fbpx
Nieuws

Extra aandachtpunten voor btw-aangifte

Maandag 31 januari is de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021. Deze btw-aangifte is anders dan normaal. Zo is het de laatste keer dat ondernemers hun aangifte kunnen doen via het oude ondernemersportaal (Digitaal aangeven ondernemers). Daarna moeten alle ondernemers overstappen naar een andere manier van aangifte doen.

Daarna kan alleen nog aangifte worden gedaan via Mijn Belastingdienst Zakelijk, administratiesoftware of een fiscaal dienstverlener. Meer informatie hierover op belastingdienst.nl/overstappen.

“Bij de laatste btw-aangifte van het jaar komt altijd net iets meer kijken, omdat je het btw-jaar afsluit”, legt startersvoorlichter Belastingdienst Ferry Hoogerheijde uit. “Zo moet je btw betalen bij privégebruik van een auto van de zaak. Of je mag btw aftrekken bij zakelijk gebruik van een privéauto. Vanwege corona en de definitieve sluiting van het oude ondernemersportaal zijn er dit jaar extra aandachtspunten voor ondernemers.”

Aandachtspunten

De aangifte én betaling moet uiterlijk 31 januari bij de Belastingdienst binnen zijn. Als een ondernemer als bijzonder uitstel van betaling heeft aangevraagd vanwege de coronacrisis, hoeft er alleen nog aangifte worden gedaan. Bijzonder uitstel aanvragen kan via belastingdienst.nl/bijzonderuitstel. Ook ondernemers die geen omzet hebben gedraaid, moeten aangifte doen. Zij geven dan aan dat ze niets hebben aan te geven.

Ondernemers moeten controleren of ze correcties moeten doorgeven van een eerdere aangifte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een factuur is vergeten. Correcties onder de 1000 euro mogen worden meegenomen in deze aangifte. Correcties boven de 1000 euro gaan via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’.

Wanneer een auto zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, moet je ook btw opgeven. Deze rekenhulp helpt ondernemers eenvoudig te berekenen hoeveel btw ze moeten betalen of aftrekken. Ook is zichtbaar hoe en waar je de btw moet invullen in je aangifte.

Ondernemers die per 1 januari 2022 de kleineondernemersregeling (KOR) gebruiken, moeten ook aangifte doen over het vierde kwartaal van 2021. Zij waren toen nog niet vrijgesteld van btw en dus werd er nog btw in rekening gebracht bij klanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.