fbpx
Nieuws

‘Elk huis een verduurzamingsaanbod’

Elke woningeigenaar en elke VVE moet voor 2030 een verduurzamingsplan krijgen aangeboden, gericht op energiebesparing met zoveel mogelijk CO2-reductie.

Daarvoor pleiten het Nationaal Renovatie Platform en Stroomversnelling, een organisatie die zich richt op de energietransitie van woningen en wijken, in een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het advies richt zich op de particuliere woningmarkt maar hangt nauw samen met de ontwikkelingen in de corporatiesector. Het Rijk zou hierin een voortrekkersrol moeten spelen.

Het door het Nationaal Renovatie Platform en Stroomversnelling voorgestelde programma zou gericht moeten zijn op het doen van een aanbod aan elke woningeigenaar, in een slimme volgorde. Als eerste komen de woningeigenaren aan de beurt voor wie verduurzaming urgent is, en ook het meeste loont.

Woonplan

Een goed aanbod  begint met een woonplan per woning. Veel eigenaren weten niet waar ze moeten beginnen. Een degelijk, gestandaardiseerd woonplan helpt om te beginnen en om de juiste maatregelen te nemen in een slimme volgorde. Zo’n woonplan is ook in lijn met het voorstel uit de nieuwe EPBD richtlijn van de EU (renovation passport). 

Woonplannen zijn een eerste noodzakelijke stap voor slim verduurzamen, maar dit is nog niet voldoende. De volgende stap is het ontwikkelen van ontzorgend aanbod, dat naast de techniek ook de financiering regelt.

Financiële plaatje

Lang niet alle woningeigenaren willen immers zelf een plan uitwerken, laat staan alle zaken (zoals financiering en vergunningen) regelen. En tot slot ook nog zelf uitvoeren. Met behulp van centrale inkoop vanuit het programma kunnen (regionale) marktpartijen uitgedaagd worden om voor meerdere woningeigenaren tegelijkertijd een aantrekkelijk aanbod met passende garanties te ontwikkelen.

Bijlage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.