Het kabinet gaat de subsidiebedragen van de ISDE-regeling verruimen om woningen te verduurzamen. Dat blijkt uit een conceptakkoord dat is bereikt aan de klimaattafel die praat over de gebouwde omgeving. RTL Nieuws heeft dat akkoord ingezien.
Er wordt een landelijk programma voor de verduurzaming van woningen ontwikkeld, staat in het akkoord. Via dat programma wordt tot 2030 50 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor een speciale investeringssubsidie voor duurzame energie. Dit geldt niet alleen voor de aanschaf van warmtepompen, maar ook voor isolatiemaatregelen.
Gebouwgebonden financiering
Ook zal het kabinet de wet aanpassen om zogenoemde gebouwgebonden financiering mogelijk te maken. Nu is dat nog verboden. Gebouwgebonden financiering is een lening die aan een woning is gekoppeld en bij verkoop wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Je blijft dus niet betalen voor de investeringen als je het huis verkoopt: dan gaan de lasten over op de nieuwe eigenaar.
Het kabinet onderzoekt de oprichting van een speciaal fonds dat kan helpen bij het verduurzamen van woningen zonder dat het de eigenaar op kosten jaagt. ‘Woonlasten-neutraal’ wordt dat genoemd. Het fonds is bedoeld voor mensen met een niet te hoog inkomen die daardoor moeilijk geld kunnen lenen. Hiermee hoopt het kabinet de verduurzaming ook voor middeninkomens betaalbaar te houden.
Aardgasvrije wijken
Omdat gemeenten een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van woonwijken, zal het kabinet extra geld vrijmaken om gemeenten te helpen wijken aardgasvrij te maken. Wijken waar het aardgasnet binnenkort aan vervanging toe is, zullen als eerste worden aangepakt.
Met al deze maatregelen hoopt het kabinet te bereiken dat vóór het eind van de kabinetsperiode in 2021 zo’n dertig- tot vijftigduizend bestaande woningen aardgas vrij zijn gemaakt. Tot 2030 moet dan het aantal oplopen tot anderhalf miljoen. Daardoor zal de CO2-uitstoot aanzienlijk dalen.
En hoe gaat het met appartementen gebouwen?
Mooi streven, en goed dat ze ook nu kijken voor mensen met kleine beurs. Jammer dat het aanjagen van alternatief voor aardgas zoals waterstof via het bestaande te weinig aandacht tot geen aandacht krijgt, deze mogelijkheid van het zeer dichte NL aardgasnet te blijven benutten. Dit is een net dat heel veel geld waard is en niet genegeerd mag worden.
Kabinet zet vol in op warmtepompen vanwege de b.t.w. inkomsten op deze warmtepompen en op de arbeid van aanleg , want die helpen met compenseren van de subsidies . Ze rekenen verkeerd in den Haag , uiteindelijk belanden veel gezinnen in Nederland in financiele problemen , zeker. Het is niet alleen de verduurzaming die moet worden betaald .De overheid eist steeds meer en meer geld op van de Nederlander . Hoofdoorzaak immigratie .Steeds meer mensen komen Nederland binnen ,komen in de bijstand, eisen zorg , woning , eten , drinken , gratis vervoer etc. etc .Ik ben van mening zet vol in op waterstofgas ook als is dat op dit moment nog duur op te bewerken. In mengvorm met aardgas is waterstof nu al bruikbaar en daarmee houden we Nederland financieel gezien letterlijk en figuurlijk nog enigszins leefbaar.
Ik begrijp alleen niet hoe dat de CO2 uitstaat laat dalen? De verbruikte stroom komt uit een kolen of gas centrale. Voorlopig hebben we bij lange na nog niet genoeg groene stroom. En met de haast die de regering ineens wil maken zal de toename in stroomverbruik naar mijn sneller gaan dan de toename in duurzaam geleverde energie.
De CO2 uitstoot zal dan toch eerst nog weer gaan stijgen.