
De branchevereniging voor installateurs Uneto-VNI reageert positief op het definitieve Energieakkoord. Voorzitter Titia Siertsema: “Het maximaal haalbare.” Ook Bouwend Nederland en Duurzame Energiekoepel zijn tevreden met het compromis.
De hoofdpunten van het akkoord betekenen volgens voorzitter Titia Siertsema, die deelnam aan de onderhandelingen met de SER, dat de branche een grote stap zet richting energiezuinige woningen en gebouwen in Nederland, en daarmee een impuls vormt voor activiteiten en innovatie in de sector. “De spelregels zijn duidelijk en staan vast voor de lange termijn. Dit akkoord biedt bedrijfsleven en consumenten investeringszekerheid en dat heeft de markt hard nodig. Het energieakkoord kan de installatiebranche helpen om sterker uit de huidige crisis te komen.”
Duurzame energie
Het akkoord heeft een doelstelling van 14% duurzame energieopwekking in 2020. Siertsema: “Wel hadden wij op basis van de onderhandelingen gerekend op meer financiële en fiscale prikkels vanuit de overheid om de toepassing van decentrale duurzame energie te stimuleren. Helaas zien wij op dit punt geen actieve rol van de overheid terug in het definitieve akkoord.” Positief is Uneto-VNI over de 600 miljoen euro die beschikbaar komt voor een revolverend fonds voor energiebesparing en de mogelijkheid die installatiebedrijven krijgen om, net als energiebedrijven, financieringsopties voor energiebesparing aan klanten te gaan aanbieden. Ook de belastingkorting van 7,5 cent per kWh voor duurzame energie die wordt opgewekt binnen Verenigingen van Eigenaren of in coöperatief verband en de 400 miljoen euro die beschikbaar komt voor het nemen van energiebesparende maatregelen in de huursector is positief ontvangen.
Energiebesparingspakketten
Siertsema is blij met de prominente rol van de installatiebranche in de uitwerking van het energieakkoord. “Die uitdaging nemen wij graag aan, bijvoorbeeld via het aanbieden van integrale pakketten voor energiebesparing aan woonconsumenten en samenwerking met gemeenten om duurzame energieprojecten tot stand te brengen. Daarbij gaan energieloketten waar consumenten informatie krijgen over verduurzaming een belangrijke rol spelen.”
Ook de Duurzame Energiekoepel, vertegenwoordiger van de ondernemingen in duurzame energie, is blij met het voornemen tot een verdrievoudiging van het potentieel bio-energie en vervijfvoudiging van het potentieel duurzame warmte/koude (zoals bodemenergie, warmtepompen en zonnewarmte) in de komende 10 jaar. “Een meer dan half-vol glas”, aldus Teun Bokhoven in een reactie.
Energielabel
Bouwend Nederland is blij met duidelijkheid rond het energielabel, zo reageert de vertegenwoordiger van de uitvoerende bouw. In 2014 en 2015 krijgen alle woningeigenaren en verhuurders een indicatief energielabel van hun woning, met daarbij de mogelijkheid om de bijbehorende woningkenmerken te actualiseren. De huidige berekeningssystematiek voor de energieprestatie van gebouwen blijft gehandhaafd in de vorm van een energieprestatiecertificaat, waarop de uitkomst van de berekening én de daarbij behorende waarde van het energielabel staan vermeld. Dit certificaat kan vervolgens als voorwaarde worden gesteld voor het verkrijgen van een voordelige financieringsregeling. Bouwend Nederland wil het energieprestatiecertificaat bovendien koppelen aan een integraal advies over mogelijke woningverbeteringen voor de woningeigenaar.
Inderdaad een grote stap in de goede richting: energie is voor de gehele moderne samenleving van wezenlijk belang. Als we daarbij zowel aan vraagzijde, als aan aanbodzijde, uitgaan durven gaan van echte duurzaamheid kan dat heel erg goed gaan uitwerken.
In dat perspectief moet je ook keuzes durven maken. Zo is het willen gebruiken van schaliegas (weliswaar ook aardgas, maar heel lastig te winnen)een keuze die je pas mag maken als er geen redelijke alternatieven zijn. Omdat die er duidelijk wel zijn hoeft m.i. die keuze niet gemaakt te worden in het algemeen belang. Uiteraard gaat dat voorbij aan het belang van enkele commerciële partijen die hun eigen agenda hebben.
De bewering dat schaliegaswinning voor nederland miljarden extra aan inkomsten oplevert en daarom een absolute mustis, moet dan ook gezet worden tegen de mogelijke onherstelbare “lost” als het (bodem-)milieu ernstig aangetast wordt / kan worden.
Paul Henkemans, adviseur duurzaam bouwen & duurzame stedenbouw gemeente Tilburg.