fbpx
Nieuws

‘Einde aan pv-cowboys op daken’

Certificeringsorganisatie Kiwa komt met een nieuw certificeringssysteem voor zonne-energiesystemen. Dit kwaliteitskeurmerk komt naast de al de bestaande Zonnekeur-erkenning die Techniek Nederland en Holland Solar aanbieden. De laatste partijen reageren ‘not amused’.

De vraag naar zonnepanelen stijgt, en daarmee ook het aantal cowboys dat op de markt opereert. Ondeugdelijke aansluiting van zonne-energiesystemen zorgt jaarlijks voor tientallen branden, waarbij de aangerichte (im-)materiële schade enorm is. Ook lappen veel –doorgaans goedkope- aanbieders van zonnepanelen niet volgens de arbo-richtlijnen, zoals valbeveiliging. Verzekeraars zitten met de schades in hun maag.

Voor certificeringsorganisatie Kiwa reden om een eigen kwaliteitskeurmerk – K11008 – voor de installatie van zonne-energie systemen te komen. Deze keur certificeert niet alleen de monteur, maar ook het volledige installatieproces. Hiermee heeft de markt nu twee verschillende kwaliteitssystemen, die van elkaar verschillen, maar ook overlap hebben.

Bas van Galen, bij Kiwa verantwoordelijk voor de certificering van zonne-energiesystemen, legt uit wat het belang is van het nieuwe keurmerk. “Installateurs die werken aan de hand van onze nieuwe procesrichtlijn geven aan hun klanten het signaal af dat ze als bedrijf vakkundig zijn én dat het proces om te komen tot een veilige installatie van A tot Z is gewaarborgd.”

Oorzaken van brand

Er kunnen tal van oorzaken zijn voor het ontstaan van branden op daken en gevels als gevolg van verkeerd aangesloten zonnepanelen. Gebrek aan ventilatie is er één, maar ook door lekkages, het niet opvolgen van de voorschriften van de panelenfabrikant of van de algemene veiligheidsrichtlijnen kunnen branden ontstaan. Andere oorzaken zijn het gebruik van omvormers die niet passen bij de gebruikte panelen, gebruik van te dunne bekabeling waardoor oververhitting kan ontstaan en ondeugdelijke aansluiting van kabels en stekkers, wat tot kortsluiting kan leiden. Andere gevolgen van een ondermaats installatieproces kunnen zijn dat de opbrengst van zonne-energiesystemen niet optimaal is. Bijvoorbeeld doordat onvoldoende rekening is gehouden met schaduwproblematiek of door een foutieve aansluiting op het lokale energienetwerk.

Installatiecapaciteit is schaars

“Door de populariteit van zonnepanelen ontstaat een gebrek aan installatiecapaciteit. Die schaarste trekt ook installateurs die het niet zo nauw nemen met de richtlijnen of die besparen op materialen. Met ons keurmerk kunnen bonafide installateurs zich onderscheiden van de cowboys op de daken,” aldus Van Galen. Installatiebedrijven kunnen zich vanaf tot Kiwa richten voor de BRL K11008.

De certificering van Kiwa komt zoals gezegd naast de bestaande Zonnekeur-erkenning van branchevereniging Techniek Nederland en Holland Solar in de markt te staan. Deze erkenning is op basis van de InstallQ-regeling en de bestaande BRL-6000.

‘Twee kwaliteitsregelingen onnodig’

Volgens Techniek Nederland is de kwaliteitsregeling van Kiwa onnodig en onwenselijk, en levert het vooral verwarring op. Woordvoerder Dick Reijman: “De breedgedragen erkennings- en een certificeringsregeling voor vakbekwame zonne-energie-installateurs bestaat al jaren. Alleen bedrijven die een speciale opleiding voor het plaatsen en inspecteren van zonne-energie-installaties hebben gevolgd, komen in aanmerking voor de erkenning of de certificering Zonnekeur. Deze installateurs kennen de normen en eisen die aan zonne-energie-installaties worden gesteld. Wanneer opdrachtgevers vakbekwame installateurs -dus met erkenning of Zonnekeur- inschakelen is de kwaliteit voldoende gewaarborgd. Indien nodig kan de bestaande BRL-6000 worden uitgebreid.”

Proces versus montage

Kiwa heeft begrip voor mogelijke verwarring en kritiek, en erkent de overlap. Volgens Bas van Galen sluiten de regelingen elkaar niet uit, en is de inhoud niet in beton gegoten. “Zonnekeur richt zich vooral op de personen die monteren. Ons kwaliteitskeurmerk gaat verder en is meer gericht op het borgen van het proces, van ontwerp tot uitvoering. Dat heeft de markt in onze beleving nodig. Deze certificering is zwaarder en duurder: bedrijven krijgen twee keer per jaar bezoek en er worden steekproeven gedaan. Onze keur richt zich in eerste aanleg op grotere bedrijven die op grotere schaal zonnesystemen aanbieden.”

14 reacties op “‘Einde aan pv-cowboys op daken’

 1. Adeo schreef:

  De titel van dit hoofdstuk “Einde aan pv-cowboys op daken” doet vermoeden dat nu iedereen zich aan de regeltjes zal houden.
  Gelukkig worden de voorwaarden en de documentatie voor pv installaties al beter.

  Denk zelf dat het einde nog lang niet in zicht is, de komende jaren zal blijken wat de “cowboys” allemaal hebben aangericht bij particulieren die er van uitgingen dat je het plaatsen van pv installaties over moest laten aan echte installateurs.

  In 2013 een installatie laten plaatsen door een landelijk groot bedrijf, dat hoofdbedrijf werkt met plaatselijke installateurs hier uit de omgeving

  Zal geen namen noemen maar hier is vorige maand voor de derde keer de gehele installatie opnieuw geplaatst, de problemen begonnen al in 2017 maar die werden onder de tafel geschoven door de hoofdaannemer.

  Eind 2018 kortsluiting met als gevolg brandplekken op het dakbeschot onder de pannen.
  In Juni 2019 is men overgegaan tot herplaatsing van de installatie met (deels) nieuw materiaal.

  Aangezien ik weet wat brand kan aanrichten een keuring laten uitvoeren door een onafhankelijk inspectiebedrijf die ook voor grote verzekering maatschappijen werkzaamheden verricht op dit gebied en de zaak uit handen gegeven .
  Resultaat van de keuring was weer niet conform de regeltjes.
  Opnieuw afgelopen augustus alles van het dak en weer (deels) nieuw materiaal erop.

  U raad het vast wel wat de volgende stap zal worden, sta weer op de lijst voor herkeuring door het hetzelfde inspectiebedrijf.

  Denk dat dit hoofdstuk nog veel hoofdpijn gaat opleveren bij oudere installaties.

 2. Aaf schreef:

  De zonnepanelen installatiebranche wil gewoon dezelfde nare regeling via de overheid als met de zogeheten (airco) stek monteurs. Doei vrije markt, doei normale tarieven.

  • Mariëtte schreef:

   Beste Aaf, als je de andere reacties op deze site leest, blijf je dan behoefte houden aan lage tarieven en vrije markt? En is regelgeving alleen maar naar, of staat tegenover de last die je ervan hebt, ook een gemak? Ik hoop dat mijn buren niet voor de goedkoopste aanbieder kiezen, als ik dit zo zie. Zelf zou ik het liefst alleen maar kunnen kiezen uit bedrijven die het goed doen. Ik heb liever niks dan goedkoop een foute installatie. Helaas wordt goed kiezen met concurrerende certificaten ook niet versimpeld….

 3. Martijn schreef:

  Aanbiedingen gehad van zg “gerenommeerde installateurs” voor een zonne installatie van 5kWp. De net aansluiting is 3fase, 25A. En dan doodleuk een 1fase omvormer aanbieden, die volgens de documentatie met 25A afgezekerd moet worden.

  En ik maar denken dat een eindgroep selectief moet zijn tov de hoofdzekering….
  Gelukkig moet dat ook van de netcode, een wettelijk voorschrift.

  Dit is niet een enkele vergissing, dit gebeurt structureel, steeds ook duidelijk aangegeven dat de installatie met 3x25A hoofdzekering uitgevoerd is.

  • groene rakker schreef:

   5kWp op de ideale oriëntatie kan eventueel op een 5kW omvormer. Hoeft niet. Volgens een grote omvormer fabrikant mag wel het dubbele vermogen aan Wp op een omvormer. Tot 8kWp op 4kVA omvormer. Hier 5,5kW Oost-West zonder problemen op een 4kVA omvormer. (17A max.) op 20A automaat en, hier wel op 4mm2 bedrading, volgens NEN1010 vanaf 2kW bij solar. In verband met langdurig hoge belasting. (in tegenstelling tot wasmachine e.d.) Dat doet ook een erkende installateur niet. Ik hier zelf wel.
   Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1982964
   p.s. voor volledige selectiviteit kan je maar 6 of misschien 10A groepen hebben, afhankelijk van de specificaties automaatfabrikant… maar zeker geen 16A automaten.

   • Martijn schreef:

    Met hoofdzekering automaten C25 zijn B16 automaten selectief, al zou het beter zijn om met alle electronica tegenwoordig Z toe te passen op de eindgroepen, muv van ovens, wasmachines etc.

    Merk maakt niet uit voor de curven tot 63A, die zijn vastgelegd in de IEC/EN60947-2

    Ik ga er wel vanuit dat jouw installatie met omvormer van >3,6kW op een 1 fase netaansluiting zit? Met 1x40A zijn eindgroepen van 25A toegestaan.

    • groene rakker schreef:

     Z kende ik nog niet. Nu wel. Ik hou het toch bij B.
     En helaas geen C25 automaat maar smeltzekering. Niet selectief.
     Niet erg want omvormer vast aangesloten, en een fout die te veel stroom door de automaat zou opleveren is zéér onwaarschijnlijk.

 4. M. Breet schreef:

  Erg leuk al die keurmerken. Dit zal er toe leiden dat de erkende/gecertificeerde installateur weer duurder zal moeten zijn (certificeren is duur). En dat de cowboys hun lage tarieven blijven handhaven zonder zich ergens aan te houden. De klant kiest niet gehinderd door kennis de goedkoopste, die panelen hebben immers dezelfde kleur als bij die dure installateur. De erkenningen en certificeringen zijn grotendeels papieren tijgers, eigenlijk is er geen enkele controle op hoe en wie een en ander aanlegt. Regeltjes zijn leuk, maar doe er ook iets mee.

 5. Alex schreef:

  Allemaal hartstikke leuk die keurmerken maar het zijn allemaal commerciële keurmerken en dus niet verplicht, ook Kiwa is commercieel.
  Laten ze eerst maar eens het installateurdiploma en vestigingserkenning invoeren wat zo nodig afgeschaft moest worden dat weert al heel wat beunhazen van de markt.
  Eerst hebben ze een computerwinkeltje en nu dat niet meer loopt kunnen ze ineens PV installatie’s aanleggen.

 6. M. Breet schreef:

  En is kiwa wel de aangewezen onafhankelijke instantie, in het verleden hebben ze bewezen van niet. http://www.polderpv.nl/nieuws_PV105.htm#27feb2013_Kiwasoap_deel2

 7. R.Nispeling schreef:

  Zonnepanelen plaatsen door vereniging eigen huis. Voor iedereen die zonnepanelen wil laten plaatsen.. doe er je voordeel mee..
  Vereniging eigen huis gaat trouwens accoord met deze werkwijze.. bizar!!

  Graag wil ik mijn bevindingen van het plaatsen van mijn zonnepanelen met u delen.
  Bij voorbaat wil ik alvast aangeven dat ik niet tevreden ben en wel hierom:

  Tot mijn grote verbazing moest ik eerst een hoofdschakelaar laten plaatsen in mijn meterkast,bij het na lezen van de voorwaarden staat dit er inderdaad, maar deze kreeg ik wel nadat ik een voorschot van 150 euro had betaald.
  Goed dit kan maar de kosten hiervan zijn wel`125 euro.

  Tot wederom mijn verbazing wordt er een afspraak gemaakt voor de installatie van de zonnepanelen zonder dat er iemand is wezen kijken wat nu eigenlijk de situatie is.

  Vrijdag de dag van de installatie.

  Ik had gevraagd of er een uurtje van tevoren gebeld zou kunnen worden omdat ik gewoon moet werken, Maar omdat ik de bui al een beetje voelde heb ik s’middags maar vrij genomen.
  Dit is dus niet gebeurd,ook niet zo vreemd want er staan 2 Spaans sprekende jongens voor mij deur die geen woord Nederlands en een heel klein beetje Engels kunnen…wat een afgang

  Goed, de jongens koffie gegeven en ze gaan vol goede moed aan de gang…

  Dan arriveert er een elektricien.
  Geen bus, dus ook geen ladder.

  Deze uitermate vriendelijke jongen gaat mijn opties bekijken.

  Voorkant huis over de gevel…
  Door het trapgat.

  Gelukkig is hij uitermate serieus ander had ik gedacht dat hij een grapje maakte.

  Nee, stroomkabel moet door het dak binnen langs en netjes weggewerkt worden,zoals ook twee andere partijen dat zouden doen die hier zijn wezen kijken.

  Uiteindelijk is de beste optie die kan worden verzonnen dat de kabel over de achtergevel naar beneden gaat,geen gezicht maar we moeten iets.

  Dan komt het probleem van de omvormer.
  In de meterkast?zoals een andere partij zou doen .

  Nee, hij komt in een kamer die ik niet veel gebruik tegen de muur waar een kast komt te staan,ik protesteer en uiteindelijk komt de best wel grote kast op een beetje acceptabele plaats en het kamertje moet ook nog zo snel mogelijk ontruimd worden,had ik dit geweten had ik dit van te voren geregeld.

  Iedereen gaat aan de gang en nogmaals wil ik een pluim geven aan de elektricien deze jongen doet zijn best om er iets van te maken met de middelen die hij heeft en de tijd want na mij moet er nog een dak met zonnepanelen gelegd worden…belachelijk.

  De elektricien heeft geen ladder en natuurlijk kan hij mijn ladder en trapje gebruiken maar dit is wel een beetje vreemd,ook help ik hem met het trekken van de kabels.

  Als alles klaar is zijn de Spaans sprekend jongens snel verdwenen want er moet nog een dak.

  Ook wordt er nog even een extra groep in rekening gebracht omdat die gemonteerd moest worden zonder dat ik dat wist of had kunnen weten.

  Na een kleine snelle uitleg het tekenen van wat nauwelijks voor een leek niet te begrijpen papieren is ook de elektricien vertrokken.

  Alles zit onder het stof van het boren en met het opruimen kom ik er ook nog achter dat er om de een of andere reden een gat is geboord vanuit mijn cv ruimte naar de badkamer .
  Ik heb geen idee waarom maar het is vast een foutje ,dat kan.
  Maar er is niks tegen mij gezegd en er zijn tegels beschadigd in de badkamer welke niet meer verkrijgbaar zijn.

  Al met al een onkundig en niet professioneel geheel.

  De voornaamste reden voor de keuze van dit bedrijf is dat het via “vereniging eigen huis” gaat en ik ervan uit ben gegaan geen “cowboys” aan de gang te hebben…dit was een grote misvatting en ik ben erg teleur gesteld.

  • M. Breet schreef:

   Ik denk dat uw vereniging eigen huis verhaal een typisch voorbeeld is van de goedkoopste offerte uitkiezen zonder kennis van zaken. Ik kan het u niet verwijten, maar het is de dagelijkse realiteit. Ondanks alle beloften van kwaliteits eisen aan installateurs bij dit soort inkoop acties gaat het alleen om de partij die de laagste offerte uitbrengt. Als mensen de ellenlange voorwaarden zouden doorlezen is te zien dat eigen huis, de gemeente en een ieder ander die dit soort acties uitvoert nooit aansprakelijk zijn voor fouten

 8. Ton schreef:

  VEH?
  Ik heb inmiddels mijn deelname via VEH aan het collectieve inkoopproces van zonnepanelen stop gezet.
  Is zeker niet goedkoper dan andere aanbiedingen van kleinere gecertificeerde installateurs.
  Kunnen niet meten. Dakafmetingen sloegen nergens op.
  Er komt niemand vooraf langs. Heel vreemd.

 9. M.H.W. Bosch schreef:

  Laat de aanleg/aflevering keuren door een erkend keurbedrijf. Ook ik zat met hetzelfde probleem als Adeo. Gelukkig niet zo erg maar kloppen deed het niet. Na een paar jaar een gecertificeerd eenmanszaak otimisers en enkele panelen bij laten plaatsen. Hij liet mij al zien dat b.v. de aarding niet conform de NENnormering was aangebracht. De “landelijke” leverancier gaf niet thuis. Maar wat wil je? Als zij nu al bouwmarkten gaan bewerken om hun producten te verkopen. Keuring/certificering is goed, het behoed de klant en indirect de verzekering een hoop narigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.