fbpx
Nieuws

De verwarming een graadje lager, de verlichting uit en radiatorfolie plakken: zondag 27 maart organiseren verschillende organisaties in de energietransitie een Dag Tegen Gas.

De dag is bedoeld om mensen te laten zien dat energiebesparing niet altijd moeilijk hoeft te zijn én om duidelijk te maken dat we door energie te besparen onszelf minder afhankelijk maken van Russisch gas.

De Dag Tegen Gas is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt ondersteund door een brede coalitie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers en de Natuur en Milieufederaties.

Oorlog in Oekraïne

Zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen worden gestimuleerd om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen. Alle initiatieven en deelnemende organisaties worden verzameld op het online platform www.dagtegengas.nu.

“Energiebesparing is essentieel om de klimaatdoelen te halen. Dit betekent het besparen van gas, olie en kolen, en is in het licht van de oorlog in de Oekraïne nog urgenter geworden. Het zal de oorlogsfinanciering van Rusland hard raken en beëindiging van deze onnodige oorlog versnellen”, aldus Richard van de Sanden, directeur van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems.

Geen prioriteit overheid

Besparen staat onvoldoende op de prioriteitenlijst van de overheid, vindt Maya van der Steenhoven, initiatiefnemer Dag Tegen Gas. “We blijven fossiele energie inkopen vanuit Rusland waardoor de energieprijzen steeds hoger worden, de oorlog indirect gefinancierd wordt en het klimaatprobleem niet wordt aangepakt. Wij hopen op 27 maart meer draagvlak te creëren voor deze opstapelende problematiek.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.