Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Extra staatssteun voor warmtepomp

De warmtepomp, en dan met name de hybride warmtepomp, gaat komend jaar forser gesubsidieerd worden. Als het aan kabinet ligt, kunnen particulieren die een hybride aanschaffen vanaf 1000 euro extra tegemoet zien bovenop de al stevige subsidie.

Er komt meer geld bij bestaande subsidieregelingen voor verduurzaming van woningen.

Dit staat in de kabinetsplannen voor komend jaar, die op Prinsjesdag gepresenteerd zijn. In totaal reserveert het kabinet de komende drie jaar 288 miljoen extra voor het stimuleren van technieken die het aardgasverbruik verder terugdringen. De miljoenen vormen een onderdeel van de 6,8 miljard extra die het kabinet reserveert voor de klimaatagenda. Hiermee wordt een poging gedaan de CO2-doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. 800 miljoen uit het bedrag komt ten goede aan de gebouwde omgeving.

Doorbraak voor hybride

Particulieren en bedrijven die investeren in warmtepompen ontvangen nu ISDE-subsidie. De ISDE-subsidie voor onder meer warmtepompen wordt berekend op basis van vermogen van het toestel. Bij de hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met een gasgestookte cv-ketel. Op die manier kan een gemiddeld huishouden op iets meer dan de helft van het jaarlijks gasverbruik besparen. In de lange termijnvisie van de overheid zou een hybride installatie later voorzien kunnen worden van groen gas of waterstof óf de stap kunnen maken naar all-electric.

Lees hier hoe fabrikanten de toekomst van hybride warmtepomp zien

Nu al kan een particulier bij een hybride warmtepomp een bedrag tussen de 1350 en 2600 van zijn aankoop terugkrijgen. Vorige week publiceerden fabrikanten een rapport waarin zij berekenden dat de warmtepomp nog ongeveer 6 jaar ondersteund moet worden, voordat het door schaalgrootte de eigen broek op kan houden. Aan deze roep wordt gehoor gegeven. De overbrugging die het Rijk nu biedt, moet genoeg bieden om de terugverdientijd van de techniek op korte termijn onder de 7 jaar te krijgen. Dat is doorgaans een omslagpunt wanneer een meerinvestering breed geaccepteerd wordt door de professionele (vooral corporatie) en particuliere markt. Fabrikanten beloven dat de techniek na opschaling tot 40% goedkoper kan worden. Doekle Terpstra van Techniek Nederland is verguld met de kabinetsmaatregel: “Het toont aan dat de branche door goede samenwerking en onderbouwing iets in Den Haag voor elkaar kan krijgen.”

Installatie.nl-blogger Sven Ringelberg zet hier de belangrijkste punten uit de Miljoenennota op een rijtje

Boost voor stapsgewijs verduurzamen

Hoe-vraag nog niet beantwoord

De kabinetsplannen in de Miljoenennota zeggen nog niets over hóe de staatsteun vorm krijgt. Dit zou met extra ISDE op hybrides kunnen, maar ook met een btw-voordeel zoals dit ook lange tijd voor zonnepanelen heeft gegolden. Daarover gaat de branche in gesprek met het ministerie. “In december wil de coalitie HR Hybride samen met fabrikanten een actieplan klaar hebben”, zegt Doekle Terpstra van Techniek Nederland in een reactie. De coalitie HR Hybride is een samenwerking tussen de installateursvereniging, Natuur & Milieu en de netbeheerders.

De meest gestelde vragen rondom hybrides.
Check het septembernummer van vakblad Installatie

Ook isolatie

Ook komt er meer geld en aandacht voor isolatie van met name de oudere woningen. Het kabinet komt met een Nationaal Isolatieprogramma. Doel is om komend jaar de warmtevraag van 20% van de huur en koopwoningen, en dan met name de slechts geïsoleerde, terug te dringen.

Stand ISDE
Tot en met augustus is er in totaal ruim 70 miljoen van het beschikbare ISDE-budget van 124 miljoen vergeven. Particulieren hebben in totaal 11,4 miljoen aan warmtepompsubsidie aangevraagd. Het gros van het ISDE-budget in de particuliere markt wordt besteed aan isolatiemaatregelen. Volgens jaar is er weer eenzelfde hoeveel budget in de ISDE-pot.

Meer weten over hybride? Stel je vragen aan experts tijdens het webinar op 12 oktober

16 reacties op “Extra staatssteun voor warmtepomp

  • Waarom geen subsidie op dubbele beglazing

    1. Jan

      Die is er al met de isde subsidie

      1. Frits

        Vervelende is dat je minimaal 2 isolatiemaatregelen moet nemen anders krijg je niets. Dit kabinet werpt zoveel mogelijk drempels op, vandaar dat het subsidiepotje ook niet leeg komt.

        1. Jack

          Helemaal mee eens. Dit houd mij tegen mijn laatste maatregel te nemen.

  • Rj vd berg

    Hybride wp meer subsidie is ok, maar de mensen die deze stap willen overslaan en gelijk naar bijvb een lucht waterpomp willen gaan krijgen die ook meer subsidie?
    Dan zou terugverdientijd ook hierbij verbeteren. Nu is die meer dan 10 jaar!

  • Piet

    Ik ben in 2013 van het gas gegaan kreeg bijna een boete omdat dat tegen het bouwbesluit was… Heb op warmtepomp geen subsidie gekregen. Was toen alleen voor bedrijven.

  • Als de saldering word af gebouwd betaal je nog de volle mep aan elektra.
    Dit is weer een diefstal regel van de overheid
    Dus om een warmtepomp te laten werken heb je de gehele saldering nodig!!

    1. h. Talsma

      wordt tijd dat er meer mensen wakker worden en tegen de afbraak van de salderings regeling protesteren.
      Al 20 jaar van het gas af met een warmtepomp en zonnepanelen, maar dat voordeel moet dus overgedragen worden aan de roverheid !

  • Grote stelen kleine stelen de overheid steelt het meest

  • Luuk

    Zuurpruimen zijn ook weer aanwezig, jeetje wat sneu en zielig.

    Maar inderdaad jammer dat de isolatie subsidie niet uitgebreid wordt, wel goed nieuws dat de hybride gestimuleerd wordt. Ook goed voor de naam van warmtepompen omdat veel mensen nu nog het idee hebben dat ze niet goed werken in oude huizen.

  • MuTe

    Wij zouden best van het gas af willen, maar met ons al lage verbruik van onder de 500m3 per jaar gaan we niet veel besparen. Hoe lang duurt het dan wel niet om onze investering terug te verdienen? En met een hybride pomp zijn we dan nog steeds niet van het gas af. Als de gas prijzen weer verdubbelen schieten we er uiteindelijk niks mee op..

    1. Daann1987

      Die 500 is inclusief tapwater neem ik aan?

      Laten we het bierviltje erbij pakken en het hybride warmtepompje schetsen.

      Aanschaf warmtepomp 4300
      Subsidie 1800
      ===========
      2500 investering

      Je vervangt naar alle waarschijnlijkheid ca 400m3 gas voor 800 kWh stroom.

      400m3 gas x 80 cent per kuub = 320 euro
      800kWh stroom x 20 cent per kWh = 160 euro

      Bespaard 160 euro per jaar.
      2500 investering / 160 besparing == 15,6 jaar.

      Maar nu komt de grap waar je nog iets meer mee kan “verdienen” als je onder de 500m3 gas gebruikt val je in het tapwater tarief (vastrecht) wat ook nog eens 60 euro per jaar scheelt.

      Dan wordt het sommetje al iets anders;
      2500/220 = 11,4

      Met deze cijfertjes kan je aardig spelen, maar in jouw geval is het met 500m3 niet super rendabel.

      1. Jimmy

        Wanneer je helemaal van het gas afstapt scheelt het nog meer, aansluit kosten zijn vrij hoog.

      2. Klaas

        Je vergeet het jaarlijkse onderhoud mee te nemen in je berekening.

        Daarnaast reken je met een rendement van 1:5. Terwijl het seizoensgebonden rendement SCOP 1:2,7 bedraagt.

        Ik denk dat je jezelf behoorlijk misrekent. Of ben je toevallig een verkoper van hybride warmtepompen? Die heb ik ook over de vloer gehad. Als ze merken dat je enige kennis hebt veranderd het terugverdien model al heel snel.

        1. Henk

          Ik denk dat dat rendement veel hoger ligt. Ik ben 3 jaar terug van het gas af met 2 warmtepompen een vpor warmwater en een voor de verwarming we gebruikten (vrijstaande goed geisoleerde woning)600 m3 gas en nu 2500 kWh dus het kan !!Kosten €5000 en € 3200 subsidie

  • Firoz

    Hallo. Jullie komen met.cijfers met een klein gezin.
    Ik hebt een gezin van 6 personen.
    Verbruik per jaar aan koken en cv ik het een intergas remeha ztera cv ketel.die is toch zuinig. Vorig jaar verbruik 2500m3 .
    Niet gek als we de cv aan zetten loopt de meter als een loopbaan op de sportschool.
    Overgebruik 1200 euro extra wij betalen al ,
    180euro per maand. Een huis van driekamer.
    Niet normaal inkomen 1800 euro hard werken en dan nog belasting betalen waar gaat dat geld naar.toe die zou toch weer naar.de.mensen worden , voor verbetering enzovoorts. Maar.die geld gaat naar de eten en de reizen van de regering en de feesje van hun en de betalen ,de uur tarief hebben jullie dat gezien wat het is niet normaal wat zij alle krijgen.en wij maar.hard werken en
    1800euro. En daar nog de belading van alles wordt duurder maar de lonen die wordt niet hoog belasting voor de auto wordt niet verlaag maar.duur der ze besluiten wat duur en wat.zij willen meer geld voor de auto wat ze op ons kosten kunnen rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet