fbpx
Nieuws

Flexibele bufferzak voor zonnewarmte

Geen ruimte voor een groot buffervat, maar wel een opslag voor duurzaam warm water. Een flexibele rubberen opslagzak kan uitkomst bieden in de kruipruimte of achter het knieschot.

Het is een Nederlands product, de Hydrobag: de flexibele rubberen zak van volledig recyclebaar materiaal kan buffers vormen van 500 tot 10.000 liter. Je kunt ze achter het knieschot leggen, maar ook in de kruipruimte.

Zonnewarmtebuffer

In de zak kan de energieopbrengst uit collectoren, heatpipes of warmtepomp worden opgeslagen, en net als een klassiek buffervat worden gebruikt voor verwarming en tapwaterbereiding. “Van maart tot en met oktober kunnen zonnecollectoren of heatpipes de Hydrobag stand-alone opwarmen. Alleen in de vier koudste maanden van het jaar kan back-up nodig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een warmtepomp of HR-ketel”, legt operationeel directeur Wilbert Boneschansker van Hydrobag uit.

Isolatie

De gelaagde rubberen zak is voorzien van een speciaal isolatieschild met een hoge isolatiewaarde (RD 5,6), waardoor het water in de Hydrobag slechts 0,5 °C per 12 uur verliest, waardoor het niets onder doet voor een A-kwaliteit geïsoleerd buffervat, zegt Boneschansker. De besparing zit hem niet alleen in aanschaf, en duurzame opslag, maar ook dat warmtepompen of cv-ketels beter kunnen renderen.

De Hydrobag is leverbaar in formaten van 500 tot 10.000 liter. De 2 m3 variant heeft een consumentenadviesprijs van 1750 euro. De afmetingen zijn maatwerk, toegespitst op de situatie in de betreffende woning. Het synthetische rubber waarvan de Hydrobag is gemaakt, is bestand tegen micro-organismen, atmosferische invloeden en meer dan 90 soorten chemicaliën, logen en zuren. Het is UV-bestendig en wortelvast. Het product is 100 procent recyclebaar.

20 reacties op “Flexibele bufferzak voor zonnewarmte

 1. R schreef:

  Lijkt me niks stel dat zon zak knapt of scheurd wat een schade zal dat geven

 2. g van dijk schreef:

  en lekker stil geen gebrom of gezoem

 3. Nico schreef:

  Op zich een mooi Idee. Een voordelige manier om zonder giga-investering een buffert te realiseren die er ook echt toe doet.
  Maar om nu een halve ton aan gewicht (of meer) op een mogelijk vrijdragende verdiepingsvloer, achter het knieschot te leggen…???
  Niet bang uitgevallen, daar in Emmercompas

  • Maasland schreef:

   Angst is slechte raadgever. Maar in dat geval is de kruipruimte wel ideaal. Isoleert ook nog extra in de winter

  • Simon Berendsen schreef:

   Wij laten altijd een berekening maken, voordat we gaan plaatsen!
   Daarnaast installeren wij ten alle tijde een ‘lekbak’ onder de Hydrobag.
   Doordat we de Hydrobag op maat kunnen maken, kiezen we er veelal voor om op zolder ruimtes, of achter knieschoten, de Hydrobag lang en smal te maken, dit verspreid al beter het gewicht!

   Mocht u vragen hebben, simon@hydrobag.nl

   Met vriendelijke groet,

   Simon Berendsen

 4. Gert-Jan van Dijk schreef:

  Ik vind het een aardige oplossing zeker als een verdiepingsvloer het gewicht van een buffervat niet aan kan dan is het gebruik van de kruipruimte een goed idee. Ik vraag mij alleen af wat dit met het rendement gaat doen we willen immers de afstand tussen de collectoren en het vat/zak zo klein mogelijk houden en daarbij komt ook nog dat in de meeste Nederlandse woningen de CV ketel op zolder staat, dus die zal waarschijnlijk aan slaan totdat het warme water vanuit de kruipruimte de ketel bereikt.

 5. Bert Schaap schreef:

  Ben geïnteresseerd indien ik een elektrisch warmte-element er in kan monteren en dan de zak in serie met mijn cv-ketel/vloerverwarming kan aansluiten.
  Met vriendelijke groeten,
  Bert

 6. Hydrobag schreef:

  Goedemiddag,

  Hier Simon van Hydrobag (De flexibele buffertank)
  Voor meer info of vragen kunnen jullie altijd contact met mij opnemen.

  Simon@hydrobag.nl

 7. Glas schreef:

  Klinkt allemaal prachtig maar de ping ping is vaak doorslaggevend.
  Stel:
  Een maximale opslag tot ongeveer 20m³ onder de vloer
  Een Nederlands zonnetje
  Een gewone geïsoleerde hoekwoning op het zuiden ( A label)

  Wat kost dan het geheel ongeveer (een ruwe schatting )
  Dan weten we waar we over praten en of een vervolg realistisch is
  Ik ben benieuwd

 8. Joop schreef:

  Hallo Glas,
  Indien je huis goed geisoleerd is en de warmwaterzak ook, dan zal bij veel water de temperatuur heel langzaam afnemen. Stel dat je heatpipes hetwater in de zomer verwarmen tot 85 graden C dan moet je met LTV tot en met april je huis kunnen. Immers in maart neemt de zonnesterkte al weer flink toe enoktober geeft ook nog finke verwarming. Ik heb ooit in 2017 ’n berekening gemaakt die uitkwam op ca € 10.000,- en ben toen zelfs uitgegaan van 30 m3 water en 40 m2 heatpipes alsmede 20m2 pv. De bedoeling is om zonder verdere hulpmiddelen met gas en stroom bij te verwarmen. Immees dan zit je nog bijnhet grid. De netbeheerders en belastingen reken maar na zullen tussen de € 50,- en € 60,- p/mnd liggen. Ik heb dat plan ingestuurd maaris afgekeurd door de commeecie die al hee veel warmtepompen aangeschaft en gemaakt hebben en dus verkocht moeten worden. Ik woon in Helmond nagenoeg de droogste stad van NL. Studenten hebben nu huizen gebouwd bij ons met ’n buffer van 110 m3 water LTV vloerverwarming en ’n aquariumpompje dat continue de vloer van warm water voorziet waardoor de vloer ik meen op 19 grC komt en gevoelswarmte van 21 gr C. Wel hebben ze ’n kleine warmtepomp die maar heel eventjes aanslaat als detemp te laag zou worden als extra zekerheid. Op het platte dak liggen vlakkeplaat collectoren en panelen. Ook de panelen geven aan de achterkant warmte die wordt opgevangen samen met de collectoren. Alles is extreem geisoleerd met ventilatie. De krant schreef dat eea funcioneerd.

 9. Hein Danser schreef:

  Hallo, Ik neem aan, dat de zak altijd 100% vol zit met water? Dus zou je hem ook in kunnen graven in je tuin of onder de carpoort. En gewoon weer 60 -100 cm grond erover heen. Heb je gelijk een extra isolatie?
  Of moet er met ingraven onder de grond, Een bekisting omheen?

 10. Gerben Visser schreef:

  Hoi, Ook bij mij ketel op zolder en (plan) hydrobag in kruipruimte. Wat voor verbindingen moeten er aangelegd worden tussen de kruipruimte en de zolder ? Ik dacht vier (flexibele tyleen) slangen. hoeveel millimeter 25 ? ? Klopt dit, je wil het wel netjes wegwerken.

 11. Steven schreef:

  Kun je dit ook in een schuimbeton vloer aanbrengen?

 12. martin giezen schreef:

  kan dit in de schuimbeton en hoe lang blijft zo n zak heel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.