
Niet alleen nieuwbouw moet gasloos worden uitgevoerd; de gasketel moet de komende 30 jaar ook uit bestaande woningbouw verdwijnen. Gemeenten, provincies, netbeheerders en belangenorganisaties willen dat de aardgasleiding bij renovatie ook uit de bestaande woningbouw verdwijnt. Dit meldt de NOS. Het streven wordt kracht bijgezet door middel van een manifest, dat op de Nationale Klimaattop, op woensdag 26 oktober wordt gepresenteerd.  Het manifest werd na ondertekening door onder andere Alliander, gemeenten, provincies, Energie-Nederland, Enexis, Stedin, Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, Natuur & Milieu en het HIER klimaatbureau aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.
Nieuwbouwwoningen worden al op grote schaal gasloos gebouwd. In de meeste gevallen worden lucht/water-warmtepompen toegepast, en in mindere mate warmtepompen met bodembron. In 2015 werden ongeveer 50.000 warmtepomp-installaties aangelegd in Nederland. Ter vergelijking: in Nederland werden in 2015 ruim 8 keer zo veel cv-ketels verkocht. Op dit moment zijn 7 miljoen huishoudens in Nederland aangesloten op aardgas. De overgang moet volgens de initiatiefnemers geleidelijk plaatsvinden: bij renovatie van woningen moeten de woonhuizen van het gas worden afgekoppeld.
Gasnetwerk verouderd
Voor de microfoon van de NOS noemt Staatsecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu de stap noodzakelijk om in 2050 volledig duurzaam te kunnen zijn. De bewindsvrouw vergelijkt de huidige situatie met de overgang van kolen op gas in de jaren ’60. Na de ontdekking van gas bij Slochteren (1959), begon de Gasunie in 1963 met het aanleggen van leidingen voor aardgas in Nederland. In 10 jaar tijd was driekwart van Nederland aangesloten. Eerder al werd bekend dat forse investeringen in de gasinfrastructuur noodzakelijk waren. Het fijnmazige leidingnetwerk stamt uit die jaren is op veel plekken aan renovatie toe.
Warmtepomp
Het massaal afkoppelen van woningen van het aardgas, betekent dat Nederland massaal aan alternatieve, duurzame, opwekkers van warmte en warm tapwater moet. De warmtepomp heeft hierin de beste papieren. De techniek is nu in veel gevallen nog aan de dure kant, maar kan door massaproductie een stuk aantrekkelijker worden. Ook biogas en warmtenetten worden genoemd als mogelijke duurzame warmteopwekkers.
Hieronder een video van HIER verwarmt, een consumentensite met informatie over wonen zonder aardgas.
Heeft men ook al een plan voor daarna?
Veel particulieren, woningeigenaren gaan dit niet uit eigen beweging doen. Ik ben er zelf mee bezig geweest om over te stappen op een warmtepomp, maar eenvoudig is het niet en het zijn behoorlijke kosten.
Het groene gas is kennelijk van de radar en gasimport ook.
Maar wellicht heeft lokale groengasproductie hier mee een kans.
Interessante tijden!
Stadsverwarming heeft ook een grote investering en renovatie aan zijn infra. Alles op elektra vraagt ook een kabel-infra en veel grondstof hiervoor.
Wat is de finaciele kosten over het leversduur van warmtepomp systemen?
Waar ligt het kantelpunt op CO2 bij productie en levensduur van de verschillende energiebronnen?
Warmtepomp moet dan zeker helft goedkoper worden. Kan een fabrikant mij zeggen of dit kan door opschaling of gaan we dit ook weer wegsubsidieren?
[…] het energieakkoord hadden gemeenten al afgesproken om nieuwbouwwijken aardgasvrij te […]
Wat een flauwekul je mag best streben voor duurzaam, maar je moet niet de portemonne van de gewone man vergeten.
De systemen zijn gewoon te duur, en de huizen van na de oorlog zijn hier niet op berekend met isolatie, of ga je de grote steden afbreken?