
De nieuwe erkenningsregeling gaat zwaardere eisen stellen aan uitvoerend installateurs. Het openbare register kan daarnaast berispen, schorsen en erkenningen intrekken. Dit blijkt uit een conceptversie die ter kritiek aan de branche is aangeboden.
De eenduidige erkenningsregeling is een initiatief van KvINL en Sterkin, die nu nog ieder afzonderlijk een erkenningsregeling beheren die naar eigen zeggen ‘niet in alle gevallen voldoet aan de toenemende eisen.’ De erkenningsinstanties gaan op termijn samen. De nieuwe zwaardere erkenning moet daarnaast ook aansluiten bij de ontwikkelingen rond kwaliteitsborging die in de bouwwereld spelen. Per 1 januari 2019 komt er bijvoorbeeld een wettelijke basis voor installatiewerk aan gasinstallaties. Dit betekent dat enkel bedrijven die volgens de nieuwe systematiek ‘erkend’ zijn gasketels aan mogen sluiten, en onderhoud uit mogen voeren, en niet-erkende bedrijven zich moeten beperken tot niet-gasgerelateerd werk.  De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam in 2015 al met deze aanbeveling, nadat het een groot aantal koolmonoxide-incidenten had onderzocht. De bestaande erkenningsregelingen konden volgens de Raad de veiligheid van burgers niet borgen.
Hogere eisen
In de aanloop naar die wettelijke erkenning voor de gasinstallaties, die wordt opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met Uneto-VNI, KvINL en Sterkin, werkt de branche zelf dus al aan een sectorbrede verzwaring van de alle huidige erkenningen. Zo worden hogere eisen gesteld aan opleiding en bijscholing van werknemers, moeten bedrijven aantoonbaar beschikken over de juiste voorschriften en gereedschappen, beschikken over een intern controlesysteem, en hun werkvoorraad documenteren. Erkende bedrijven krijgen elke twee jaar een controle, waarbij werk en bedrijfsorganisatorische zaken steekproefsgewijs tegen het licht gehouden worden.
Voor het aanleggen, onderhouden en repareren van cv-installaties is de opzet in grote lijnen vergelijkbaar met de eisen die gelden voor installateurs met het OK CV kwaliteitslabel.
Komend najaar stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken de randvoorwaarden vast voor een wettelijke regeling, die alléén betrekking heeft op werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. “Het is mogelijk dat de conceptregeling die Sterkin en KvINL nu hebben gepubliceerd, nog aan die randvoorwaarden moet worden aangepast”, reageert branchevereniging Uneto-VNI op de publicatie van het concept. “Ons doel is een regeling die zorgt voor veiliger cv-installaties, zo min mogelijk administratieve rompslomp oplevert en werkbaar is voor alle ondernemingen, van grootbedrijf tot eenmanszaak.”
Schorsing en intrekken
De Erkenningsorganisatie, die het openbare register moet gaan beheren, kan boetes opleggen voor het niet nakomen van audits en controles, zo blijkt uit de conceptversie. Bij het stelselmatig niet nakomen van (administratieve) afspraken kan een bedrijf 2 weken tot 6 maanden worden geschorst. Dit geldt ook wanneer een bedrijf levensbedreigende fouten heeft begaan, of controles ontduikt. Tijdens een schorsing mag een installateur wel fouten herstellen of werk afmaken. Komt de installateur de voorwaarden van de schorsing niet na, of gaat het binnen een jaar opnieuw in de fout, dan mag de installateur zich niet langer ‘erkend’ noemen, wat ook zichtbaar zal zijn in het openbare register. Voor wat betreft de handhaving van de aanstaande verplichte gas-erkenning stoeien de initiatiefnemers nog op een effectieve werkwijze.
Belanghebbenden en installatiebedrijven kunnen tot 8 september reageren op de concept erkenningsregeling. Hierna wordt de regeling in detail uitgewerkt.
Het concept inzien kan via deze link. De brief naar installateurs is hier te lezen.
Wat gaat er gebeuren met de niet gecertificeerden, kunnen die gewoon hun ketels op iedere hoek blijven kopen en plaatsen of wordt de consument ook beboet als ze het door een niet erkende laten plaatsen? Voor de duidelijkheid: ik ben een voorstander van een soort van certificering
Beste Erik, Sterkin, Ministers, Certificerings bedrijven, ZZPérs en Installatie Bedrijven.
Ik moet bekennen dat ik iedereen groot gelijk geef over dat de knoeiers van ons vak eruit moeten. Genoeg levens gevaarlijke dingen tegen gekomen door de jaren heen.
Vanaf mijn 16e werk ik al in de installatie techniek aan gasleidingen, ketels, rookgassen en ketel onderhoud. Altijd bij de beste monteurs van vroeger gewerkt en veel geleerd.
Ik wil algemeen aangeven dat ik mijn werk als ZZP-er serieuzer neem dan menigeen in een installatie bedrijf versus onderhouds bedrijf. Aan mijn geinstalleerde installaties zal weinig mankeren en zijn naar de nieuwste wetten geinstalleerd. Vanaf mijn begin tijd in de installatie techniek nog never een gaslekkage gehad aan mijn gasleidingen of rookgas leidingen. Nu willen ze zonder slag en stoot mijn werk afpakken ondanks DAT HET MIJN BROOD IS en mijn werk en aan deze werkzaamheden aan alle soorten installaties niets mankeert. Genoeg goede referenties door de jaren heen en een goed klanten bestand. Hopelijk kunnen ze voor de goede ZZP-ers die kunnen aantonen dat ze goed werk leveren en hun vak serieus nemen een overgangs regeling treffen met de meldings plichten die er moeten komen. Ook zoals Erik aangeeft moeten internet bedrijven e.d, geen ketels meer verkopen aan particulieren en moeten deze ook een meldings plicht hebben.
Als het jou BROOD is Raijmond ben je niet slim bezig.
Al die tijd dat jij ketels installeert zonder de juiste papieren roof jij ons brood!
Ik ben nog steeds van mening geen vak papieren geen ketels kunnen kopen NERGENS!
Dit is de eerste stap om het kaf van het koren te scheiden, en ja dan vallen sommige buiten de boot jammer dan.
En voor ons degene MET vak papieren zijn de zzp-er, klussenbedrijven, handymanne hetzelfde als particulieren die een ketel kopen.
Wij hebben geïnvesteerd in deze papieren en door al de veranderingen vanuit den haag zijn deze papieren niks meer waard! En zie het resultaat ontploffingen, slecht onderhouden ketels, vergiftigingen met de dood tot gevolg.
Maar goed dat omdat den haag het vertikt de verzekering het anders gaat bekijken, maar denk dat je dat nog niet weet.
Gebeurt er iets met een installatie of ketel waardoor er ongelukken met of zonder letsel de verzekering kan vragen of de installatie is aangelegd en onderhouden is door een erkende installateur!
Indien neen kunnen ze de kosten op degene die hem aangelegd heeft zonder papieren verhalen. Hetgeen ook moet gebeuren vind ik. En dan?? daar al eens over nagedacht.
Laat ons weer terug gaan naar het ongeprivatiseerde tijd van de nuts bedrijven, tekening sturen keuren onafhankelijk, toen had je deze shit van nu niet zo veel.
Beste John. Ik begrijp je verhaal. Misschien ben ik wel beter in mijn vak dan jij. En ketel aanleg en onderhoud is zeker niet mijn hoofdvak. Ik ben op vele vakgebieden zeer goed thuis. Ik heb bij grote installatie bedrijven gewerkt als onderhouds / las monteur waar je ook nooit geen papieren nodig hebt gehad en dat zal altijd zo blijven. Bedrijven kijken veelal naar de kennis die een goede monteur heeft. Gelukkig zijn er in de grotere installatie bedrijven zeer goede monteurs die hun vak zeer goed verstaan en die hun kennis doorgeven. Maar zelfs bij grote installatie bedrijven werken mensen aan ketels die er helemaal niets van kunnen en die wel al hun papieren hebben. Ik ken er genoeg van. Ketels verdwijnen toch in de nabije toekomst dus dat zal de tijd leren. Succes met de toekomst.
klus uitgevoerd bij particulieren thuis en bekijk dan even de staat ketel en rookgas van de woning.
Een groot gecertificeerd Uneto-VNI bedrijf die al jaren hun ketel onderhoud. Nog nooit wat over gezegd en niet aangepakt. Liggende rookgas pijp tegenlopend en naar beneden gezakt door condens in de bocht en niet gebeugeld. rookgas Pakking verteerd. Levensgevaarlijk. En dan maar zeggen dat gecertificeerde bedrijven het gehele onderhoud over moeten nemen.
Dit is geconstateerd door een niet gecertificeerde ZZP-r die al jaren wel goed zijn ketels bij hun klanten onderhoud en afstelt en controleerd. Dus hopelijk wordt er ook gedacht aan de zelfstandige ondernemer.
Dat is just het punt de groote bedrijfen werken meestal met niet goed opgeleid personeel, klant denkt dat ze een vakman binnen hebben maar meestal is het een sticker en meer niet. Werk zelf bij een klein bedrijf en wij kunnen niet voor het bedrag dat hun vragen werken dus de klant vind ons teduur. Goed onderhoud cv ketel heb je gewoon bijna een uur nodig en 1 keer in de twee jaar kan niet altijd. Dat is mijn mening.
Beste Wilco. Jouw mening is top. 20 minuten ketel onderhoud of driekwartier a 1 uur is goed ketel onderhoud.
Een goede klant wil dit best betalen als het maar veilig en goed gebeurt.
Iedere ZZp-er of installatie monteur bij groot of klein bedrijf zal opgeroepen moeten worden en dan zelf kunnen laten zien wat hij kan wat betreft ketel onderhoud en aanleg van gas, rookgas en cv ketel, dan een goede landelijk erkenning krijgen. Niet geschikt is geen papiertje. Dan heb je bij grotere bedrijven ook niet iedereen zonder kennis maar aanlegt en doet want daar worden de meeste fouten gemaakt. Er zijn zoveel goede monteurs in Nederland die geen papieren hebben maar wel het beste van het beste zijn. Daar voeg ik mij zelf ook toe. Goede opleiding monteurs van de oude garde zijn er bijna niet meer en er is ook geen tijd meer zoals vroeger dat een leerling goed en bekwaam opgeleid kan worden.
Beste Iedereen,
Ik ben een (klein) cv bedrijf heb ongeveer 800 klanten 1 man in dienst, ook ik heb geen papieren maar durf hier echt wel te beweren dat ik beter werk lever dan de meeste grote bedrijven waar ik gewerkt heb, daar kregen we 10 a 12 onderhoudjes per dag mee
dat betekend weinig tot geen onderhoud (dus inderdaad sticker plakken) .
Ik ben daar weg gegaan omdat ik daar niet mee kon leven en ben toen een eigen bedrijf begonnen niet omdat ik geen keus had maar omdat ik het beter wilde doen voor de klant en voor een betaalbare prijs en tot nu toe is dat gelukt.
Ik baal dan ook dat er een een of andere lulkoek regeling gaat komen, niet omdat ik dan papieren moet gaan halen want dat is geen probleem.
Figuren die vinden dat het broodroof van hun is die balen gewoon dat de verdienste gehalveerd zijn wat een ouderwets gelul.
Ik doe dit werk al 27 jaar en leer dagelijks nog dingen bij maar niks op gebied van ketels of aansluiten er van elk handig persoon kan goed en volgens de regels een ketel plaatsen daar hoef je echt niet voor geleerd te hebben.
maak het nou niet interessanter dan dat het is dit is ook het probleem met nederland we hebben straks alleen maar mensen die wijzen omdat ze een hoge opleiding of papiertjes gehaald hebben en niet meer de mensen die werkelijk het werk doen.
Beste Charlie.
Mooie oprechte bijdrage aan mijn verhaal en hopelijk zijn er meer ZZp bedrijven die hun verhaal hier kwijt willen over dit onderwerp. Die verhalen die je opgeeft hoor ik van vele vrienden die voor een groot bedrijf onderhoud uitvoeren.
12 klantjes per dag achter elkaar ingepland, en geen rekening houdend met de reis afstand en drukte van adres naar adres die soms ver uit elkaar liggen. De meesten van mijn onderhoud kennissen die zijn overwerkt en kunnen hier niet lekker meer werken bij die bedrijven. Gigantische werkdruk dus en geen materialen vervangen maar wel stikkers plakken en de bedrijven maar hoge rekeningen incasseren. Ga zo door zou ik zeggen.
Legionella eist meer slachtoffers dan koolmonoxide
https://www.gawalo.nl/sanitair/nieuws/2017/9/legionella-eist-meer-slachtoffers-dan-koolmonoxide-1014993