fbpx
Nieuws

Twee typen combiketels van Ferroli blijken de bron van 11 gemelde legionella-infecties waarvan waarschijnlijk twee met dodelijke afloop. Installateurs wordt gevraagd de ketels en het warmtapwatersysteem volgens een uitgebreide werkinstructie thermisch te desinfecteren.

Het gaat om ketels van het type BlueSense en BlueHelix geproduceerd ná 1 januari 2022, te herkennen aan de serienummers die beginnen met het cijfer 22 of 23.

Twee mensen overleden

Aanleiding voor deze voorzorgsmaatregelen is een risico-analyse van het RIVM. Deze analyse is uitgevoerd naar aanleiding van 11 meldingen over legionella-infecties verspreid over het hele land sinds juli 2022 waaraan twee mensen zijn overleden. Volgens het RIVM zijn de combiketels van Ferroli de meest waarschijnlijke oorzaak van deze besmettingen. Waar in de ketel precies het probleem zit is niet duidelijk.

Alle installateurs die deze ketels hebben geïnstalleerd zijn inmiddels – ook via de site van Techniek Nederland – geïnformeerd over de te nemen reinigingsmaatregelen. Omdat niet alle ketels tijdig te traceren zijn en gerichte communicatie daarom niet mogelijk is, publiceerde Ferroli een publiekswaarschuwing.

Douchen zonder douchekop

Installateurs moeten zo snel mogelijk aan de slag om het hele warmtapwatersysteem thermisch (en waar nodig met chloor) te reinigen. Douchekop en -slang zijn niet goed te reinigen en moeten worden vervangen, zo staat in de werkinstructie (onder aan het artikel bijgevoegd). Ook thermostatische mengkranen kunnen het best worden vervangen omdat deze eveneens vaak niet goed van binnen te reinigen zijn. Mocht dat wel mogelijk zijn, dan moet er ook goed op gelet worden dat rubbers en kleppen in de kraan ook worden schoongemaakt of vervangen.

Eigenaren van de verdachte ketels wordt, zo lang de installateur het systeem niet heeft ontsmet, gevraagd te douchen zonder douchekop en een bubbelbad niet te laten bubbelen. Zo wordt verneveling voorkomen. Verneveling moet voorkomen worden omdat mensen ziek kunnen worden door het inademen van de legionellabacteriën. De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met de legionellabacterie. Als er wel ziekteverschijnselen ontstaan is dat meestal 2 tot 10 dagen na de besmetting. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden.

Wanneer de werkzaamheden niet direct door de installateur kunnen worden uitgevoerd, dan kan de bezitter van de cv-ketel als tijdelijke oplossing een douchekop met legionellafilter plaatsen, maar zeker niet langer dan tot 30 augustus.

15 reacties op “Ferroli-combiketels oorzaak legionellabesmettingen

  1. andre schreef:

    Dat andere merken zoals Remeha, Nefit en Vaillant daar geen last van hebben. Het is een standaard doorstroomtoestel

  2. Johan schreef:

    Legionella filter ? Wie heeft dit stuk inhoudelijk geschreven .
    Waarschijnlijke oorzaak ?
    Alleen de douchekraan ?
    Ook in de koudwaterleiding kan legionella voorkomen .
    En de perlators van de kranen dan , als installateur krijg ik van zulke berichtgeving de
    kriebels .

  3. Jop schreef:

    Geweldig blaadje dit, maar niet heus.

  4. De Badman schreef:

    Alles voor goud geld laten vervangen door je installateur, en dan? Is de oorzaak dan ook weg?

  5. Andre schreef:

    De lobbymotor van Doekle Terpstra wordt weer opgestart. Ik voel weer een legionella certificering aankomen

  6. lubbertus schreef:

    en wie gaat dit allemaal betalen?

    ferrolli? net als de vorige keer bij de verstopte wisserlaars, de installateur draait er vermoedelijk voor op.

  7. Reinold schreef:

    Hoe onderscheiden deze ketels zich dan van andere ketels?

  8. Eddy schreef:

    Ik lees nergens wat nu de oorzaak is.
    Ketels (doorstroom) staan toch afgesteld op 60gr WW .
    En ook, hoe ontwikkeld de legionella zich in een woning waar nagenoeg altijd doorstroming is tenzij mensen op vakantie zijn.

  9. Hennk schreef:

    Probleem is dat deze ketels de maximale tapwatertemperatuur niet hoger dan 55 graden ingesteld kan worden zonder aanvullende parameters in de installateursmenu aan te passen

  10. Flip van der Tuin schreef:

    Sinds de legionella-uitbraak op de West-Friese Flora in Bovenkarspel in 1999, met maar liefst 32 dodelijke slachtoffers, zijn er door de overheid allerlei maatregelen genomen om legionella-groei in warmtapwatersystemen te voorkomen. Het gaat hierbij om maatregelen aan de installatiekant, maar ook aan de kant van het apparaat dat het warme water bereid. Zo is bijvoorbeeld verplicht gesteld, dat er door de ketel softwarematig periodiek thermisch moet worden gedesinfecteerd. De ketel wordt af en toe opgestookt. De Vewin WB 4.4.2.4. zegt hierover het volgende:
    ****Voor warmtapwatervoorraadtoestellen gelden eisen voor de temperatuur in relatie tot de standtijd. Als in een warmtapwatervoorraadtoestel niet continu op alle plaatsen een temperatuur van ten minste 60 ºC*) heerst, dan moet deze ter voorkoming van bacteriologische nagroei minimaal wekelijks thermisch worden gedesinfecteerd volgens tabel 4. *****
    Als aan deze Vewin-eis is voldaan door Ferroli, dan is besmetting door de ketel mijns inziens uitgesloten. De grote vraag is of dit het geval is.

  11. Silvester schreef:

    @Hennk

    De tapwatertemperatuur in deze ketels staat gewoon op 60 graden af fabriek.
    Ik heb het hier thuis even nagemeten, en dat klopt ook gewoon

  12. Josh schreef:

    Bij de terugroepactie wordt waarschijnlijk de software aangepast. Dan kan de consument de temp. van het tapwater (met de energiebezuinigingen) niet meer naar beneden zetten.
    De paniek in Nederland is groot als het om kosten gaat. En ik denk dat ze niet alleen het CV-water hebben veranderd.

  13. Jos Kraus schreef:

    Ik ken het toestel niet maar als de koudwater aanvoer dicht bij de warmtewisselaar geplaatst is of bij de verbrandingskamer dan kan het koud water opwarmen tot gevaarlijke temperaturen. zeker als de aanvoerleiding van kunststof is waar gemakkelijker een biofilm kan ontstaan. In die biofilm van slijm en bacteriën groeit de legionella heerlijk. Bij het starten van het douche loopt het koude water door de warmtewisselaar en de eerste paar seconden is de ketel nog niet op temperatuur (vertraging in drukschakelaar, ventilatiefase, ontstekingsfase, ionisatiestroom fase en dan pas gasklep vol-open fase) om de warmtewisselaar goed op te warmen en kan het besmette water de warmwaterleiding bereiken voordat het 55 graden is. (minimale afdodingstemp) Dat eerste water kan fors besmet zijn met legionella. Verder zal de CV ketel wel op zolder hangen waar het in de zomer goed warm is. Om die reden is het zinvol koudwaterleiding te isoleren tot aan de ketel.
    Tip: zet eerst de warmwaterkraan aan in de wastafel naast de douche. Als het water pijnlijk warm is, dan pas douche kraan open zetten (je huid gaat ook dood bij 55 graden). Dit doe ik altijd als ik in een hotel verblijf.

  14. Jos Kraus schreef:

    Ik ken het toestel niet maar als de koudwater aanvoer dicht bij de warmtewisselaar geplaatst is of bij de verbrandingskamer dan kan het koud water opwarmen tot gevaarlijke temperaturen. zeker als de aanvoerleiding van kunststof is waar gemakkelijker een biofilm kan ontstaan. In die biofilm van slijm en bacteriën groeit de legionella heerlijk. Bij het starten van het douche loopt het koude water door de warmtewisselaar en de eerste paar seconden is de ketel nog niet op temperatuur (vertraging in drukschakelaar, ventilatiefase, ontstekingsfase, ionisatiestroom fase en dan pas gasklep vol-open fase) om de warmtewisselaar goed op te warmen en kan het besmette water de warmwaterleiding bereiken voordat het 55 graden is. (minimale afdodingstemp). Dat eerste water kan fors besmet zijn met legionella. Verder zal de CV ketel wel op zolder hangen waar het in de zomer goed warm is en de koudwaterleiding bij weinig verbruik goed kan opwarmen. Om die reden is het zinvol de koudwaterleiding te isoleren tot aan de ketel.
    Tip: zet eerst de warmwaterkraan aan in de wastafel naast de douche. Als het water pijnlijk warm is, dan pas douche kraan open zetten (je huid gaat ook dood bij 55 graden). Dit doe ik altijd als ik in een hotel verblijf.

  15. Bertus schreef:

    Oh jeetje 11 infecties….. Dat is nog erger dan aantal koolmonoxide vergiftigingen. Misschien moet Doekle naar Ollongren rennen voor nieuwe wet in te voeren ‘ ligionellewet ‘ !?! Uhhmm nee maar er was toch al een wetgeving voor legionella preventie ? Ach maakt niet uit maar grootste probleem is dat Ollongren nu demensioner minister van Defensie is .. Misschien moet Doekle en techniek Nederland ook overstappen naar defensie nu en dan iets gaan verzinnen met antitankgranaat wet ofzo… Want welke erkende bedrijven gaan in godsnaam een Ferollie plaatsen ?!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.