fbpx
Nieuws

Fonds voor woningaanpassing’

Fonds voor woningaanpassing'

Huiseigenaren op leeftijd moeten gestimuleerd worden om hun woning aan te laten passen, door geld te lenen uit een revolverend fonds.

 

 

Daarvoor pleit Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in het rapport ‘Langer Thuis’ van Platform 31.

Het fonds kan het levensloopbestendig maken van woningen stimuleren, vindt SVn, tevens bekend van onder andere startersleningen en de energiebespaarlening. Met het idee kan op termijn bespaard worden op uitgaven voor thuiszorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De winst hiervan (op termijn) wordt door de onderzoekers geschat op 45 tot 60 miljoen euro per jaar. Het fonds is vergelijkbaar met het eerder dit jaar in het leven geroepen Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij leningen worden verstrekt die gedekt worden met toekomstige energiebesparing.
 

Uitkomst

Het levensloopbestendig maken van woningen is de installatiebranche een interessante markt. Leningen met een lage rente kunnen als belangrijke oplossing gelden, want senior huiseigenaren hebben te vaak een beperkt maandelijks besteedbaar inkomen. “De kans dat ze bij een bank een gewone lening kunnen afsluiten is nihil”, zo stelt het rapport. Voorzitter Titia Siertsema van brancheorganisatie Uneto-VNI juicht het idee toe. “De komende jaren zijn er tienduizenden levensloopbestendige woningen nodig om aan de snel toenemende vraag te voldoen. Financiering is tot nu een van de knelpunten. Dit fonds kan dus uitkomst bieden.”

 

Download hieronder het rapport Toekomstbestendig wonen begint vandaag.

Bijlage(s):

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.