fbpx
Nieuws

Vijf ventilatie-onderhoudsbedrijven hebben op de Renovatiebeurs in Den Bosch de allereerste Ventilatiekeur certificaten uitgereikt gekregen van branchevereniging VLA.

Zij voldoen daarmee aan de eisen die de branche stelt aan service en onderhoud van ventilatiesystemen. Het gaat om Comfort Services, Eltag, Airhome Ventilatieservice, Bevico en Breijer.

Het Ventilatiekeur is al enkele jaren in ontwikkeling en werd in 2013 gelanceerd, maar nu is het dan zover dat de eerste certificaten uitgereikt kunnen worden, zegt Wout Schouwstra, van Airhome. “De ontwikkeling van het Ventilatiekeur is een hele zoektocht geweest. Aanvankelijk sloeg het niet echt aan en waren de regels allemaal niet even duidelijk.” Tot voor kort was ook Feenstra bij het Ventilatiekeur betrokken, maar dat bedrijf is afgehaakt.

Iedereen op eigen manier

Schouwstra: “Het Ventilatiekeur is ontstaan uit de gedachte dat het beter kan en moet met ventilatiesystemen. Er was geen uniforme aanpak van onderhoud; iedereen deed het op zijn eigen manier. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Ik ben heel blij dat deze vijf bedrijven, die concurrenten van elkaar zijn, toch de moed hebben gehad om samen stappen te zetten ten bate van het algemeen belang.” (Tekst gaat verder onder de foto)

Om het certificaat te bemachtigen moet een bedrijf voldoen aan een aantal eisen van de VLA en daarnaast moet de servicemonteur zijn vakbekwaamheid kunnen aantonen met een Erkenningsregeling Woningventilatie van InstallQ.

Corporaties

Het Ventilatiekeur kan ingezet worden in alle woningen, dus ook bij particulieren, maar vooralsnog zijn de pijlen vooral gericht op woningcorporaties, zegt Remi Hompe van de VLA. “Corporaties zijn het laaghangende fruit en bieden ons de mogelijkheid om het Ventilatiekeur goed in de markt te zetten.” De Amsterdamse corporatie De Alliantie, De Key en Rochdale zijn al aan boord.

Aspirantleden mogen toetreden, maar moeten wel eerst een toetredingstoets afleggen, zegt Hompe. Adviesbureau DWA zal de screening gaan verzorgen.

Bekijk hieronder het beursjournaal die de collega’s van Aannemervak.nl hebben gemaakt. Hierin ook aandacht voor Ventilatiekeur.

https://www.youtube.com/watch?v=Q3PFsiqGsgg?rel=0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.