fbpx
Nieuws

Elektrolysers gaan in massaproductie

Enapter, een Duits-Italiaanse elektrolyserproducent, bouwt in Duitsland een fabriek waar vanaf eind 2022 meer dan 100.000 elektrolyser-units van de lopende band zullen rollen.

Elektrolysers maken waterstof door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Als de elektrolysers worden aangedreven door groene elektriciteit, is de geproduceerde waterstof ook groen. Waterstof kan een rol spelen in de energietransitie, omdat verbranding ervan geen CO2 oplevert. Op dit moment is groene waterstof nog erg duur, maar Enapter gaat ervan uit dat de prijs door verdere ontwikkeling van de technologie en door opschaling van de productie op korte termijn onder die van grijze waterstof gaat duiken.

Twee stacks met elektrolyser-units van Enapter in een container in een waterstofproject in Rozenburg bij Rotterdam. Bovenop de stacks zijn waterstofdrogers zichtbaar. Foto: Tijdo van der Zee/Installatie.

De fabriek wordt gebouwd in Saerbeck, ongeveer 30 kilometer van de grens met Nederland ter hoogte van Enschede. Deze week maakte de Duitse deelstaatregering Noordrijn-Westfalen bekend een kleine 10 miljoen euro in de fabriek te investeren. Duitsland heeft sinds vorig jaar een ambitieuze waterstofstrategie een pompt miljarden in het opzetten van een waterstofeconomie.

Van Italië naar Duitsland

Enapter is een jong bedrijf dat begon met een kleine fabriek in het Italiaanse Pisa. Na de bouw van de veel grotere fabriek in Saerbeck zal in Pisa nog een research- en kleine productie-afdeling overblijven. De bouw in Saerbeck begint in september.

Enapter-technologie werkt op basis van AEM (Anion Exchange Membrane) techniek, die, anders dan PEM (Proton exchange membrane) geen zeldzame materialen als platina of iridium nodig heeft. Enapter-units worden ook in Nederlandse waterstofprojecten gebruikt, zoals in Rozenburg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.