fbpx
Nieuws

Gas- en stroomprijzen dalen fors

Per 1 juli gaat de energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens flink omlaag. En dit keer zelfs met gemiddeld 75 euro op jaarbasis voor contracten met variabele tarieven. Dit heeft vergelijkingssite Pricewise.nl becijferd na onderzoek bij leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt. In 2015 en begin 2016 daalden de variabele tarieven ook al, maar niet zo fors als deze keer.

Gastarief lager dan belasting

De traditionele leveranciers (Nuon, Essent, Eneco, Delta) laten de prijs voor gas dalen met – naar verwachting – gemiddeld 10 tot 12 procent, die voor elektriciteit met zo’n 9 tot 11 procent. De verschillen tussen leveranciers zijn echter groot: Klanten van Delta zijn ten opzichte van de huidige tarieven iets meer dan 35 euro op jaarbasis goedkoper uit. Bij Nuon kan dit verschil oplopen tot zelfs 100 euro. Pricewise heeft ook berekend dat de kale gastarieven van Nuon, Essent en Eneco per 1 juli voor het eerst lager zijn dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer zo. Per m3 gas betaalt de Nederlander ruim 25 cent belasting (ex. btw). De gastarieven van ‘de grote drie’ zullen naar verwachting ruim 1 cent onder het belastingkwartje duiken.
Verwachting variabele gastarieven 2016

Variabel tarief

Ondanks de dalingen van variabele tarieven zijn gemiddeld genomen stroom- en gascontracten met een variabel tarief (dat halfjaarlijks door de leverancier wordt gewijzigd) al sinds begin 2014 duurder dan 1- en 3-jarige verbintenissen met vaste energietarieven, met name bij elektriciteit, zo blijkt uit aanvullend data-onderzoek van Pricewise.nl. Naar schatting heeft circa 60 procent van de Nederlandse huishoudens nog een prijzig energiecontract met variabele tarieven. Branchekoepel Energie Nederland en consumentenwaakhond ACM hebben daar geen exacte cijfers van.

Afnemende vraag

De daling van de gasprijs op de inkoopmarkt is vooral een gevolg van een afnemende vraag, door betere isolatie aan huizen en zachte winters. Gas is tegenwoordig ook minder afhankelijk van de olieprijs.
Stroom wordt goedkoper door betere koppelingen met buitenlandse netwerken. Goedkope groene stroom uit pieken in wind- en zonne-energie kan zodoende naar Nederland worden getransporteerd. Beide dalingen hebben hun weerslag op de verkoopprijzen van stroom en gas aan consumenten en MKB-ers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.