fbpx
Nieuws

Eerste PowerWindows in de praktijk

In de nieuwe Rabobank in Eindhoven zijn voor het eerst PowerWindows, stroomopwekkende ramen, toegepast. Bankmedewerkers kunnen straks laptops, tablets en smartphones opladen via de ramen.

Pv-cellen in het raam

De PowerWindows zijn een idee van de Delftse startup PHYSEE, die de ramen in eigen beheer ontwikkelde. De ramen wekken stroom op doordat er op de afstandhouder van het glas pv-cellen geplaatst zijn. Deze cellen zijn onderin en aan beide zijkanten geplaatst en onder een zodanige hoek dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. De verwerking van de pv-cellen op de afstandhouder zorgt ervoor dat het systeem universeel toepasbaar is. Maarten de Haas, Head Business Development bij PHYSEE: “Het kan op alle glassoorten toegepast worden zonder dat het een negatieve invloed heeft op bijvoorbeeld de U-waarde of de zontoetredingsfactor.” PHYSEE levert zelf de afstandhouders, inclusief de gemonteerde panelen, en laat de glasproducenten vervolgens het glasproduct maken.

De nieuwe Rabobank in Eindhoven. Foto: Sam Anders

Mini-omvormers

De pv-cellen tussen de glasplaten zijn via een bedradingsysteem op ‘slimme diodes’ aangesloten, wat in principe hele kleine omvormers zijn. “Het voordeel van dit systeem is dat de cellen individueel werken waardoor schaduwvorming op een cel de prestatie van de overige cellen niet negatief beïnvloedt,” aldus De Haas. De opbrengst van PowerWindow is 10 Wattpiek per m2, 15 keer lager dan een gewoon zonnepaneel. Dit komt door het beperkte oppervlakte dat beschikbaar is tussen de afstandhouders. De geproduceerde elektriciteit kan direct afgenomen worden via een USB-aansluiting of opgeslagen worden op een batterij. In de praktijk kan met deze batterij 5 of 6 keer per dag een smartphone worden opgeladen. PHYSEE geeft 10 jaar garantie op een rendement van 90-100% van de panelen.

Meer projecten

De PowerWindows worden binnenkort ook toegepast in het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen in de Beethovenstraat in Amsterdam. Verder is voor 2018 al een contract getekend met projectontwikkelaar VORM om in Amsterdam aan het IJ 1800 m2 aan stroomopwekkend glas toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.