fbpx
Nieuws

Factory Zero, een fabrikant van energiemodules voor nul-op-de-meterwoningen is failliet verklaard. Kwaliteitsproblemen met vroege versies van het product en een lastige periode door corona, stikstof- en PFAS-perikelen, hebben het bedrijf de das omgedaan.

Factory Zero levert energiemodules op skids voor zeer energiezuinige woningen – bij nieuwbouw en renovatie. Er zijn modules die buiten de woning zijn geplaatst, als een klein schuurtje tegen de gevel. En er zijn ook indakmodules, met binnen- en een buitendeel en volledig inpandige versies. In de modules zijn lucht-water-warmtepomp, balansventilatie en de omvormer voor de pv-panelen binnen één skid geïntegreerd.

Bouwers enthousiast

Het bedrijf werd in 2016 opgericht door Jan Willem van den Groep, Desmond Hughes, Sjoerd Klijn Velderman en Jasper van den Munckhof, die al snel enkele bouwers geïnteresseerd vonden om de module toe te passen, waaronder Dura Vermeer en ERA Contour. Inmiddels zijn er enkele duizenden van geïnstalleerd. Jan Willem van den Groep en Jasper van den Munckhof zijn al enkele jaren geen aandeelhouder meer.

Het bedrijf groeide de eerste jaren onstuimig, maar investeerde ook veel in ontwikkeling en mankracht, zegt Léon Kerver, directeur van Factory Zero. “En dus draaide Factory Zero, zoals zoveel startups, met verlies. Alle seinen stonden echter op groen om vanaf 2021 voor het eerst winstgevend te worden.” Er stonden voor dat jaar bijna 2000 energiemodules in de orderportefeuille.

Crisis in bouwwereld

Maar toen ging het mis, zegt mede-directeur Xavier van den Thillart, die net als Kerver afgelopen jaar instapte in het bedrijf. Door corona, PFAS en de stikstofproblematiek viel de bouw stil en was er voor Factory Zero nog maar weinig werk. “We gingen van een geplande paar duizend exemplaren naar een paar honderd daadwerkelijk gerealiseerde units.” En dat terwijl de bedrijfskosten gewoon doorliepen. “We hadden juist opgeschaald om de verwachte groei aan te kunnen.”

Klachten

Maar externe factoren waren niet de enige redenen waarom Factory Zero in de knel raakte. Ook kwaliteitsproblemen bij hun eerste versie energiemodule bezorgde het bedrijf hoofdbrekens, zegt Kerver. Bekend voorbeeld zijn de NOM-woningen in de Zoetermeerse Palenstein, waar bewoners klaagden over slechte binnenluchtkwaliteit. Van den Thillart: “We hebben veel energie moeten stoppen in het oplossen van klachten.”

De tweede versie van de energiemodule werd begin dit jaar gepresenteerd en het was de bedoeling dat hierin het gros van de problemen uit de eerste versie opgelost zou zijn, maar dit vernieuwde product kwam te laat op de markt. Het faillissement bleek onafwendbaar.

Investeerders stappen uit

Kerver: “Onze aandeelhouders hebben telkens veel geld geïnvesteerd. Dat is niet erg, zo gaat dat als je van startup wil doorgroeien naar scale-up. Maar toen bleek dat we ook de komende jaren niet winstgevend zouden worden, en er nog geld bij zou moeten, besloten ze er uit te stappen.”

En dat is jammer, zeggen Van den Thillart en Kerver, omdat de organisatie zoals die er nu staat solide is. Van den Thillart: “Dat vond ook de curator. Die gaat dan ook in eerste instantie voor een doorstart.” De curator laat desgevraagd weten: “Wij trachten inderdaad een partij te vinden die een doorstart wil maken. Op dit moment zijn er een aantal gegadigden met wie nog een gesprek dient plaats te vinden. Dat gaat begin volgende week gebeuren.”

De ongeveer 50 medewerkers van Factory Zero zullen voorlopig hun loon doorbetaald krijgen door het UWV.

5 reacties op “Fabrikant energiemodules Factory Zero failliet

  1. Ciska Brunsveld schreef:

    Waar kunnen klanten terecht die een warmtepomp van jullie hebben? Worden de klanten zelf nog op de hoogte gebracht? Hie zit het met de service contracten?

  2. Schouten schreef:

    Als er nu een defect is wie moet ik dan bellen

  3. Lien schreef:

    Wie moeten we nu aansprakelijk stellen voor de schade aan onze gezondheid en het ons letterlijk in de kou te laten zitten.

    Jullie systeem voldoet van af fabriek al niet aan de wettelijke eisen mbt de ventilatie waarvan de toevoer en afvoer veel te dicht op elkaar zit waardoor de afgevoerde lucht binnen 1 seconden weer naar binnen wordt gezogen. Ventielen die niet goed afgesteld staan waardoor er teveel zuurstof uit de woning gezogen wordt. De locatie van de Unit staat veel te dicht op de stoep en op de weg, al helemaal voor astma patiënten.
    Welke $%#^& heeft dat bedacht? Mensen worden gewoon hartstikke ziek in hun huis, ook na het opvolgen van al jullie ‘adviezen’. Hoe worden al die andere 10000 bewoners geholpen met hun systemen die niet goed werken.
    Jullie gaan lekker door met een doorstart maar de bewoners kunnen nergens meer terecht en zitten ziek in hun huis.

  4. R Bouter schreef:

    Ben geïnteresseerd in de klachten wij hebben het sinds drie jaar en klagen al net zolang maar zelfs onze verhuurder wil ons niet helpen misschien staan we met meerdere sterker mail gerust na Robbouter@outlook.com bij meerdere meldingen wil ik samen bekijken of we er iets tegen kunnen doen

  5. Ad van den Reijen schreef:

    Beste R. Bouter, ik ben ook voorstander om de klachten te bundelen en zo samen sterker te zijn. Ik ben zelf ook slachtoffer (Ik heb er blijvend oogletsel aan overgehouden) van de bizar slechte kwaliteit van deze installaties en ik herken me in het verhaal dat de verhuurder totaal niet reageert op klachten. Ik zit al wat verder in het proces en onderzoek nu wie aansprakelijk is voor deze ellende, de verhuurder of de fabrikant? De fabrikant/leverancier wordt in dit geval lastig omdat deze failliet is. In dit geval blijft de aansprakelijkheid bij de verhuurder, die kan dan vervolgens verhaal halen bij zijn (failliete) leverancier. Mensen die hun klachten willen delen kunnen mij mailen advandenreijen@home.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.