fbpx
Nieuws
gas, aardgas, koken

Energiebedrijf FENOR Energie heeft faillissement aangevraagd. Het heeft daarom de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd de vergunningen voor het leveren van gas en elektriciteit in te trekken.

Omdat FENOR Energie niet langer in staat is om op een betrouwbare manier energie te leveren aan circa 36.000 klanten (consumenten en kleinzakelijke afnemers), trekt de ACM de vergunningen in. Klanten van het bedrijf blijven gewoon energie ontvangen en krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe energieleverancier.

Hoge energieprijzen

FENOR Energie is in financiële problemen gekomen als gevolg van de hoge energieprijzen. De curator van het bedrijf krijgt tot en met 30 december 2021 de tijd om een andere energieleverancier voor de klanten te vinden. Lukt dit niet, dan worden deze klanten vóór 13 januari 2022 verdeeld over andere energieleveranciers.

Tijdens de overgangsperiode, die maximaal tot 13 januari 2022 duurt, kunnen deze consumenten en kleinzakelijke afnemers niet zelf overstappen. Zij krijgen vanzelf bericht van de nieuwe leverancier over hun energiecontract. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier. Hun nieuwe leverancier mag hierbij een opzegtermijn van maximaal 30 dagen hanteren.

Gas en stroom blijft geleverd

Het intrekken van de vergunningen heeft geen gevolgen voor de levering van gas en elektriciteit. Het kan wel financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf omdat zij een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald. Omdat FENOR Energie faillissement heeft aangevraagd zullen klanten dit geld mogelijk niet of niet geheel ontvangen.

FENOR Energie levert naast de circa 36.000 consumenten en kleinzakelijke afnemers (klanten met een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 ampère of een gasaansluiting van maximaal 40 m3 per uur) ook energie aan grootverbruikers. Levering aan grootverbruikers valt niet onder het vergunningstelsel van de ACM. De eerder beschreven procedure geldt daarom niet voor grootverbruikers. De landelijke netbeheerders (GTS voor gas en TenneT voor elektriciteit) zorgen er via een gelijksoortige procedure voor dat de levering aan deze grootverbruikers door gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.