fbpx
Nieuws

Erkenning watervoerende verwarming op komst

Er komt een erkenningsregeling voor watervoerende verwarmingssystemen. In deze regeling zijn de eisen opgenomen voor het ontwerp, de installatie, en het beheer en onderhoud van gebouwgebonden watervoerende verwarmingssystemen.

Er zijn twee belangrijke redenen om deze nieuwe erkenningsregeling in de steigers te zetten. Enerzijds omdat de oude regeling niet meer voldoet, want in de oude de erkenningsregeling ‘EVI Verwarmingsinstallaties’ was ook de warmtebron opgenomen. Maar die warmtebron valt (als het een gasketel is) vanaf 1 januari 2023 onder de CO-certificering.

Inregelen verplicht

Een tweede reden om een nieuwe erkenningsregeling op te tuigen is dat er sinds twee jaar prestatie-eisen worden gesteld aan watervoerende verwarmingssystemen. Deze moeten ingeregeld zijn en de (energie)prestaties moeten gedocumenteerd worden en aan de eigenaar overhandigd.

In de nieuwe erkenningsregeling staat dat moet worden ingeregeld volgens Kleintje Inregelen of ISSO 65 voor installaties tot met 70 kW en volgens ISSO 65 bij installaties groter dan 70 kW. Reageren op de concept-erkenningsregeling kan nog tot 28 april.

26 reacties op “Erkenning watervoerende verwarming op komst

 1. Marcel schreef:

  En men gaat er vanuit dat de CO-certificering 1 januari doorgaat. Hoe naïef. Niet met dit kabinet.

 2. Jaap koese schreef:

  nog een erkenning er bij wat geld kost voor de installateur en zijn klanten . Weer een corrupt idee van techniek Nederland . Opdoeken die geld kosttende branche vereniging . Heb t lidmaatschap opgezegd van die corrupte tent. Doekle is een Dagobert Duck.
  Stop die onozele ideeën van techniek Nederland.
  Waarborginstallateur komo installateur CV oké en alle andere geflopte erkenningen bestaan al niet meer en hebben bergen geld gekost. Mensen word wakker en stop met techniek Nederland. Zo houden we geen vakmanschap en mensen meer over in de techniek we komen nu al vele handen tekort en dat worden er alleen maar met als ze met zulke onozele plannen komen.

  • Harold schreef:

   Denken we nou echt dat we beter werk gaan leveren met al die erkenning en certificeringen. Kijk je bent goed of niet dat verander je daar echt niet mee.

   • Jan Pekkeriet schreef:

    Het is meer bedoeld tegen beunhazen en soortgelijk oplichters, een vakman heeft de regels niet echt nodig maar wordt hierdoor wel onderschijden van dat tuig.

    • Piet moenen schreef:

     Wat maakt een beunhaas en wat maakt een vakman? Bij j heeft een vakman en installatie aangelegd was ingeschreven bij de KvK, had jaren ervaring en zou volgens zijn AGV aangesloten zijn bij Techniek Nederland. Opdracht voor composiet verdelers, maar installeert staal.
     TN onderneemt geen stappen.
     Is tuig dat is het…
     Installateur = pijpenbuiger.

  • Gert schreef:

   Ik zal jou niet nemen als installateur

 3. Quo Vadis schreef:

  Donderstraal op met die regelgeving. Verplichten (wat feitelijk helemaal niet kan) is sowieso fout.

  • Bar schreef:

   K*t kabinet met zijn regels! Alles maken ze kapot, alles. Ik zit nu 22 jaar in het installateursvak, maar de interesse in het vak gaat er helemaal vanaf zo. Tijd om de ict in te gaan. Bah!

   • Max schreef:

    De hele bouw inclusief installatie werk maken ze kapot . Geen wonder dat de jongeren niet in de bouw willen werken . Ook de mentaliteit is verrot .
    Gelukkig ben ik met pensioen !!!

   • Kees schreef:

    Ik ben van de ICT naar het installateursvak gegaan vanwege de vele en dure certificeringen. Omgeschoold voor jan lul. Want ga niet nogmaals aan de studie. Tijd voor een baan bij dhl

    • F. Bood schreef:

     Certificering heeft geen enkele zin, blijkt bij mijn huidige leverancier. Appartement opgeleverd eind 2020. WKO vloerverwarming. Niet goed ingeregeld. Extreem hoog verbruik en leverancier interesseerd het helemaal niets. Zolang als dat soort bedrijven een monopoliepositie hebben, gaat het echt niet beter worden. Veel te duur en belabberde kwaliteit.

 4. Harold schreef:

  Denken we nou echt dat we beter werk gaan leveren met al die erkenning en certificeringen. Kijk je bent goed of niet dat verander je daar echt niet mee.

  • Ruben schreef:

   Nooit anders geweest…meeer diploma’s maar minder vakkundig personeel!….leren uit n boek en of snelle cursus en dan n ambtenaar zonder verstand van zaken die het voor de vakman gaat bepalen….bah!

 5. Karel schreef:

  Weer een onnodige regeling en niet realistisch.

 6. Karel schreef:

  Inregelen bij vloerverwarming lijkt mij een utopie

 7. Jos Meijer schreef:

  Grappig om bij dit artikel een afbeelding te plaatsen van een steentijd – verdeler zonder flowmeters en inregelventielen.
  Zoals deze https://drive.google.com/file/d/1zr9A-snTUBw0_cwGLh8j8UiGcPtqHEda/view?usp=drivesdk

 8. Jos Meijer schreef:

  Grappig om bij dit artikel een afbeelding te plaatsen van een steentijd – verdeler zonder flowmeters en inregelventielen.
  Zoals deze https://drive.google.com/file/d/1zr9A-snTUBw0_cwGLh8j8UiGcPtqHEda/view?usp=drivesdk

 9. Olaf schreef:

  Inregelen doet elke monteur tegenwoordig en is vrij simp met alle standaard regelventielen en drukgestuurde cv pompen.
  Certificering is onnodig kostbaar en als Techniek Nederland hier acter zit zou wel kwalijk zijn!

 10. Mike schreef:

  Goed dat iemand die kwaliteit bewaart, echt geen zin in die prutsers die denken maar alles te kunnen. Beter dit!!

 11. Rob hoogendoorn schreef:

  Dergelijke regels hebben niets met efficientie, transitie of klimaat te maken. Het is alleen maar een verdienmodel voor overheid en installateurs.

 12. FPB schreef:

  Opleidingen weer optuigen, niet afbreken. Malafide bedrijven als zodanig benoemen en uit de kvk halen.
  Bonafide bedrijven laten voorbestaan. Dát zijn de vakmensen die we nodig hebben.
  Ook weer zo’n aktie van een kabinet van de afgelopen decennia. Gezel, Meester het telde niet meer. Ziehier de oogst.

  • Erik schreef:

   Nou ja, meester maakt ook veel puin en de gezel krijgt de schuld. Hierboven reeds genoemd, een titel bepaald niet wat uit je handen komt als vakman maar je mentaliteit wel.

   Mij maakt het niet meer uit wie wat doet, ik lever vakwerk en knijp mij rozet toch over 40 jaar dicht, zoek het je daarna maar lekker uit. Ik krijg er de slappe lach van.

 13. Ruben schreef:

  Tja als we aan het begin van de gastoestellen revolutie meteen waterzijdig hadden gaan inregelen hadden we nu niet zo’n vervelend gasprobleem gehad…..vervolgens op alle gastoestellen een buffervat/boiler en voila!

 14. Prutser schreef:

  Och certificering is geen gek idee, maar de consument maakt het geen reet uit…..die kijkt alleen naar de prijzen voor onderhoud en niet naar welke eisen en normen de installateur wettelijk moet voldoen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.