fbpx
Nieuws

De flexibele schil van installatiebedrijven wordt door de coronacrisis hard getroffen. Zo’n 40 procent van de bedrijven is de flexibele schil nu al aan het afbouwen, blijkt uit de meest recente Quick Scan van Techniek Nederland over de gevolgen van de coronacrisis.

“Deze crisis gaat de werkgelegenheid raken en dan primair de flexibele schil’, zei Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra woensdag bij BNR.

De flexibele schil is steeds meer een natuurlijk onderdeel van installatiebedrijven geworden. Niet alleen uitzendkrachten en gedetacheerden vallen onder de flexibele schil, ook zzp’ers, payrollers en mensen met een tijdelijk contract worden ertoe gerekend. Maar net als in de economische crisis die begon in 2008, is het nu ook weer deze flexibele schil die als eerst de financiële gevolgen van de malaise ondervindt.

Driekwart vaste baan

“Een grote groep installateurs verwacht dat de flexibele schil wordt ingeperkt. Die schil is overigens niet zo heel erg groot”, zegt Terpstra. Dat klopt. In de installatiebranche heeft ongeveer 3 op de 4 werkenden een vaste baan, terwijl in de economie als geheel maar 6 op de 10 werkenden een vast contract heeft, blijkt uit het rapport ‘Flexibele arbeid in de Technische Installatiebranche’ van onderzoeksbureau KBA Nijmegen uit 2017. Overigens is het wel zo dat installateurs door de krapte op de arbeidsmarkt de laatste jaren steeds vaker grijpen naar flexibele oplossingen, waaronder de inzet van zzp’ers.

Opbouw flexibele schil

Hoe ziet die flexibele schil er dan uit? Onderstaande tabel van KBA geeft hierin inzicht. Het aandeel van flexibele arbeid in de technische installatiebranche bedroeg in 2016 (dat zijn de meest recente cijfers) ongeveer 23 procent, waarbij de volgende onderverdeling kan worden gemaakt: 8 procent werknemers met een tijdelijke aanstelling, 4 procent uitzend- of oproepkrachten en 11 procent zzp’ers. In de praktijk behoren zzp’ers echter niet allemaal tot de flexibele schil van bedrijven. Een deel van hen werkt alleen voor particulieren – zij moeten worden beschouwd als eenpersoons bedrijven in de techniek – en een ander deel alleen werkt voor bedrijven buiten de installatiebranche.  

Bron: KBA Nijmegen

Zzp’ers moeten om als ondernemer aangemerkt te mogen worden meerdere opdrachtgevers hebben. Het is dus mogelijk dat een zzp’er bij de ene installateur niet meer aan de bak komt, maar dat hij daardoor juist meer kan werken bij een andere opdrachtgever. Installatie.nl is benieuwd hoe het gesteld is met al die werkenden die zich in Nederland tot de flexibele schil in de installatiebranche mogen rekenen.

Bent u onderdeel van de ‘flexibele schil’? Dat wil zeggen: uitzendkracht, gedetacheerde of payroller, heeft u een tijdelijk contract of bent u zzp’er in de flexibele schil? Vul dan de poll in, zodat we in kaart kunnen brengen welke gevolgen de coronacrisis voor de installatiesector heeft.

Ben jij uitzendkracht, gedetacheerd, zzp’er, payroller, of heeft u een tijdelijk contract? Hoe word je geraakt?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.