan. Op dit moment zitten heel veel installatiebedrijven te springen om servicemonteurs. De vraag is groter dan de reguliere installatieopleidingen afleveren.

Vijftig talenten

Doel van het initiatief van Feenstra is om in twee jaar tijd vijftig talenten op te leiden tot gecertificeerd monteur in de installatietechniek. Inmiddels zijn de eerste contracten met de nieuwe technische collega’s ondertekend. “We moeten flink de zeilen bijzetten om de schaarste aan technisch personeel op te lossen’, stelt directeur Henjo Groenewegen van Feenstra.

“Nederland telt ca. 7 miljoen cv-installaties en een half miljoen huisbeveiligingssystemen die onderhouden of vervangen moeten worden. De populariteit van zonnepanelen, warmtepompen en andere innovaties schreeuwt om nieuwe monteurs om deze ontwikkeling bij te benen. Daarnaast vereist de overgang naar de gasloze woning ook specifieke kennis. We hebben nu achthonderd monteurs op de weg. Dat moeten er binnen vijf jaar meer dan duizend worden.”

Selectie aan de deur

Randstad Techniek neemt de selectie van de kandidaten op zich en zorgt voor de begeleiding gedurende het opleidingstraject. ‘Belangrijkste criteria om te worden toegelaten tot de opleiding is honderd procent inzet en een goed humeur. Want een monteur is dag en nacht het visitekaartje van het bedrijf’, legt Christiaan Smilde, directeur Randstand Techniek, uit.

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland verzorgt de praktische scholing van de deelnemers. Hierbij wordt opgeleid naar de monteur van morgen. Stefan Adriaansen van opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland: “Voorheen werden mensen in onze branche opgeleid om alleen de klus te klaren, tegenwoordig vragen we veel meer van onze monteurs. Denk hierbij aan een bredere opleiding, communiceren, signaleren en commerciële vaardigheden. Wij zorgen ervoor dat deze monteurs duurzaam inzetbaar zijn  en in het kader van een Leven Lang Leren worden opgeleid.”

Mbo-3 niveau

De geselecteerde kandidaten treden direct in dienst bij Feenstra. Van de nieuwe Feenstra-collega’s wordt verwacht dat ze een diploma kunnen halen op mbo 3-niveau. In het voortraject is al gekeken naar het in bezit hebben van een rijbewijs en het goed Nederlands spreken en schrijven. Per 1 april starten de geselecteerden officieel hun nieuwe toekomst, waarbij zij hun intensieve opleiding combineren met het opdoen van praktijkervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.