fbpx
Nieuws

Na een bouwtijd van tien maanden wordt het Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden op 12 mei geopend. Het energieneutrale archiefgebouw voor kunst uit vijf Friese musea is ontworpen door LEVS architecten en maakt voor een groot deel gebruik van aardwarmte- en koude om een goed binnenklimaat te realiseren.

LEVS partners ontwikkelde met LBP|SIGHT en Crown Fine Art een innovatief klimaat- en opslagconcept, dat nu in de praktijk gerealiseerd is. Om de juiste klimaatcondities te scheppen voor de opgeslagen kunst wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde en niet van technische installaties.

Niet geïsoleerde betonnen vloer

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een hoge Rc-waarde van 10 m²K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude. Zo zijn het hele jaar, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het totale vermogen aan installaties voor de depotruimten met 26 kW vergelijkbaar met dat van de CV-ketel van een grote eengezinswoning.

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp. LED-verlichting en bewegingssensoren minimaliseren het energieverbruik bovendien. De 400 PV-panelen leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

 

 

1 reactie op “Energieneutraal met minimale installatietechniek

  1. Erg mooi en doordacht concept! Ik ben positief benieuwd naar de ervaringen van de werknemers en bezoekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.