fbpx
Nieuws

De terugverdientijd die minister Hugo de Jonge hanteert rondom de voorgenomen normering van hybride warmtepompen is te rooskleurig, stelt Vereniging Eigen Huis uit eigen onderzoek. De belangrijkste conclusies zie je in de factsheet onderaan dit artikel.

Minister De Jonge werkt aan een norm die de hybride warmtepomp, een combi van cv-ketel en warmtepomp, als minimale standaard bij ketelvervanging stelt. Vanaf 2026 zou een solo-ketelvervanging bij de meeste huishoudens niet meer mogen. In de stukken die aan basis liggen voor deze normering gaat de minister ervan uit dat een hybride warmtepompinstallatie zich binnen 7 jaar terugverdiend heeft. Die 7 jaar wordt de verwachte grens voor de hybride verplichting in de norm. Oftewel: is de terugverdientijd langer, dan mag je nog wél gewoon solo een cv-ketel vervangen. Ook monumenten en appartementen zijn uitgezonderd van de ‘verplichte’ hybride stap. De norm wordt op dit moment opgesteld.

Nieuw onderzoek

Vereniging Eigen Huis heeft het onderzoeksrapport van W/E Adviseurs na laten rekenen door Bureau Berenschot, ook het bureau dat dit monitoringsonderzoek heeft gevalideerd. Hier de factsheet van dat onderzoek Berenschot zet de terugverdientijd op gemiddeld 9,5 jaar. De verschillen zitten volgens Eigen Huis vooral in het feit dat in het eerste onderzoek het gemiddeld gasverbruik ‘onrealistisch’ is. Het afgelopen jaar zijn woningen alleen al door gedrag minder gas gaan verstoken. Verder zegt Berenschot dat de inflatie niet is meegenomen, en dat de onderhoudskosten van de warmtepomp niet in de terugverdientijd is meegenomen.

Volgens het onderzoek van Eigen Huis zou de meerinvestering in een hybride warmtepomp in plaats van voor 2,65 miljoen huishoudens nog maar voor 270.000 huishoudens binnen 7 jaar terug te verdienen zijn.

Financiering

Uit het onderzoeksrapport van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat de verplichte aanschaf van een warmtepomp nadelige gevolgen heeft voor de financiële buffer en flexibiliteit van kwetsbare huiseigenaren. Ze kunnen op drie manieren een warmtepomp financieren: uit eigen financiële middelen, via een lening bij het Nationaal Warmtefonds of door het verruimen van hun hypotheek. Voor een renteloze lening van het Warmtefonds mag het jaarlijkse verzamelinkomen niet hoger zijn dan 60.000 euro. “Er zijn zo’n 1 miljoen huiseigenaren die rondom de inkomenseis verdienen. Als zij een lening met rente moeten afsluiten, gaan zij er financieel op achteruit. “Deze groep ziet de minister nu over het hoofd”, stelt Eigen Huis. “Ook lagere inkomens die renteloos kunnen lenen, gaan hogere maandlasten krijgen door aflossing.”

Goed en duurzaam

De hybride warmtepomp is niet in alle gevallen negatief, benadrukt de belangenvereniging. Voor sommige woningen is het een goed en duurzaam middel om energie te besparen en de energierekening laag te houden. Directeur Cindy Kremer van VEH: “Huiseigenaren kunnen prima zelf bepalen of een warmtepomp een goed alternatief is voor hun woning. Maar bij deze verplichting neemt de minister de individuele thuissituatie niet mee en is dus maatwerk nodig.” Ook wil de vereniging dat de minister kijkt naar de financiële gevolgen van de totale energietransitie voor huiseigenaren. “Huiseigenaren worden namelijk de komende jaren ook al belast met investeringen in verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie,” aldus Kremer.

Verhoog ISDE subsidie

De Vereniging Eigen Huis vraagt de minister om maatwerk te leveren, in plaats van een standaard normering. Ook pleit de belangenbehartiger voor een verhoging van de ISDE-subsidie. Deze is nu 30% van de aanschaf van een hybride warmtepomp. Verder hoopt de vereniging dat bij een normering ook de investeringen in pv-panelen, isolatie, elektrisch koken of elektrisch rijden worden meegenomen. “De warmtepompplicht is een onderdeel van de gehele energietransitie voor huiseigenaren.”

22 reacties op “Eigen Huis: terugverdientijd hybride warmtepomp te rooskleurig

 1. W. van Dijk schreef:

  Beste lezer, bij Quatt rekende men mij voor dat ik bij een huidig gasverbruik van 720 m3 per jaar mijn terugverdientijd 18 jaar en 3 maanden was en het me een besparing van € 153 per jaar opleverde.
  Da’ s voor mij duidelijk. Niet doen dus en ook niet in 2026 of 2030.

 2. Kaspar schreef:

  Hier hangt de Quatt inmiddels. Heeft me netto inclusief installatie 2500 euro gekost. Gasverbruik gaat wellicht met 70% omlaag terwijl de stroom me dankzij de zonnepanelen weinig kost (terugleveren bovenop het salderen levert weinig meer op). Zelfs met mijn lage gasverbruik hiervoor is de verwachting dat de investering met een jaartje of 4, misschien 5 terugverdiend is terwijl het me meteen al meer comfort oplevert. No-brainer dus.

 3. Bas schreef:

  Als ik alles aanschaf in en rondom mijn huis, en moet gaan nadenken over terug verdientijd kan ik beter in een hutje op de hei gaan wonen. Ðe oude gaskachel is naar de sloop, maar kon nog een paar jaar mee.

 4. Wpbeter schreef:

  Een warmtepomp lucht lucht, airco dus of lucht water hebben sen COP waarde van 4 tot 5 x.
  Dus sowieso veeeel goedkoper.

  Die VEH is gewoon een clubje met leden waar ze af en toe wat moeten doen. Te veel leden zeggen nl op. Je hebt niks aan VEH.

  Net als dit gezeur.

  • Guido schreef:

   Bij ons zou een hybride warmtepomp ons 8000 euro kosten incl installe en excl cv ketel. De terugverdientijd zou 30 jaar zijn of meer zijn, omdat de scop waarde 3-3,5kw zou zijn in ons huis(energielabel B). Aangezien 10kwh voor 1m3 gas warmte staat, verbruik je ongeveer 3:10m3=3,3kwh(bij scop 3). 3kwh(1,20 euro)-1m3,(1,40)=0,20. Ik zou dan per gebruikte m3; 20 cent besparen. Op een verbruik van 1000-1500m3 gas besparen we dus 200-300 euro per jaar… Daarmee verdien je niet snel 8000 euro terug, ook al is er subsidie. Goed dat Eigen Huis dit onderzocht heeft.

 5. Tiger schreef:

  Terugverdientijd. Waar gaat het eigenlijk om? Waarom stap je over? Voor ons was de voornaamste reden om gasloos te worden. Los van terugverdientijd of allerlei wetten en regels. Daarmee kan de gaskraan in Groningen ook en stukje verder dicht. En zijn we minder afhankelijk van gas uit het buitenland.

  • Henk schreef:

   Beste, waar komt de elektrische energie in de winter op koude avonden vandaan? Mogelijk voor een klein deel uit wind maar voor het overgrote deel uit Gas of Kolen uit de energie centrale. De gedachte dat Gasloos In de woning de keten gasvrij maakt is ridicuul

 6. Roy schreef:

  Ik ben vorig jaar overgegaan op een full electric warmtepomp en zelfs met het afsluiten van gas en daarmee extra kostenbesparing is de besparing voor mij 450 euro per jaar. Het duurt voor mij dus 20 jaar voordat ik hem terugverdiend heb. Wat betreft financiën dus een kat in de zak want zo’n pomp heeft een levensduur van 15 jaar.

  Ik ben wel blij dat ik minder direct beïnvloed wordt door de gas situatie, natuurlijk nog steeds indirect want de elektra prijs gaat ook omhoog door de hoge gasprijs.

 7. Hein Kievits schreef:

  Zoals altijd duwen ze in Den Haag de mensen iets door de strot, achteraf blijkt maar weer dat ze het verkeerd hebben. Is ook niet gek toch, ze kunnen elke minister op een andere functie zetten zonder verstand.

 8. Richard schreef:

  Ik heb een huis uit 1965 met een plat dak. Drive-in woning en woon dus op de 1e etage.
  Heb redelijk wat geïnvesteerd in isolatiemaatregelen zoals HR++ glas, PIR isolatie op het dak en ook zonnepanelen.
  Gasverbruik met HR ketel voor CV en WW ca. 900 m3 per jaar.
  Op de site van Remeha kun je berekenen wat de terugverdientijd is.
  Bij mij is dat 22,4 jaar en een besparing van € 105,00 per jaar.
  Dan ben ik dus al minstens aan mijn 2e warmtepomp toe.
  Of je nu voor of tegen bent, er moeten wel eerlijke uitgangspunten komen.

 9. Fred Hartjes schreef:

  Het is een slechte zaak om de warmtepomp nu al grootschalig te gaan invoeren. Mensen juichen dan dat ze van het gas af zijn, maar die extra elektriciteit die dan nodig is, wordt in de winter nog steeds voornamelijk fossiel opgewerkt, met gas of kolen (dubbele CO₂-uitstoot). Vooral bij een SCOP van 3 is er dan eigenlijk geen of nauwelijks voordeel voor het milieu. En dan reken ik nog niet de extra milieuaspecten van de fabricage van de warmtepomp mee (momenteel nog erg groot). Pas wanneer we in staat zijn om de overvloedige duurzame energie in de zomer tot in de winter op te slaan, of wanneer we het aantal windmolens vervijfvoudigen, wordt de warmtepomp voor het milieu ook interessant.

 10. Marcel schreef:

  Ik heb nu al vier seizoenen een 3 kw warmtepomp in bedrijf.
  Het extra stroom verbruik is 2000 kwh per jaar.
  De gasbesparing is 450 m3 per jaar.
  Wie durft het aan om mijn besparing op energie kosten uit te rekenen en daardoor mijn terugverdien tijd inzichtelijk te maken.

  • Antoine schreef:

   Als je uitgaat van hetbprijsplafond tarief, kost het je 800;euro stroom en bespaar je 652 euro aan gas. Verlies van €148 per jaar. En dannzijn de aanlegkosten niet mee gerekend. Deze discussie heb ik met Quatt ook gehad. En tot 3 maanden geleden kan je op de Eneco site ook een berekening maken en kwam ik op 45 jaar terugverdientijd uit…website is helaas veranderd want er moeten wel warmtepompen verkocht worden. En dan kan je nog steeds niet van het gas af, want we willen ook nog een warme douche…

  • Geim schreef:

   Vattenfall 1 jaar vast:
   Stroom €0,30 per kWh
   Gas €1,20 per m3
   Besparing 450 m3 * €1,20 = €540
   Besparing vast recht gas + netbeheer gas €200 (bij verwijdering gasaansluiting)
   Totale besparing €740/540

   Extra kosten
   Elektriciteit 2000 kWh * €0,30 = €600

   Afhankelijk of je nog een gasaansluiting hebt of niet heb je of een besparing van €140 per jaar of extra kosten van €60 per jaar.

   Je gasbesparing van 450 m3 komt overeen met een warmtebehoefte van (grofweg) 4500 kWh, hierdoor ga je nu 2000 kWh extra gebruiken. Deel je die 2 op elkaar, dan kom je op een rendemet (COP) van 2,25 uit. Dat is erg lasg voor een WP. Ik denk dat je je installateur er naar moet laten kijken. Een COP van 4 is niet ongebruikelijk. Daar hoort dan 1000 kWh bij.

 11. Henk schreef:

  Ach ja terugverdienen. Als je een nieuwe gasketel koopt ben je ook zo maar 1500 euro verder. En elke M3 gas die je verstookt is gewoon weg dus een cv ketel kost alleen maar geld.

 12. Jan Klaassen schreef:

  De hybride warmtepomp is een slecht idee. Je behoudt onderhoudskosten voor je ketel, slijtage van een ketel, vastrecht voor gas en een lage COP omdat je (kennelijk) een hoge CV temperatuur nodig hebt vanwege radiatoren. Een all-electric warmtepomp is goedkoper. Maar…. de lobby he? Ketel fabrikanten willen graag nog een aantal decennia niet 100% van het gas af zodat ze gasketels kunnen blijven maken en de politiek loopt keurig aan de leiband van de lobby.

  • Geim schreef:

   Het is vooral een goedkope tussenoplossing. Net zoiets als all season banden. Redelijk in de winter, maar winterbanden zijn beter en komt niet in de buurt van zomerbanden in het warme seizoen.

 13. hkwvi schreef:

  Tis net hoe je het berekend en er tegen aan kijkt.
  We hebben verleden jaar een Nefit-Bosch hybride WP laten plaatsen voor netto 5.450 euro en hier mee ruim 1.000 M3 gas bespaard, voordeel ruim 1.500 euro.
  Stroom ging met 1.600 Kwh omhoog maar door zonnepanelen grootste deel zelf geproduceerd. We leveren circa 3.500 Kwh per jaar terug ( installatie is al op mogelijke E-auto gebaseerd)
  Door salderen kost de stroom ons niets en krijgen hier nu nog 200 euro terug via Essent.
  Voor gas betalen we bij Engie nog 55 euro per maand voor 350 M3 gas.
  Realistisch berekend hebben we de WP in amper 4 jaar terug verdiend door lager gasverbruik.

 14. Klaas Jippes schreef:

  Huis bouwjaar 1962. Gasverbruik 2000m3/jr.=18000kWh=€2800,00 (€1,40)
  Warmtepomp(€3500) SCOP=4 2500kWh/jr=10000kWh=€1000,00 (€0,40)=1100m3 gas(€1,40)=€1540,00/jr.
  Besparing €540/jr
  Terugverdientijd hybride warmtepomp ongeveer 6,5 jaar.
  Dit is maar een rekensom. Ik snap de negatieve reacties niet.

 15. John schreef:

  Huizen met een laag gasverbruik zijn niet interessant voor een warmtepomp. Als je weinig betaald aan gas kan je ook weinig besparen.
  Zelfde met zonnepanelen. Ik betaal 600 euro per jaar aan elektriciteit, dus hoe installateurs dan berekenen dat ik 6000 euro in 4 jaar terugverdien is een verkeerde aanname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.