fbpx
Nieuws

Gasketelwet in webinar

De zogenaamde Gasketelwet komt eraan voor cv-installateurs. Techniek Nederland organiseert op dinsdag 21 januari het webinar ‘Alles wat u moet weten over de CO-certificering’.

Tijdens de interactieve presentatie komen alle belangrijke aspecten aan de orde van de wettelijke certificering voor verwarmingsinstallateurs, die op 1 juli van dit jaar ingaat. Op 1 januari 2022 eindigt de overgangsperiode, en zijn niet gecertificeerde installateurs die aan de gasinstallatie werken wettelijk strafbaar.

Sprekers zijn experts Remco van der Linden en Fred Vos van Techniek Nederland en ondernemer Mariëlle Koenen van Scholtes Installatietechniek. Het webinar vindt plaats van 15 tot 16 uur en is gratis. Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

Wat betekent de certificering voor installateurs?

Het webinar behandelt de praktische aspecten van de wettelijke certificering. Zo komen de certificeringscriteria voor bedrijven aan de orde en de vakbekwaamheidseisen voor monteurs. Mariëlle Koenen was ook betrokken bij de MKB-toets: hierbij is gekeken naar de praktische haalbaarheid en betaalbaarheid voor kleine bedrijven en zzp’ers.

Vragen stellen

Het webinar is interactief. Kijkers kunnen online vragen stellen en de sprekers geven zoveel mogelijk al tijdens de uitzending antwoord. Het webinar is vanaf 22 januari terug te kijken via de website van Techniek Nederland.

In 2022 verplicht

De wettelijke certificering voor verwarmingsinstallateurs is niet vrijblijvend. Nadat de regeling op 1 juli van dit jaar ingaat, geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2022. Daarna moeten verwarmingsinstallateurs een wettelijk certificaat hebben om cv-ketels te mogen plaatsen of onderhouden. Bedrijven die vanaf dat moment zonder certificaat werkzaamheden uitvoeren zijn in overtreding en riskeren een boete.

Koolmonoxide

Aanleiding voor de wettelijke certificeringsregeling is het koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Die concludeerde dat bestaande kwaliteitsregelingen onvoldoende waarborg waren voor veilige cv-installaties. De belangrijkste aanbeveling was de introductie van een wettelijke regeling.

15 reacties op “Gasketelwet in webinar

 1. Ad schreef:

  Eindelijk
  Weg met die handige buurmannen
  Vakbekwaamheid staat voorop.

 2. Reemont schreef:

  Zou de rest van “werkend” Nederland het dan ook weten/snappen?
  De aannemers (of die andere die het ook willen proberen om geld te verdienen) die dan toch nog even de rookgasbuis tijdelijk weg halen voor de werkzaamheden, of toch zelf even de gasleiding aanleggen omdat het snel moet gebeuren……
  hoe wordt dat gecontroleerd, wij zijn de dupe terwijl een ander er niet zo moeilijk over denkt!

 3. Andre schreef:

  Ik blijf er toch een dubbel gevoel aan overhouden. De handige doe-het-zelf kan zonder moeite een CV ketel online kopen en installeren. Hoe zit het met Scios gecertificeerde PO en PI moeten die ook nog eens CO gecertificeerd worden of hebben Scios gecertificeerde vrijstelling?

 4. Bennie schreef:

  zijn niet gecertificeerde installateurs die aan de gasinstallatie werken wettelijk strafbaar.

  Dus jan privé met buurman en buurman mogen nog gewoon aankloten.
  Weer geldklopperij waar de kleine installateur of zzp weer de dupe van wordt.

  Weer een halfbakken regel die echt zoden aan de dijk zet.

  Welkom in regeltjesland

 5. voerboot schreef:

  Waarom zijn er meer vermeldingen dat de certificering niet op tijd start of geheel niet doorgaat, dan dat het wel voor 100% doorgaat. Het wordt eens tijd dat het in de media komt als het wel 100% doorgaat. De enigste die zegt dat de certificering wel doorgaat is
  Techniek Nederland. Regering en instanties. Waar zijn de berichten vanuit Den Haag dat het verplicht gaat worden, dan de instanties die maar wat roepen en aan eigen gewin denken.

 6. de echte installateur schreef:

  Heel die certificering is 1 grote flop en geldklopperij en nog meer doolhof wetjes maken.

  ik ben er een tijdje lid van geweest , kost veel geld en de info is diep triest wat ze geven.
  de beste info hal je bij leverancier /fabrikanten en andere technische organisaties met wel verstand van kennis.

  (reactie gemodereerd)

 7. john schreef:

  Wat weer een geldklopperij hier een stukje uit de tekst wie het moet gaan controleren, lees en huiver of lach.

  383
  Wet van 26 juni 2019 tot wijziging van de Woningwet in verband met de introductie van een stelsel van certificering voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties

  Artikel 93
  1. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens hoofdstuk III bepaalde zijn belast de bij besluit van het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.
  2. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de hoofd-stukken IIIA en IV bepaalde zijn belast de bij besluit van Onze Minister aangewezen bij de autoriteit werkzame ambtenaren.
  3. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de hoofd-stukken II en V tot en met IX bepaalde zijn belast de bij besluit van Onze Minister aangewezen ambtenaren.
  4. Van een besluit als bedoeld in het tweede en derde lid wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
  5. De ambtenaren die zijn belast met het toezicht op de naleving ter zake van het bepaalde bij of krachtens de hoofdstuk II en III zijn bevoegd, met medeneming van de benodigde apparatuur, een woning te betreden zonder toestemming van de bewoner.

  ARTIKEL III
  Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

  Uitgegeven de vijfde november 2019
  De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

  Hierna dus na 05-11-2019 is er niets meer over de regeling te vinden en al zeker geen koninklijk besluit.
  Dus hoezo de wet treed in werking NIET DUS!!!

  En dan de gemeente die het moet gaan controleren, die kunnen een nieuwbouw woning nog niet eens goed controleren of alles gedaan is zoals voorgeschreven!

  Dus om een lang verhaal kort te houden moeten die worden ingehuurd simpeler kan ik het niet maken.
  En wie zou je voor zulk werk nou toch moeten inhuren juist de installateur een van die groten die de wet mede hebben opgezet!

  Techniek Nederland is druk bezig met verschillende partners om het hele traject van de certificering in te richten. In een stappenplan geven we alle uitleg, middelen en ondersteuning die u als lid kunt gebruiken op weg naar certificering.

  Dus een korte conclusie wij van WC EEND adviseren WC EEND.

  En meer zeg ik hier niet over want de wet is nog steeds maar een voorstel en nog niet vast en bindend en hiermee basta!!!

 8. voerboot schreef:

  Ik ben benieuwd of die gasten van Techniek Nederland die dit allemaal bedacht hebben zelf wel een ketel kunnen aansluiten, onderhoud kunnen plegen aan een ketel en de ketel afstellen op de goede waardes. Wat ze wel kunnen wat we nu weten is dat ze anderen zometeen op kosten jagen. Ik heb nu al de nodige privetijd en zakelijke tijd moeten besteden aan die tot nu toe ongeorganiseerde wetgeving. Zelf de inwoners van Nederland weten niets wat het allemaal gaat betekenen dus waarom zouden wij spoed maken met ons te certificeren als we nog geen vaste media berichten hebben gehoord over dit onderwerp. Ik wacht de eerste waarschuwing wel af.

 9. Nic schreef:

  Ik heb mijn certificaat binnen. Was goed te doen met mijn oude MIT. Wat mij wel opvalt is dat velen niet weten wat ze doen en waarom!! Zij hebben erg weinig kennis van de theorie en van de voorschriften van 20 jaar geleden en ouder.

 10. voerboot schreef:

  Blij voor je dat je het gehhaald hebt.
  Het belangrijkste is dat als je voor een ketel staat voor onderhoud en je weet dat je met je gekalibreerde apparaat de ketel goed op de juiste waardes van de fabrikant afstelt, en de ketel schoon is en de pakkingen vervangen zijn. Controle van de ophanging van de rookgas en dat de rookgaspijpen niet makkelijk schuiven.
  Dat is heel belangrijk voor de veiligheid ketel en situatie en niet tientallen rottige vragen waar de meesten voor zakken en dat er tientallen goede ketel onderhoud monteurs zakken,, en dat er zo meteen duizenden ketels niet meer worden onderhouden en dat er dan geen toezicht meer is en er duizenden ongelukken gebeuren. Want dan zal de regering aangesproken moeten worden en de instanties waarom dit zo ineens is gebeurd. Iemand die vanaf zijn 16e jaar bijna aan elk soort installatie heeft gewerkt weet heus wel waar de gevaarlijke aspecten liggen en dat alle gas en installatie onderdelen en ruimtes veilig moeten zijn. Bij elk onderhoud draai ik alle gas koppelingen onder de ketel aan. Ik heb van grote installatie bedrijven velen gezien dat zij dit niet doen. Dit is extra service van mij en er 8 van de tien kraan koppelingen zitten los.

 11. Daniël schreef:

  Ik weet dat je het goed bedoelt maar die Knelring wordt boller en boller, en die pakking scheurt ook door. Het is dan beter een nieuwe pakking in het neusstukje te zetten. Hanteer deze vuistregel max 3 maal natrekken. Zo voorkom je dat je extra service, het veroorzaken van lekkages is.

 12. voerboot schreef:

  8 van de 10 gaskraan 2 delige koppelingen zitten los. Daar zit dus de eerste gas lekkage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.