fbpx
Nieuws

Energiebespaarfonds van start

Energiebespaarfonds van start

Woningeigenaren die voordelig willen lenen voor hun energiebesparende renovatie, kunnen vanaf deze week terecht bij het Energiebespaarfonds. De voorwaarden hiervoor zijn bekend geworden.

 

 

De instelling van het Nationaal Energiebespaarfonds is één van de maatregelen die voorkomt uit het onlangs gesloten Woonakkoord. Hiermee willen overheid en installatiebranche energiebesparende renovaties stimuleren. Naast betere woningen en lagere energierekeningen, levert dit uitvoerende bedrijven, waaronder installatiebedrijven, mogelijk extra werk op, tot vreugde van Uneto-VNI. Ook de installatie van zonnepanelen, en ketelvervangingen kunnen uit dit fonds gefinancierd worden, net als warmtepompen, zonneboilers en isolerende maatregelen. Klik hier voor een overzicht.

 

Aantrekkelijke rente

Vanaf 21 januari is het mogelijk een Energiebespaarlening af te sluiten om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Woningeigenaren krijgen een lagere energierekening en verhogen de woningwaarde met een beter energielabel. De Energiebespaarlening is vanwege de lage rente aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren. De lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds, dat met financiële bijdragen van de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid is gerealiseerd.

 

Welke maatregelen?

Met de lening kunnen diverse energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. Denk aan het isoleren van de woning of de aanschaf van een HR-ketel of een zonneboiler. Ook zonnepanelen horen tot de mogelijkheden. Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal 50% van de lening gebruikt mag worden. De andere 50% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen. De lening kan gebruikt worden voor 14 energiebesparende maatregelen. De voorwaarden daarvoor staan op de website www.ikinvesteerslim.nl.

 

Rentepercentage

Woningeigenaren kunnen vanaf 21 januari de lening aanvragen via www.ikinvesteerslim.nl. De annuïtaire lening van minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- is alleen beschikbaar voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. De looptijd is 7 of 10 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. De rente van de Energiebespaarlening staat vast gedurende de looptijd van de lening. Bij de start op 21 januari zal de rente voor leningen met een looptijd van 7 jaar 3,4%. Rekenvoorbeelden klik hier. De rente van de lening is mogelijk fiscaal aftrekbaar. Voor de Energiebespaarlening is een Europees standaard informatieblad opgesteld. Klik daarvoor hier.

 

Fondsbeheer

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Neder­landse gemeenten (SVn) is aangewezen als uitvoeringsorganisatie. In totaal is er € 300 miljoen beschikbaar waarvan het Rijk € 75 miljoen bijdraagt. De Rabobank en ASN Bank treden op als cofinanciers en brengen de resterende € 225 miljoen in. Afsluitkosten, rente en aflossing vloeien terug in dit fonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt en steeds weer nieuwe Energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt.

 

Reactie Uneto-VNI 

Uneto-VNI is blij met de lang verwachte lancering. De brancheorganisatie heeft aan de wieg gestaan van dit initiatief. “De branche zit nog altijd in zwaar weer. Onze leden kunnen hiermee aan de slag. Tegelijkertijd zorgen we er zo voor dat een deel van de doelstellingen van het energieakkoord kan worden gerealiseerd”, aldus voorzitter Titia Siertsema. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.