fbpx
Nieuws

Eerste certificaat WKO voor Unica

Eerste certificaat WKO voor Unica

Unica Ecopower heeft zich als eerste bedrijf in Nederland gecertificeerd voor het ontwerp en realisatie en beheer van bodemenergiesystemen.

 

Per 1 oktober moeten alle bedrijven die zich met warmte-koude opslag bezig houden aan de nieuwe BRL6000-21 richtlijn voldoen. Volgens het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen dienen bedrijven die bodemenergiesystemen (WKO) ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden vanaf 1 oktober 2014 te beschikken over een erkenning van overheidsinstantie Bodem+. Voor die erkenning heeft het bedrijf één of meer certificaten nodig. Unica Ecopower heeft zich laten certificeren voor het ontwerp, de realisatie en het beheer en onderhoud, zodat zij integrale klimaatinstallaties met WKO kan blijven aanbieden. Unica vraagt op basis hiervan binnenkort de erkenning aan bij Bodem+. Jan-Maarten Elias van Unica: “Deze gehele certificeringsslag van onze bedrijfstak zal aan opdrachtgevers en eindgebruikers een belangrijk signaal afgeven, dat zowel nieuwe als bestaande bodemenergiesystemen zeer rendabel en vooral betrouwbaar kunnen draaien en duurzaamheidsambities kunnen waarmaken.” Unica Ecopower zal als kenniscentrum voor duurzame technieken deze certificering voor de gehele Unica Groep verder inregelen en waarborgen.

 

Wijzigingsbesluit

Het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen bevat meerdere onderdelen. Voor het bovengrondse deel van bodemenergiesystemen zijn algemene kwaliteitscriteria vastgelegd in BRL 6000-00 en BRL 6000-21, die de interne kwaliteit binnen het bedrijf en de gerealiseerde bodemenergiesystemen moeten borgen. Zo worden eisen gesteld aan opdrachtverstrekking, interne bedrijfsprocessen, medewerkers die werken met bodemenergiesystemen en de werkwijze van de certificatie-instelling. Voor het ondergrondse deel zijn algemene kwaliteitscriteria vastgelegd in BRL SIKB 11000, zoals eisen aan de competenties van de projectleiders. Technische uitvoeringseisen liggen vast in protocol 11001, dat eveneens bij de BRL hoort.

1 reactie op “Eerste certificaat WKO voor Unica

  1. Marc schreef:

    Waarom gaan we nu de bodem onder ons ook nog vervuilen wat gebeurt er met de bio bacteriën in de bodem als men die ook nog gaat verstoren we hebben de lucht al goed vervuild en nu de bodem ook nog eens?
    Het hoeft niet het kan ook zonder !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.