fbpx
Nieuws

Gasketelwet-schema’s goedgekeurd

Een stap vooruit rondom de Gasketelwet: de Raad voor Accreditatie heeft de drie certificeringsschema’s voor de Gasketelwet goedgekeurd. Daarmee is een grote hobbel voor de bedrijfscertificeringen genomen.

Op 1 januari 2023 moeten alle installatiebedrijven die gasketels willen blijven installeren gecertificeerd zijn. Officieus worden er al bedrijfscertificeringen uitgevoerd, maar officieel kan het nog niet, omdat de Raad voor Accreditatie (RvA) en de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TlOKB) tot nu toe de certificeringsschema’s nog niet goedgekeurd hadden.

Geen bezwaren meer

Gisteren kregen InstallQ, Kiwa en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) het heuglijke nieuws van de RvA te horen dat hun schema’s eindelijk, na jaren soebatten, goedgekeurd zijn. De schema’s moeten nu eerst nog een stempeltje krijgen van de TLOKB, maar dat is slechts een formaliteit, want die organisatie heeft eerder aangegeven geen bezwaren meer te hebben.

Het gaat om de schema’s BRL 6000-25 van InstallQ, K25000 van Kiwa en de NHK BRL van de Haarden- en Kachelbranche. Deze zijn bedoeld als leidraad voor de certificerende instellingen Normec, SKG-IKOB, Kiwa, Dekra en Bureau Veritas (CBI-NL is afgevallen). De volgende stap is dat deze certificerende instellingen op hun beurt weer geaccrediteerd worden. Dat proces zal vermoedelijk ook enige maanden duren en naar verwachting niet starten voor de zomervakantie.

Zoveelste uitstel?

Zoals gezegd zijn deze certificerende instellingen nu al officieus aan het certificeren, maar het gaat nog niet om heel grote aantallen. Per certificerende instellingen zijn het er hooguit enkele tientallen. In totaal zullen voor 1 januari 2023 dan in enkele maanden tijd om en nabij de 3.600 installatiebedrijven gecertificeerd moeten worden.

Gisteren stuurde Techniek Nederland al een brandbrief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om nu echt eens vaart te maken. “Het ziet er naar uit dat de zoveelste deadline -dit keer 1 januari 2023-niet wordt gehaald”, aldus voorzitter Doekle Terpstra in de brief. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat desgevraagd weten: “De datum is vastgesteld op 1 januari 2023. Deze datum staat nog steeds.”

11 reacties op “Gasketelwet-schema’s goedgekeurd

 1. Jan de Kreij schreef:

  Opzouten met Doekle Terpstra die man is een schande voor ons vak

 2. Barry schreef:

  Dit stukje tekst…

  Op 1 januari 2023 moeten alle installatiebedrijven die gasketels willen blijven installeren gecertificeerd zijn. Officieus worden er al bedrijfscertificeringen uitgevoerd, maar officieel kan het nog niet, omdat de Raad voor Accreditatie (RvA) en de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TlOKB) tot nu toe de certificeringsschema’s nog niet goedgekeurd hadden.

  ????????

  Dit is heel anders als eerst verteld was.. Er was altijd sprake dat het ging om alle handelingen rond een gas gestookte CV ketel. Dus onderhoud en zelfs herstarten na stroom uitval mocht niet meer als je dat onbenullige certificaatje niet heb. Als het enkel gaat om nieuwe ketels plaatsen zullen veel bedrijven er geen probleem mee hebben..

  Maar we weten natuurlijk dat ook het onderhoud dadelijk niet meer mag door gediplomeerde vakmensen als deze het certificaatje niet hebben betaald.

  Dus de toekomst is niet echt rooskleurig voor 90% van de gasketels. Deze zullen dankzij deze wet idd allemaal bijna niet meer onderhouden worden. Enkel nog een paar grote bedrijven die hun gecertificeerde super monteurs 18 inspecties laten uitvoeren omdat ze anders niet uit de onkosten komen.

  • Arie77 schreef:

   Je hebt helemaal gelijk, ik ben ook helemaal klaar met de regeldrang. Na het debacle van CV-OK waar ik jaren flink aan heb betaald, nu weer de verplichte certificering. Kennelijk is mijn jarenlange opleiding Service Technicus opeens niets meer waard. Ik ga helemaal stoppen met CV onderhoud, heb mijn InstallQ opgezegd en ga iets anders doen.

   • Nijhof schreef:

    Ik denk dat je daarmee precies doet wat men graag wil: alle onderhoudscontracten naar de “Energiewachten” van dit land. En dat je daar dan weer gaat solliciteren voor een nieuwe baan.

    Maar ik kan me ook voorstellen dat de consument gewoon stopt met het laten onderhouden van zijn/haar cv-toestel.

 3. erwin schreef:

  de gasketel wet gaat helemaal niet door is allemaal politiek bla bla.
  ze kunnen het toch niet verkopen door aan de ene kant te zeggen we moeten van het gas af en dan aan de andere kant zeggen we gaan een nieuwe gasketel wet aannemen.

 4. Charlie schreef:

  Ik snap er helemaal niks meer van, en wil het eigenlijk ook niet meer snappen.
  Wat een onzin allemaal die “gasketelwet” er gaat niks veranderen alleen dat er weer flink verdient gaat worden door verschillende instanties.
  Lang leve de bureaucratie Hoera Hoera

 5. Marcel schreef:

  Ze hebben daar bij TN geen idee van wat er in het veld af speelt onder de ketel bezitters.
  Die wet wordt ook hun door de strot geduwd. Eerst de CO melder verplichten in plaats van op vrijwillige basis. Of moeten er CO slachtoffers blijven vallen. Om de regelgeving nog strenger te maken zodat er nergens meer een gastoestel toegepast kan worden. Wil Den Haag op deze manier ons van het gas af hebben.

 6. R. Kramer schreef:

  GAWALO diploma gehaald en nog div aanvullende papier. Lid van TN en InstalQ ( met iedere 2 jaar steekproeven! In installatievoorschriften staat dat dit product (lees cv-ketel) door een erkend installatie bedrijf gemonteerd moet worden, hoe simpel is het. TN brengt ons ( de leden) gewoon weer op kosten en niemand weet hoeveel dit grapje gaat kosten.

 7. andre schreef:

  Ik ben blij dat ik ben overgestapt naar een warmtepomp, geen verplichting , niks. Dat hele CO verhaal allemaal bla bla. Mijn CO certificering is weer bijna verlopen, allemaal op niks af

 8. Bert schreef:

  Zo lang als de gasketels aan ideer verkocht wordt voel ik me niet geroepen om dat te doen

 9. Peter schreef:

  Nu het begin maart is, hebben veel plaatselijke installateurs bij mij in de buurt besloten te stoppen omdat ook zij kennelijk niet of te laat gecertificeerd zijn.. Dat geeft dan direct weer nieuwe problemen want de wachtlijsten bij installateurs die wel gecertificeerd zijn worden opeens erg lang, laat staan de beschikbaarheid bij storingen.. Je zult maar in de kou komen te staan door een uitgevallen c.v. en misschien wel dagen, c.q. weken moeten wachten op reparatie.. En nog maar niet te praten over uitgesteld onderhoud.. Is dit wat men voor ogen heeft??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.