fbpx
Nieuws

Gasaansluiting niet langer verplicht

gas, aardgas, koken

De verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Dat staat in een wetswijziging die demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Voorwaarde is wel dat er een ander systeem is om de woning te verwarmen.

Energieagenda

Minister Kamp: “In de Energieagenda heeft het kabinet aangegeven dat in 2050 de CO2-uitstoot naar bijna nul moet zijn teruggebracht. Om dat te bereiken, moeten we ook van het aardgas af. Want een groot deel van de CO2-uitstoot, zo’n 30 procent, wordt nu nog veroorzaakt voor het verwarmen van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. Met het laten vervallen van de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouwwijken nemen we opnieuw een belangrijk stap op weg naar het terugdringen van deze CO2-uitstoot.”

Kamp rekent erop dat duurzamere alternatieven voor gas de wind in de zeilen krijgen als de aansluitplicht vervalt. Als na 1 januari 2018 de verplichting voor aansluiting op het gasnet komt te vervallen, is het aan de betreffende gemeenten om te bepalen of deze woningen aangesloten worden op een warmtenet of een andere energie-infrastructuur.

Bestaande woningen

Voor bestaande woningen zal een overstap naar een andere vorm van duurzame energie zeer zorgvuldig moeten plaatsvinden. De bewoners hebben dan immers al een gasaansluiting. Daarvoor moet eerst een helder juridisch kader ontwikkeld worden. De uitwerking hiervan vormt een onderdeel van het zogenoemde transitiepad lage temperatuur warmte, dat in de Energieagenda is aangekondigd en gedurende dit jaar wordt uitgewerkt.

Nog veel gas

Uit een steekproef van Natuur & Milieu bleek onlangs dat bijna tweederde van de nieuwbouw nog met gas wordt verwarmd. Bijna een kwart krijgt aansluiting op een lokaal warmtenet. Van 12 procent van de nieuwe woningen valt met zekerheid te zeggen dat op een duurzame manier wordt verwarmd. Toch is een gasaansluiting nog altijd verplicht.

Volgens het ministerie van Economische Zaken krijgen jaarlijks zo’n 40.000 nieuwbouwwoningen een nieuwe gasaansluiting. Voor 25.000 woningen wordt hiervoor zelfs een nieuw of uitgebreid gasnet aangelegd.

Green Deal

Om aardgasvrij wonen te stimuleren is op 8 maart met dertig gemeenten, twaalf provinciën en vijf netbeheerders een Green Deal gesloten die gemeenten in staat stelt om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Dit betreft voornamelijk bestaande woningen. Alle gemeenten die betrokken zijn bij de Green Deal, hebben inmiddels initiatieven voorbereid om bestaande wijken, in overleg met de bewoners, aardgasvrij te maken. Zo heeft de gemeente Amsterdam het voornemen voor 1 januari 2018 10.000 bestaande woningen aan te wijzen die zullen worden omgezet naar aardgasvrij.

De Tweede Kamer riep Kamp afgelopen najaar op de verplichting te schrappen.

4 reacties op “Gasaansluiting niet langer verplicht

  1. […] de aankondiging van minister Kamp dat de verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen stromen de reacties binnen. Zo vindt de Vereniging Eigen Huis dat gemeenten straks goed moeten […]

  2. […] Rijk kondigde al eerder aan dat de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouw gaat […]

  3. […] Daarnaast dicteert wet- en regelgeving dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn, zonder gebruik van fossiele grondstoffen. Daarom heeft minister Kamp afgelopen juni besloten dat de verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. […]

  4. […] In nieuwbouwwijken wordt niet meer standaard een gasnet aangelegd. Het verdwijnen van de aansluitplicht was al eerder […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.