
De Gasketelwet, die komend jaar van kracht wordt, gaat installatiebedrijven de komende maanden bezig houden. Veel aandacht hiervoor op de VSK.
De wet gaat per 1 juli dit jaar in, maar kent nog een overgangsperiode van anderhalf jaar. Per 1 januari 2022 zijn opdrachtgevers die installatiewerk aan de gasketel uit laten voeren door ongecertificeerde bedrijven strafbaar. Installatiebedrijven die ketels plaatsen en onderhouden moeten hun vakmanschap aantonen.
Op de VSK veel aandacht hiervoor. Techniek Nederland houdt elke beursdag vanaf 10.30 een presentatie hierover. Wat staat de installateur te wachten. Wat kun je nu al doen? Hoe werkt de zelftest? En hoe kan een installateur en monteur zonder al te veel gedoe zichzelf en het bedrijf klaarstomen voor deze wettelijke verplichting. Het Techniek Nederland theater zit in hal 10. Hier een link naar een webinar over de gasketelwet.
In diezelfde hal ook het VSK Nieuwscafe, met ook veel gasten die raakvlakken hebben met deze problematiek. Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra gaat op de openingsdag (dinsdag 14.30) met ondernemers in gesprek. Marco Lammers van Geas en Pim Lammertink gaan hierna in op preventie, en de samenwerking tussen brandweer en installatiebranche. Verder komen op vrijdag 11.00 vertegenwoordigers van Rogafa en Nederlandse Verwarmingsindustrie over veiligheid praten. Hier is ook de problematiek rondom collectieve rookgasafvoeren onderwerp van gesprek.
Collectieve schachten
Schachten van appartementgebouwen worden nu vaak niet of slecht geïnspecteerd bij ketelvervanging. Dit terwijl dit wel moet. Vaak speelt de eigendomskwestie een rol: de schacht is van de VVE, terwijl bewoners zelf eigenaar zijn van de ketel. Hier meer achtergrond.
Inmiddels een paar jaar geleden hebben wij totaal nieuwe rookgaskanalen laten installeren en collectief nieuwe hr-ketels aangeschaft. En bouwen een reserve op voor vervanging na 15 jaar. Mocht er dan geen gas meer gebruikt worden is de reserve bestemd voor de energietransitie.
denk je nou echt dat je nog 15 jaar gas kunt verstoken ?
Ja wijsneus ik zal het je sterker vertellen de tijd dat Nederland geheel van het gas af is maak ik niet eens meer mee of ik mot 100 jaar gaan worden. Dus hebben ze nog 50 jaar om de gehele transitie te realiseren.
Denk dat u zich al heel erg hebt laten foppen
verenigingen van eigenaren is de grootste ramp allertijden.
als ik er vanaf ben: nooit meer zo iets .
bij ons hebben 60 bewoners (3 x 20) 60 verschillende cv ketels en het onderhoud wordt gedaan door ongeveer 59 verschillende cv monteurs 🙂
naar het rookgas afvoerkanaal wat door een betegelde leidingschacht loopt is nog NOOIT door iemand naar gekeken. !!
Vve slachtoffer, kom uit je slachtoffer rol en laat een bedrijf komen met verstand van zaken om het CLV kanaal te controleren. Het controleren van zo’n kanaal is de verantwoordelijkheid van de VvE. Makkelijk gezegd er komen er komen 59 CV monteurs, maar die hebben geen opdracht gekregen van de vve om het kanaal te controleren. Ze kunnen natuurlijk wel het advies geven om het te doen.
En hoe wil je dat doen? Ik weet veel (nieuwe) appartement gebouwen welke een dichte schacht hebben. Als je geluk hebt zit onderin een luikje, maar vaak ook niet. De bewoners hoeven geen toegang te verlenen in hun appartement (zelfs als de ketel van de woningbouw vereniging is), en men gaat zeker niet mee als je voorstelt de schachtwand in een appartement te slopen om de rookgaskanalen te inspecteren. Laat staan te vervangen iedere 15 jaar.
Met eigen ketels op een CLV wordt al helemaal leuk want de eigenaren (installateurs) hebben geen idee of ze onderdruk of overdruk ketels moeten gebruiken.