fbpx
Nieuws

Energietarieven in 2018 omhoog

Hogere belastingen, netwerkkosten en energietarieven zorgen voor een flinke stijging van de energierekening in 2018. Een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas het komende jaar zo’n 110 euro meer betalen.

Inmiddels is duidelijk dat de variabele energietarieven van de drie grote leveranciers (Essent, Nuon en Eneco) vanaf 1 januari omhooggaan. Eneco bevestigde deze stijging recent al en ook Essent geeft aan dat de tarieven zullen stijgen. Nuon geeft geen officiële bevestiging, maar klanten ontvangen al wel berichten over de stijging voor volgend jaar. Naar verwachting zullen kleinere leveranciers deze prijsstijgingen volgen. De hogere tarieven zijn vooral een gevolg van hogere inkoopprijzen voor stroom en gas. Het grootste gedeelte van de totale stijging van de energierekening, zo’n 70 euro, wordt veroorzaakt door hogere belastingen. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.

Geen verrassing

Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, is de stijging geen verrassing. “Een stijging van de tarieven zat er al langer aan te komen, omdat ook de inkoopprijzen voor gas en stroom de afgelopen tijd omhoog zijn gegaan. Gelukkig heeft de explosie in Oostenrijk vooralsnog geen groot effect op de tarieven in Nederland.”

Netwerkkosten

Niet alleen de energietarieven, ook de netwerkkosten stijgen in 2018. Hieronder vallen onder andere de transportkosten, aansluitkosten en meterhuur. Vanaf 1 januari 2018 liggen de netwerkkosten op jaarbasis gemiddeld 12 euro hoger dan in 2017, liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten. De ACM stelt maximumtarieven op die netbeheerders mogen rekenen. De stijging in de netwerkkosten voor 2018 komt vooral doordat elektriciteitstransportbedrijf TenneT flinke investeringen gaat doen in de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk. Voor regionale netbeheerders geldt dat er een precariobelasting wordt geheven door gemeentes. Hiermee wordt het gebruik van grondgebied waar de leidingen en kabels doorheen lopen belast.

Per regio

Op dit moment hebben nog niet alle netbeheerders de definitieve tarieven voor 2018 bekendgemaakt. Liander, vooral actief in Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland, echter wel. Bij deze beheerder gaat het om een stijging van in totaal 31 euro op jaarbasis bij een standaard consumentenaansluiting. Bij Enexis, vooral actief in Brabant, Limburg, Overijssel, Drenthe en Groningen, gaat het om iets meer dan 8 euro op jaarbasis. De daadwerkelijke stijging in netwerkkosten verschilt dus per regio.

ODE

Het grootste gedeelte van de stijging van de energierekening, 68 euro, wordt veroorzaakt door stijgende belastingen. De energiebelasting gaat per 1 januari omhoog, met ruim 20 euro. De Opslag Duurzame Energie (ODE) zorgt daarnaast voor een stijging van 47 euro.

“Ook de komende jaren wordt de energierekening hoger door belastingen,” vertelt Hans de Kok. “Volgens onze berekeningen betaalt een huishouden met gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas in 2019 nog eens zo’n 150 euro meer aan belastingen dan in 2018. Ook in de jaren erop blijven de belastingen verder stijgen. Dé manier om je energierekening laag te houden, is door minder energie te verbruiken. En door besparende maatregelen te treffen in huis, zoals zonnepanelen en betere isolatie. Daarnaast blijft energie vergelijken en overstappen naar een goedkoper contract natuurlijk verstandig, helemaal als de tarieven stijgen.”

9 reacties op “Energietarieven in 2018 omhoog

  1. hans schreef:

    Onhoog? Als in niet hoog? (:

  2. jos schreef:

    Kan iemand mij uitleggen hoe verrot de Nederlandse economie is ? Ik denk zelf door en door verrot. Energieprijzen stijgen , waterprijs stijgt , zorgpremie stijgt ,verzekeringspremies stijgen heffingen stijgen , belastingen worden verhoogt of er komen nieuwe vormen van belastingen bij , pensioenen vervliegen etc, terwijl de lonen ,uurtarieven al tien jaar voor de meeste mensen gelijk blijven . Ouderen met eigen vermogen worden kaalgeplukt t.b.v. van niet vermogende ouderen maar krijgen zelf de zorg niet die ze nodig hebben terwijl ze een giga bijdrage betalen . Veel mensen maken veel overuren om nog rond te komen einde van de maand vaak met de stress komen we wel rond .We leven met teveel mensen in te klein land , er zijn te veel mensen Nederland binnengekomen de afgelopen decennia die wel willen meeprofiteren van de Nederlandse economie , maar geen bijdrage leveren. Nu gaat men de belastingen weer verhogen op energie omdat ook de gemeentes weer extra geld opeisen om weer geld in kas te hebben .Sorry ,mensen hoe slopen we een economie? , door continue de mensen maar door te blijven belasten omwille van een EU(straks kunnen we ook nog met z,n allen Zuid -Europa meefinancieren) ,of nog meer immigratie De financiele rek is eruit en de stress neemt toe voor veel mensen kabinet Rutte 3 !!!

  3. Wouter schreef:

    Nou nou Jos, volgens mij hoort zo’n reactie hier niet helemaal thuis. Heb je ook enig idee hoeveel wij van de EU profiteren? Kijk naar Groot Brittannie, hoe erg de pond gezakt is nadat bekend werd dat er een brexit komt. Iets mee nuance zou niet verkeerd zijn. We zijn nog steeds 1 van de rijkste landen ter wereld, maar wij Nederlanders moeten vaak zeiken.

  4. Andre schreef:

    Motto van Rutte III is duidelijk de vervuiler betaald. Ik heb er weinig last van omdat ik zuinig met energie omga en het verbruik laag is. De meeste Nederlanders hebben geen idee wat ze verbruiken en het leeft ook totaal niet.

  5. Kees schreef:

    @ Jos, het is de generatie uit de jaren 50/60 die de immigratie op gang heeft gebracht…. zij hebben gefaald in een degelijk beleid… dat generatie 2/3 Van deze arbeidsmigranten hierdoor de taal en cultuur niet geheel machtig zijn en nu geen eerlijke kans krijgen is dus hun schuld. Vluchtelingen passen zich wel goed aan en hebben meestal wel betaald werk….

    • eric de grauwe schreef:

      Het moet stoppen met de babyboomers van alles de schuld te geven, ze waren nog kinderen of jongeren toen alles scheef gelopen is.

  6. jos schreef:

    Beste Wouter,

    Energie belasting is weer een zo,n vorm van belasting om extra geld van mensen te innen, ze blijven maar aan de gang in den Haag .Vroeger betaalde je gewoon 1 prijs voor energie , en toen ineens werd de energieprijs uitgesplist in allerlei extra kosten waarover ook weer belasting betaald moest gaan worden. Men gaat maar door met allerlei vormen/soorten en verhogen van belastingen /heffingen ,premies maar om alles en iedereen aan het vreten te houden .Profiteren wij van de EU ?, we zijn een van de grootste netto betalers van de EU en over niet al te lange tijd worden we ook nog eens gevraagd mee te betalen aan Zuid -Europa dat staat te popelen te profiteren van de Noord EU lidstaten zoals de Oostblok EU lidstaten nu al doen .Dus zeiken is volgens mij op z,n plaats nu belastingen etc voor gezinnen blijven toenemen

    Beste Kees ,

    We krijgen komende jaren te maken met een giga vergrijzing dat al teveel geld gaat kosten ,en ja ,klopt in de jaren 60/70 zijn de kabinetten van o.a. Biesheuvel , den Uyl helemaal met verkeerd beleid bezig geweest ten aanzien van immigratie buitenlandse werknemers en hun gezinnen , nog steeds komt maar de helft van ook de 2/3 e generatie aan een baan , van de vluchtelingen met een status in Nederland krijgt 41%
    uiteindelijk nooit een baan .Voor al deze mensen incl de aankomende vergrijzing , moet een steeds kleinere groep werkende mensen het gaan verdienen , vandaar dat kabinet Rutte 3 en volgende kabinetten , iedereen die nog vermogen heeft nog verder zal gaan belasten , dus de welvaartstaat zal geleidelijk steeds meer overgaan in een armoedestaat . Nederland wordt onbetaalbaar zeker als immigratie nog meer gaat toenemen. Als ze dan toch energiebelastingen blijven verhogen kunnen ze beter deze energiebelastingen niet afgeven aan de gemeentes om hun kas te spekken , maar alle woningen met dat belastinggeld van gratis duurzame energie (zonnepanelen/warmtepompen )voorzien .Het merendeel van de bevolking heeft namelijk thuis geen 20-30000 euro op de plank liggen voor duurzame energie thuis .40 % van de Nederlandse huishoudens heeft nu al geen geld om een wasmachine te vervangen .Dus wil Nederland verduurzamen zullen de energiebedrijven zelf en de overheid een groot gedeelte van de totale kosten voor hun rekening moeten nemen , want Nederlandse gezinnen worden nu al veel te zwaar belast.

  7. John schreef:

    Ik zeg belasting Ikea Kutte 3 liever nie!

    John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.