
Nut en noodzaak van de koolmonoxidecampagne van Brandweer Nederland, die sinds 1 februari loopt, is wederom bewezen: sinds de start van de campagne zijn al meer dan 100 gewonden en 8 dodelijke slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging geregistreerd. Dit meldt Brandweer Nederland. Het aantal doden in februari is nu al meer dan het gemiddeld aantal doden op jaarbasis in Nederland.
Vijftien mensen naar ziekenhuis door koolmonoxide in Amsterdam, meer dan zeventig gewonden op gloednieuwe kartbaan in België en twintig gewonden in regio Rotterdam. De brandweer noemt de februari-piek in het aantal slachtoffers alarmerend, gezien de wetenschap dat een incidenten vaak niet gemeld worden, herkend worden, en ook niet centraal geregistreerd worden.
Maatregelen installatiebranche
In de installatiebranche is koolmonoxide een heet hangijzer. De problematiek heeft onder meer geleid tot een wettelijke erkenning voor gasinstallateurs, die per 1 januari gaat gelden. Ook passen fabrikanten van ketels en rookgasafvoeren hun producten aan om voorwaarden te scheppen die mogelijke koolmonoxide-slachtoffers voorkomen. Aanleiding hiervoor was het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Sinds 1 februari loopt de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’, een initiatief van Brandweer Nederland, Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD. Klik hier voor de actiewebsite. De online kennistest werd al door ruim 52.000 mensen ingevuld.
Naar aanleiding van bovenstaand bericht kreeg de redactie wederom meerdere foto’s van fout gemonteerde RGA’s binnen, zoals deze.
Er is ook veel meer gas verbruikt.
Ik denk dat de brandweer in haar eigen campagne ook beter is gaan registerern.Kiwa heeft de afgelopen jaren lukraak wat bijgehouden en kwam vaak niet verder dan 3 per jaar. Goede objectieve registratie is wel nodig, anders roepen we ook maar wat rond.