fbpx
Nieuws

Energiebesparing in abonnementsvorm

In Deventer start een proef waarbij woningeigenaren een abonnement kunnen afsluiten op energiebesparende maatregelen. De proef wordt later uitgebreid naar 600 woningeigenaren uit heel Overijssel.

Geen grote investeringen

Door het abonnement hoeven woningeigenaren geen grote investeringen te doen in bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. In plaats daarvan betalen ze 10, 15 of 20 jaar lang elke maand een vast bedrag. Voor het afsluiten komt een adviseur langs die de woning bekijkt en op basis daarvan een voorstel maakt. Wordt er vervolgens een contract afgesloten, dan worden de voorgestelde maatregelen uitgevoerd.

Drie vormen

Abonnees kunnen kiezen uit drie abonnementsvormen: energetisch (verbeteringen die zich terugverdienen binnen de abonnementsperiode, zoals zonnepanelen of kierdichting), comfort (maatregelen die zich pas op langere termijn terugverdienen maar wel direct zorgen voor meer comfort, zoals dubbel glas) of huishoudelijk (het vervangen van verouderde huishoudelijke apparatuur). Nadat de maatregelen zijn uitgevoerd, worden het energieverbruik en de opwekking gemonitord. De aanbieder van de maatregelen geeft hierop een prestatiegarantie.

Deal

Het energiebespaarabonnement komt voort uit een ‘city deal’ tussen de provincie Overijssel, gemeenten, het Energiefonds Overijssel, het bedrijfsleven en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Foto: Riesjard Schropp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.