fbpx
Nieuws

Foute duurzaamheidsclaims onderzocht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat misleidende duurzaamheidsclaims in de energiesector verder onderzoeken. Zo moeten claims over groen gas, groene stroom en claims over leiderschap in duurzaamheid goed onderbouwd worden. Bij foute claims volgen sancties.

De ACM heeft de claims van 10 grote energieleveranciers heeft gecontroleerd. Er komt vervolgonderzoek naar twee energieleveranciers waar de ACM de meeste misleidende duurzaamheidsclaims zag. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Wij zien dat sommige energieleveranciers zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor kunnen consumenten geen onderscheid maken tussen bedrijven die veel investeren in duurzaamheid en bedrijven die dat niet doen. Dit zorgt voor concurrentievervalsing en tast het vertrouwen van consumenten in duurzaamheidsclaims aan.”

Onderzoek energiesector

De marktwaakhond heeft ruim 60 energieleveranciers opgedragen hun claims kritisch te bekijken. Daarna heeft de ACM zelf de uitingen op het gebied van duurzaamheid van tien grote energieleveranciers gecontroleerd op de juistheid, duidelijkheid en controleerbaarheid van de informatie. Bij twee energieleveranciers heeft de ACM informatie opgevraagd om te kunnen beoordelen of de claims die misleidend lijken dat ook zijn.

Groene stroom en groen gas

De informatie van de bedrijven mag niet vaag of zonder toelichting zijn. De energieleverancier moet duidelijk aangeven met wie of wat vergeleken wordt en de vergelijking onderbouwen. De herkomst van groene stroom moet helder zijn, en het onderscheid tussen groen gas en CO2-gecompenseerd gas moet kraakhelder zijn. Ook mag een energieleverancier zich niet als ‘leider op het gebied van duurzaamheid’ neerzetten, wanneer dit niet goed is onderbouwd. Vorig jaar heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims gepubliceerd met vijf vuistregels voor betrouwbare duurzaamheidsclaims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.