fbpx
Nieuws
Klimaatthermostaat spIDer op de markt

In kantoren, winkelcentra en publieke gebouwen in heel Europa zou deze winter de thermostaat verplicht een tikkie teruggezet moeten worden. Dat staat in een conceptplan van de Europese Commissie.

De Europese Commissie is er voorstander van dat gebouweigenaren verplicht worden hun maximumtemperatuur op 19 graden te zetten, maar de commissie maakt hierbij wel de kanttekening dat dit “technisch en juridisch haalbaar” moet zijn.

Het plan heet ‘Save gas for a save winter’ en is bedoeld om in kaart te brengen waar en hoe komende winter op aardgas bespaard kan worden, om niet geconfronteerd te worden met gastekorten. Door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen enorm gestegen en is ook de beschikbaarheid van Russisch gas veel kleiner. Gevreesd wordt voor de totale afsluiting van de gaspijpleidingen vanuit Rusland.

Campagne ‘Zet ook de knop om’

Overigens heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs al besloten om de temperatuur in de tweehonderd gebouwen van het Rijk vanaf komend stookseizoen te verlagen naar 19 graden. Gebouwen van onder meer provincies en gemeenten vallen hier niet onder, maar er zijn al gemeentes die besloten hebben het Rijk te volgen.

In het plan worden consumenten ook aangespoord om de airco zo min mogelijk te gebruiken in de zomer, om zo gas te besparen in de elektriciteitscentrales. In Italië is het al verboden om gebouwen verder terug te koelen dan 25 graden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.