
Opnieuw een nieuwe speler op gebied van PVT-panelen. De warmtepomppanelen van Dualsun komen naar Nederland via importeur Eplucon.
Het PVT-paneel van het Franse bedrijf Dualsun bestaat uit een combinatie tussen warmtepomppaneel en een pv-paneel dat zonnestroom opwekt. Het warmtepompdeel fungeert als bron van een brine/water-warmtepomp. Hierdoor kan zonder elektrische hulpenergie een woning verwarmd worden.
De wisselaar op het dak, in dit geval een wisselaar van polypropyleen, onttrekt energie uit de buitenlucht, en brengt dit naar de warmtepomp. Eplucon maakt bij deze techniek gebruik van de warmtepompen van het Spaanse Ecoforest, waarvan het bedrijf ook importeur is. De warmtepomppanelen hebben dezelfde afmeting als pv-panelen, en kunnen eronder worden geplaatst. Ook zijn ze te combineren met elk pv-montagesysteem. Het leidingwerk wordt verdekt onder de panelen aangebracht.
Steeds meer PVT
Er komen steeds meer aanbieders van PVT-panelen. Het grote voordeel van de techniek is dat de bron op het dak ligt, en de ruimte toch vaak al gebruikt wordt voor pv-panelen. Er hoeft, in vergelijking met andere warmtepomptechnieken, niet geboord te worden en er is geen sprake van een geluidsproducerende buitenunit.
Weer een mooie oplossing van dit innovatieve bedrijf. Lost het geluidprobleem buiten in 1x op en dure bodemlussen zijn niet nodig.
Xxx
Een mooi configuratie! Een Ecoforest met PVT panelen.
Voordelen van PVT i.c.m een warmtepomp zijn:
– geen ontdooicyclus (minder start/stops compressor, minder energieverlies en goed voor levensduur warmtepomp)
– betere brontemperatuur vergeleken met buitenunit (dus hoger rendement)
– klein beetje passieve koeling mogelijk (zomernacht).
– hogere subsidie vergeleken met lucht/water
– PVT doet het goed in de MJOP, lange levensduur (uitgaand van 30 jaar)
– meer opbrengst van pv panelen, doordat de warmte wordt afgevoerd naar het cv systeem ( circa 10 tot 15% extra rendement)