fbpx
Nieuws

Flinke toename windenergie

In 2015 werd 13 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Dit is ongeveer 11 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland, een procentpunt meer dan vorig jaar. Die stijging is vooral te danken aan de opwekking van elektriciteit door windmolens, die vorig jaar met bijna 20 procent is gegroeid. Daarmee werd vorig jaar ruim de helft van het totaal aan hernieuwbare elektriciteit opgewekt door windmolens. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Naast een groeiende productie met windmolens nam ook die met waterkracht en met name zonnepanelen toe, al bleef de bijdrage bescheiden. De productie van elektriciteit uit biomassa bleef nagenoeg gelijk.

CBS

Toename capaciteit

Windmolens produceerden in 2015 in totaal bijna 7 miljard kilowattuur elektriciteit en dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2014. De molens op zee worden hierin steeds belangrijker, maar ook op land neemt de productie sterk toe. De toename in 2015 is vooral toe te schrijven aan de groei van de capaciteit die uitkwam op 3400 megawatt. Op land is de capaciteit met 380 megawatt gegroeid naar 3000 megawatt; op zee met 130 megawatt naar 360 megawatt.

Europese groei windenergie

Volgens de Europese Windenergie Associatie (EWEA) is de totale capaciteit van windmolens in de Europese Unie tussen 2014 en 2015 opgelopen van 129 naar 142 gigawatt. Een groot deel hiervan staat opgesteld in Duitsland (32 procent) en in Spanje (16 procent); in Nederland staat ruim 2 procent van de capaciteit van de Europese windmolens.

Nederland: 0,2 kilowatt per inwoner

De rangorde ziet er anders uit als gekeken wordt naar het opgestelde vermogen per inwoner. Dan is Denemarken in 2015 met 0,9 kilowatt per inwoner absolute koploper. Zweden, Duitsland en Ierland  volgen met 0,5–0,6 kilowatt per inwoner. Nederland staat met 0,2 kilowatt per inwoner op de 11de plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.