fbpx
Nieuws

Energie uit oceaanwater

Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC), zo heet de technologie waarmee energie gewonnen kan worden uit oceaanwater. Het bedrijf Bluerise, onderdeel van de TU Delft, is hard bezig om deze technologie te testen en geschikt te maken voor gebruik op grote schaal.

Temperatuurverschillen

Het principe maakt gebruik van de temperatuurverschillen in de oceaan. De bovenste laag wordt verwarmd door de zon, terwijl de rest van de oceaan koud blijft. Met het warme water (ongeveer 25°C) wordt een vloeistof, bijvoorbeeld ammonia, verdampt. Deze damp zet een rad in beweging dat elektriciteit opwekt. De ammoniadamp wordt vervolgens gekoeld door opgepompt koud zeewater (ongeveer 5°C). Deze condens kan opnieuw de cyclus in. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe efficiënter de cyclus.

Hawaï

Het principe is vooral inzetbaar rond de evenaar, omdat daar de temperatuurverschillen in de oceaan het grootst zijn. Er wordt op kleine schaal al getest in Hawaï en Japan. In theorie kan OTEC meer dan voldoende energie opwekken om de hele wereld van elektriciteit te voorzien, zonder dat de temperatuur van de oceanen verandert. Bekijk hieronder een video over OTEC, toegepast op Hawaï:

Symposium

Op 25 en 26 oktober vindt in Delft een symposium over OTEC plaats. Daar wordt onder meer gesproken over hoe de techniek zo snel mogelijk doorontwikkeld kan worden.

EenVandaag maakte een item over OTEC. Luister het item hier terug.

2 reacties op “Energie uit oceaanwater

  1. Natuurlijk is dit principe al jaren bekend.
    Door het relatief kleine temperatuurverschil tussen water aan het oppervlak en in de diepte, is het thermodynamisch (Carnot) rendement van dit proces laag. Dat betekent, dat er enorm veel warmte vanuit het oppervlaktewater naar de diepte wordt gebracht.
    Als dit grootschalig gebruikt gaat worden, lijkt me dat dit enorme consequenties gaat hebben voor het bodemleven dat gewend is aan veel lagere temperaturen.
    Ik heb tot nu toe nog niet van onderzoeken gehoord die daar eens naar keken.
    Er zou dus eigenlijk eerst eens een Milieu Effect Rapportage (MER) gemaakt moeten worden

  2. […] Vergelijkbare technologieën worden momenteel op verschillende plekken onderzocht en getest, onder andere door Bluerise, onderdeel van de TU Delft. Zij onderzoeken of er ook energie uit oceanen gewonnen kan worden. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.