fbpx
Nieuws

Gasketels back-up voor biomassacentrale

De gemeente Zaanstad wil in 2040 energieneutraal zijn. Daarom legt het een open stadswarmtenet voor 2.200 huishoudens aan. Een duurzame biomassacentrale zorgt voor warmte. Maar om pieken in de warmtevraag op te vangen en tijdens heel koude periodes is een back-up nodig. Hier zorgen twee gasketels van 2.100 kW voor, van Bosch Thermotechniek.

Resthout uit Nederland

In Zaandam fungeert een biomassacentrale als primaire duurzame warmtebron. Deze ‘stadskachel’ draait op het hergebruik van resthout. Gecertificeerde houtsnippers, afkomstig uit onderhoud aan Nederlandse bossen, parken en tuinen. Er worden voor de warmtevoorziening geen bomen gekapt, het gaat puur om hergebruik van resthout. Voor de distributie van de duurzaam opgewekte warmte is een drie kilometer lang leidingnetwerk gelegd. In totaal worden op den duur 2.200 woningen verwarmd via het nieuwe stadswarmtenet. \

Direct opschakelen tijdens piekvraag

In twee hulpwarmtecentrales staan in totaal vier Bosch UT-M ketels 24/7 stand-by. Ze vormen de back-up van het stadswarmtenet tijdens pieken in de warmtevraag, tijdens strenge winterdagen en bij onverhoopte storingen. Dat is nodig, omdat een biomassacentrale een stabiele hoeveelheid warmte kan leveren, maar niet in staat is direct en snel op te schakelen om extra warmte te leveren. De Bosch UT-M ketels kunnen dit wel.

Hoogste NOx-normen

Tijdens de aanleg van Stadswarmtenet Zaanstad laaide de stikstofdiscussie in Nederland op. In de regel geldt: hoe groter de ketel, hoe hoger de emissies. Bosch Thermotechniek heeft desondanks een oplossing gevonden. De combinatie van de Bosch UT-M ketel (2.100 kW) en een Weishaupt premixbrander met een vermogen van 2.300 kW zorgt voor uitzonderlijk lage NOx-emissies. Daarmee voldoet de hulpcentrale aan de meest actuele NOx-normen.

Keuring en inspectie

Naast de installatiewerkzaamheden namen de specialisten van Bosch Thermotechniek ook de montage en aansluiting van elektrische componenten, de opstart en het droogstoken van de ketels, de verplichte EBI-keuring (Eerste Bijzondere Inspectie) en de verplichte NOx-keuring voor hun rekening. Het team van Bosch Thermotechniek is voor het uitvoeren van dergelijke keuringen en inspecties gecertificeerd.

6 reacties op “Gasketels back-up voor biomassacentrale

 1. Pierre schreef:

  De slager keurt wederom zijn eigen vlees. Het vervoer van de resten uit bos e.d. geeft ook uitstoot!
  Het graven van een nieuw leidingwerk geeft ook uitstoot! Het stoken van zogenaamde biomassa geeft ook uitstoot! En misschien vergeet ik nog wel meer zaken.

 2. Leon schreef:

  Biomassa geeft 2x zo veel co2 uitstoot als gas bij verbranding.
  Daarnaast zijn er natuurlijk veel nuttiger doelen voor de mooie grondstof resthout.

  • pierre schreef:

   helemaal correct leon.
   waar gaan we naar toe hier in NL?????blijf aan het gas hangen. Sluit een leververbond met Duitsland, dan wordt het ook nog goedkoper, de gasleverantie.
   Sluit de bio en kolencentrales. Denk als overheid eerst na en neem dan besluiten…..ondanks dat het moeilijk is.

   Gas is en blijft de schoonste brandstof.

   gr. Pierre

   • Leon schreef:

    Gas is wel heel schoon maar het kan beter, want er komt nog uitstoot van. Het moet ook beter, want we moeten co2 uit de lucht gaan halen willen we nog iets aan het klimaat doen. Voor huizen is verbranding zowieso op weg te verdwijnen, met verbranding kunnen hoge temperaturen gehaald worden die daar helemaal niet nodig zijn. Op de lange termijn is het ook veel houdbaarder, ik kan me niet voorstellen dat we over 100 jaar nog op aardgas stoken. Dan maar beter meteen veranderen als we daarmee ook een kans maken het klimaat te beïnvloeden.

 3. Bennie schreef:

  Nederland moet van het gas af???? kunt u nog meer reclame maken voor Bosch hier en Bosch daar? er zijn meerder fabrikanten die zulke ketels kunnen maken, Viessmann maakt die al jaren

 4. Wat een land is Nederland toch..
  We gaan van het schone gas naar een zeer vervuilende biomassacentrale.
  Dan kan je er beter meteen kolen in gooien.. en het wordt nog gesubsidieerd ook.
  En dan verwam je huizen die niet waterzijdig zijn ingeregeld of goed geïsoleerd.. wat een giller..
  Als je echt restwarmte over hebt van een afvalcentrale dan kan je beter met een stoomgenerator stroom opwekken.. die kan dan via dezelfde stroomaansluiting terugleveren..

  Het zijn wel een stelletje poppetjes die in Den Haag zitten..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.