fbpx
Nieuws

Vertraging voor erkenningsregeling

Minimaal een half jaar vertraging voor de wettelijke erkenningsregeling voor gas-installateurs. De langgekoesterde wens van de installatiesector wordt op zijn vroegst pas tweede helft 2019 van kracht, en dan pas gefaseerd ingevoerd. Dit schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer.

De regeling voor werkzaamheden aan gasgestookte installaties zou per 1 januari 2019 van kracht worden. Uneto-VNI sprak vorige maand al haar zorgen uit over de deadline. De wettelijke regeling komt voort uit het veelbesproken koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat in november 2015 werd gepubliceerd. Hierin kwamen tekortkomingen in de certificeringsstructuur aan het licht. Naar het er nu uitziet, gaat de sector nog een vierde stookseizoen in zónder de aangekondigde verplichte erkenning. Hierdoor blijft het installatiewerk aan gastoestellen een beroep dat iedereen uit kan blijven oefenen, zonder dat er een werkende kwaliteitsborging plaats vindt.

Meer tijd nodig

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt meer tijd nodig te hebben voor een wetswijziging, die dit voorjaar door de Tweede Kamer zal moeten worden behandeld. Begin 2018 wordt de regeling via een internetconsultatie voorgelegd worden aan de branche. De nieuwe erkenningsregeling moet onderdeel worden van het Bouwbesluit 2012, een regeling die  in de Woningwet verankerd is. Er wordt in de wet geen exacte werkwijze voorgeschreven, maar randvoorwaarden waarbinnen de markt zelf beoordelingsrichtlijnen moet ontwikkelen. Er komen dus (nieuwe) certificerende instellingen die de regeling moeten borgen. Zij verstrekken de erkenningscertificaten aan installatiebedrijven. Personeel moet aan vakbekwaamheidseisen voldoen, die momenteel door de sector worden opgesteld.

Strengere controle

De minister zegt deze certificerende instellingen voldoende steekproeven uit moeten voeren in de markt, en de mogelijkheid krijgen om sancties op te leggen. Dit stelsel is qua structuur vergelijkbaar met de huidige erkenningsregeling, blijkt uit de Kamerbrief, maar de minister benadrukt dat controle en handhaving van geleverd werk geïntensiveerd moeten worden. Voorkomen moet worden dat de regeling een tandeloze leeuw wordt, zoals de Onderzoeksraad in haar onderzoek de huidige vrijblijvende certificeringen fileerde. Gemeenten, en uiteindelijk zelfs Binnenlandse Zaken zelf, moeten gaan toezien dat de certificerende instellingen hun werk goed doen.

Schoolbanken

Volgens de minister moeten veel installatiebedrijven en monteurs de schoolbanken in, om ervoor te zorgen dat hun opleidings- en ervaringspapieren op orde hebben. Naar schatting van de sector moeten tussen de 1400 en 2300 monteurs bijgeschoold worden. Ollongren wil de sector ook de tijd gunnen om voor invoering klaar te zijn.

Procescertificaat

Het certificatieschema is een zogeheten procescertificaat. Hierin staat dus omschreven hoe werkzaamheden aan gasinstallaties moeten worden uitgevoerd en gecontroleerd, voordat een toestel (opnieuw) in gebruik wordt genomen. De vakbekwaamheidseisen en scholingseisen zijn gericht op het adequaat uitvoeren en controleren van werk aan de gasverbrandingsinstallatie inclusief rookgasafvoer en luchttoevoer.

Reactie Uneto-VNI

Voorzitter Doekle Terpstra had gehoopt op snellere invoering: “Uneto-VNI vindt het belangrijk dat de nieuwe certificeringsregeling zo snel mogelijk van kracht wordt. Wij hebben ons huiswerk gedaan en zijn er klaar voor. Wat ons betreft wordt de regeling liever eerder dan later ingevoerd.’ In maart van dit jaar heeft de installateurskoepel het raamwerk voor een uniforme kwaliteitsregeling aangeboden aan de toenmalige minister Plasterk. Ook ligt een voorstel klaar om de vakbekwaamheid van cv-monteurs en servicemonteurs op een hoger niveau te brengen.

Meer lezen?

Lees hier de blog Geen prioriteit voor CO-dossier

Hier FAQ’s over de erkenningsregeling.

Hieronder de kamerbrief van minister Ollongren

Kamerbrief Wettelijke Erkenning Installateurs 18 december 2017.pdf

 

9 reacties op “Vertraging voor erkenningsregeling

  1. Richard schreef:

    Allen worden verplicht mee te werken aan het wiel dat al diversen malen is uitgevonden,het is het aan de gang houden van een instantie die weer door de installateurs wordt betaald, maar de beun gaat vrolijk verder en heeft overal lak aan.

    ik begin mij sterk af te vragen wat de meerwaarde is in dit geheel en of ik überhaupt wel mee gaat doen aan deze poppenkast, er zit totaal geen meerwaarde ter bescherming van de markt achter, als je cv ketels van Remeha gewoon bij de Bouwmaat kan halen is alles totaal nutteloos

    • Erwin schreef:

      Ik ben het helemaal met je eens Richard, bij grote bedrijven zullen de leidinggevende een papiertje halen en de monteur kan lekker blijven doen met wat die nu ook doet.
      Enkel de kleine bedrijven zullen hier wat de kosten betreft weer de dupe van zijn.
      Laat ze maar lekker met die gasketels ik plaats ze toch al bijna niet omdat de klant de prijs al kan vertellen wat die op internet kost voordat ik een offerte kan maken.
      Ik richt mij wel op de warmtepomp hier is tenminste nog eer aan te halen…

  2. Raijmond schreef:

    Natuurlijk is de Uneto VNI teleurgesteld. Zij gaan natuurlijk in dat halve jaar vertraging een hoop geld mislopen aan al die opleidingen die ze moeten verzorgen met hun nieuwe certificeringen.

    Dat ze het veel strenger maken alla, dat is zeker begrijpbaar, maar laat de kleine bedrijven ook een kans krijgen om hun goede werk te kunnen voortzetten.
    En inderdaad. Hoeveel ketels worden nog verkocht op de plekken waar geen controle is op verkoop aan knijers en zelf klussers. Ook de bewoners zelf.

  3. charlie schreef:

    Het feit is dat zolang Europa de wet op vrije levering blijft handhaven bedrijven zoals de warmteservice, installatie.net enz. enz. alles mogen verkopen aan de particulier en er nog steeds ongelukken zullen gebeuren.
    Dan kunnen ze wel zeggen de particulier mag wel kopen maar niet installeren maar die vlieger gaat niet op.
    Uit de vrije verkoop dan maakt deze regeling kans van slagen, ze willen de regeling zoals in Duitsland of Engeland maar daar kun je zonder gaspapieren geen ketel of ook maar iets wat er mee te maken heeft kopen.
    En ook in die landen gebeuren nog steeds ongelukken en wordt de installateur aansprakelijk gehouden is dat waar we naartoe willen.
    Ook hoor ik de Minister (Blok) nog zo zeggen dat de prijs hooguit met maar een paar tientjes zal stijgen ik denk het niet ik verwacht dat de prijzen voor de particulier met honderden euros omhoog zal gaan(terug naar begin van deze eeuw) en daardoor ze toch zelf dat keteltje wel even plaatsen.
    Ik voorzie meer nadelen dan voordelen van deze erkeningsregeling

  4. Otto schreef:

    De gasketel gaat er volgens de politiek uit, dus de opleidingen en certificering zijn niks anders als een zinloze investering voor met name de kleine installateur. Bij de grote bedrijven gaat het zoals Erwin verwoorde. Al met al kostenverhogend voor de klant, maar geen serieuze verbetering .

  5. Andre schreef:

    Kleine installateurs een zzp’ers gaan echt niet investeren in een erkenningspapiertje voor een cv ketel die gaat verdwijnen. Nee deze installateurs en zzp’ers gaan zich op de plug en play warmtepomp storten want die kun je zonder papieren installeren. Warmtepompen worden nu op de markt zonder dat je Stek handelingen hoeft te doen.
    Deze regeling is doemt om te mislukken en deze regeling had de overheid 20 jaar geleden al moeten invoeren.

  6. van Balen schreef:

    Ooit had ATAG verwarming een exclusief dealerorganisatie. Koos voor die dealers en leverde via het rechtstreekse kanaal, sloot de groothandel daarmee uit die de vrije markt hanteerde.
    Nu klaagt de installateur voor de ontstane situatie waarbij er die fabrikant was die voor de erkende installateur koos.
    Mosterd na de maaltijd zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.