fbpx
Nieuws

Gasketelwet voor vierde keer uitgesteld

De Gasketelwet is voor de vierde keer uitgesteld. De bedoeling was om de wet 1 juli in werking te laten treden. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten meer tijd nodig te hebben. Planning is nu “na de zomer”.

De Gasketelwet is een reactie op een rapport over koolmonoxidevergiftigingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Aanvankelijk was het de bedoeling om de wet in januari 2019 in te laten gaan. Toen werd het “tweede helft van 2019“, toen 1 januari 2020, en nu zou het dan 1 juli toch echt gaan gebeuren.

Te weinig tijd

Maar het ministerie is er nog niet klaar voor. Eind mei waren er nog allerlei reacties binnengekomen op het wetsvoorstel en die zijn nog niet verwerkt. Ook stuurde het ministerie pas op 10 juni de Gasketelwet naar de Raad van State voor een advies, maar die heeft officieel drie maanden de tijd om te reageren en volgens een woordvoerder van de Raad van State had het ministerie niet aangegeven dat er spoed geboden was.

Teleurstelling

Branchevereniging Techniek Nederland is teleurgesteld en noemt het een “onaangename verrassing, maar uitstel is geen afstel.” Ondanks het uitstel begint voor veel bedrijven en hun monteurs de tijd te dringen. Techniek Nederland adviseert ondernemers om nú te beginnen met het examineren van de vakbekwaamheid van cv-monteurs. Ook is binnenkort het CO-Kwaliteitshandboek op op de site van Techniek Nederland te downloaden.

Een nieuwe datum voor de Gasketelwet is nog niet vastgesteld. Het ministerie laat weten: “Dat hangt af van de reactie van de Raad van State.” In totaal heeft de belangrijkste aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid al dik anderhalf jaar aan bestuurlijke vertraging opgelopen.

Beunhazen uitbannen

De Gasketelwet is een wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland die ketels plaatsen of onderhouden. Monteurs moeten een theorie en praktijkexamen afleggen, en bedrijven moeten zich certificeren. Om de wet op 1 januari 2022 verplicht te kunnen stellen, was een overgang van anderhalf jaar voorzien.

Na 1 januari 2022 -en die datum schuift dus mee op- zijn particulieren die hun ketelonderhoud door een niet-gecertificeerde installateur laten uitvoeren strafbaar volgens de wet. Installatiebedrijven die zonder de juiste papieren cv-ketels installeren of onderhouden kunnen ook worden beboet. De wet betekent dat installatie van een cv-ketel en het periodieke onderhoud duurder voor consumenten duurder worden.

Handhaving

Er zijn nog veel vraagtekens rondom de wet. Zo lieten de gemeenten eerder weten niet van plan te zijn om de wet te gaan handhaven. Om die plooien glad te strijken is nu in ieder geval weer wat tijd.

Poll: bent u er al mee bezig?

Bent u al bezig met de Gasketelwet voor uw bedrijf/monteurs?

 • Nee, ik moet het nog zien (24%, 174 Votes)
 • Nee, ik ga me niet certificeren (24%, 174 Votes)
 • Ja, gestart met certificering (23%, 165 Votes)
 • Nee, dat komt straks wel (12%, 83 Votes)
 • Ja, oriënteren (11%, 77 Votes)
 • Ja, inventariseren (5%, 39 Votes)

Totaal aantal stemmen 712

Laden ... Laden ...

Blog Marius Valk

Wat vindt Installatie.nl-blogger en technisch instructeur Marius Valk van de ontwikkelingen? Lees hier zijn blog.

50 reacties op “Gasketelwet voor vierde keer uitgesteld

 1. Men spreekt over een niet gecertificeerde beunhaas na Januari 2021, dus als je als geschoolde vakman nog geen certificering hebt per deze datum ben je een beunhaas.
  Als het zo ingewikkeld is om dit alles rond te krijgen en gemeenten niet mee werken is het wellicht beter dit alles te schrappen. Uiteindelijk heeft deze overheid dit aan zich zelf te wijten, zij hebben tenslotte de erkenning afgeschaft vanwege gelijkheid binnen Europa

  • Egbert schreef:

   Rudolph IJsebrands, je slaat de spijker op zijn kop, de eisen die er gelegd worden zijn te kostbaar voor kleinere bedrijven ze slaan door de realiteitszin,Er is nog steeds geen duidelijkheid wat de jaarlijkse kosten zullen zijn voor de kleine bedrijven. ook techniek Nederland voorheen Uneto\VNI is medeverantwoordelijk voor deze puinhoop, jaren geleden heb ik tijdens vergaderingen hiervoor gewaarschuwd en toen keek men weg, het was toch wel gemakkelijk een zzp er in te huren die je met een dag weg kon weg sturen, totdat die zzp ers grote klussen gingen afpakken van de grotere bedrijven en ook werkzaamheden gingen uitvoeren waarvoor men niet vakbekwaam was met alle gevolgen van dien.

   • Barry schreef:

    vergeet niet dat er ook gediplomeerde zzpers zijn. Die hebben jaren voor een baas gewerkt maar bewust de keuze gemaakt om te stoppen voor een baas. Ik heb zelf ook gewerkt voor uneto gecertificeerde bedrijven !?? Was gewoon een lachertje. Ik oefen mijn vak als zelfstandige beter uit als menig uneto bedrijf die jaarlijks geld stort voor stickers op de bus .

 2. Hilco Wekking schreef:

  Beunhazen uitsluiten…. en ketels wel blijven verkopen aan de particulier via internet!!!
  Ra ra, wat klopt er niet in dit verhaal.

  • Maurice schreef:

   Precies wat je zegt en als ze dat blijven doen ga ik toch eens nadenken om gewoon die techniek Nederland eruit te gooien ,het enige wat die toevoegt is goedkope verzekeringen.
   Het grote probleem is dat die wet gemaakt is door klunzen die nergens verstand van hebben.
   Ze zijn echt in de veronderstelling dat als iemand de co certificering heeft dat een vakman. Nou dat zijn 99% van de gevallen beunhazen met een certificering

   • Arie77 schreef:

    Ik was er allang klaar mee, heb ook CV-OK opgezegt. Hoge kosten en geen merkbaar resultaat. Goedkope verzekering en heb je ook via ZZP Nederland, en dat kost maar een paar tientjes per jaar.

 3. Barry schreef:

  Er klopt sowieso niks aan dit hele verhaal. Een opleidingsinstantie die zelf een wet verzint om opleidingen te verkopen ????? Dan word het tijd dat wij als installateurs een wet gaan regelen om deze opleidings instanties aan te pakken. Want die hele scholing op dit moment stelt niks voor. Hoe kan het in godsnaam zo zijn dat leerlingen die dit jaar geslaagd zijn dan zelfs dit niet hebben meegekregen in de opleiding. Nee mag hun baas srraks nog eens extra voor betalen. Met andere woorden ze leiden nu mensen op met diploma die volgens hun direct na behalen niks meer waard is….. pure onzin en geldklopperij.

 4. Barry schreef:

  Ik ben gediplomeerd monteur , onderhouds , service monteur. Knap als een door mij niet erkend orgaan als kentec of uneto mijn diploma’s ongeldig verklaard . Dan denk ik dat ze vaak en voor veel menssen zich mogen melden voor het gerecht.

 5. Rudolph schreef:

  Er word een hele doelgroep vergeten wat denk je van de monteurs/ondernemers die nog een paar jaar hebben voor het pensioen.
  Ik ben er zo een vak inhoudelijk heb ik alles goed voor elkaar voor wat diploma’s en certificaten betreft moet ik dit alles nu nog uit de kast halen voor vier jaar, maar stoppen is geen optie want er moet omzet gegenereerd worden wand er moeten rekeningen betaald worden.
  Jammer dat er geen regeling is voor deze doelgroep.
  Maar ik blijf het zeggen om dit probleem onder controle te krijgen zal eerst de vrije verkoop aan banden gelegd moeten worden.

  • Barry schreef:

   En hoeveel autobestuurders rijden er door rood met fatale gevolgen of houden zich niet aan snelheid met fatale gevolgen ? Alcohol op achter het stuur !!!!! Denk meer verkeersslachtoffers als koolmonoxide doden per jaar . En dan durf ik niet eens hardop de vraag te stellen hoeveel koolmonoxide slachtoffers er voor groot deel niet zelf schuld aan hadden. Denk aan slecht onderhoud of bewust voor de goedkoopste Teun de beun gekozen ????? Maar dan zou CBR dus ook kunnen eisen dat iedereen op basis van deze cijfers zijn/haar rijbewijs opnieuw moet halen….. Nee CBS pakt je rijbewijs af als je overtreding heb gemaakt…. Groot verschil dus met onze zogenaamde belangenorganisaties deze pakken het gewoon sowieso af. Idioterie 1e klas….

 6. john schreef:

  Ik zeg het nogmaals hier.

  Die hele gas ketelwet is een grote aanfluiting, de ene na de andere uitstelling. Dan erbij het voegt geen ene reet toe aan de veiligheid, deze wet is een pure papieren veiligheid en weer een reden om ons geld uit ons zakken te kloppen.

  En overal maar adverteren dat de wet er komt en dat ie volgend jaar begint, nou vergeet het maar 2020 word het niet! Dan erbij waarom zou je al ergens in gaan investeren als je nog niet weet hoe of wat het gaat worden. Iedereen die hier nou al mee wegloopt zijn de grote bedrijven want die steken nog net met hunne reet uit de kont van techniek nederland. En laten zij nou toevallig degene zijn die 12 ketels per dag schoon moeten maken!

  Leer eens van je fouten zou ik zeggen en dat papiertje gaat er voor zorgen dat de grote bedrijven naar minder cv ketels onderhoud toe gaan zeker, laat me niet lachen zeg. Die blijven gewoon 12 ketels per dag doen of meer dus wat schiet de veiligheid hier mee op JUIST NIKS.

  Maar wij hebben een papiertje kijk maar, de TN gaat ze maar weer verdedigen en de ketelfabrikanten krijgen weer de schuld. Want er was een update en die is nooit uitgevoerd, en daar leg nou het hele probleem bij de contract vorm! want wat is contract vorm juist zo veul mogelijk ketels in zo weinig mogelijk tijd.

  En zolang ze daar niet van af stappen zal het NOOIT niks worden met al die schijnwetten.

 7. Charlie schreef:

  Deze hele wet is een grote schijn veiligheid en geld verspilling voor zowel overheid als de bedrijven.
  Zoals al eerder gezegd de grote bedrijven zijn het probleem die kunnen niet minder ketels op een dag gaan doen want dan wordt de omzet te laag, ik als kleine ondernemer met 2 man in vaste dienst doe al niet meer dan 6 onderhoud per dag om zo alle tijd te hebben om alles goed en vakkundig te doen daar veranderd een certificering niks aan.
  Alleen het feit dat mij dit jaarlijks een hoop geld gaat kosten.
  Helaas wordt de wereld geregeerd door pennelikkers.

 8. Bart schreef:

  Ook gecertificeerde bedrijven maken blunders, en niet de minste.

 9. Arnold schreef:

  Een lachertje!! weet niet waar ze mee bezig zijn maar dit slaat alles. als je de certificering niet hebt dan zou je dus automatische een beunhaas zijn geworden. ben benieuwd.

 10. Tom Donker schreef:

  Jaren geleden werd ik gebeld door een mevrouw van de KVK en moest ik vanwege de vestegingswet zo nodig diploma’s behalen zij ze, Bedrijfsleider 1 en daarna Bedrijfsleider gevorderd, plots is de vestegingswet komen te vervallen en heb ik gevorderd niet afgemaakt dus ook niet geslaagd !
  Jaren later werd mij aangeraden door diverse personen in het vak en door Remeha om CVOK te gaan behalen, die heb ik behaald bij Remeha fabrieken !
  Nu verzint de overheid weer wat anders, en heb ik zoiets van, IK PAS ik hou mijn centen in mijn zak want ik laat mij niet meer in het ooitje nemen !
  Inmiddels alweer bijna 40 jaar ervaring maar zogenaamd niet bekwaam dus !
  Jammer voor alle onduidelijkheid en zeker 2000 Euro armer !!
  De politiek snapt zelf niet hoe te handelen in het, hoe om te gaan met de transitie en welke middelen gas of elektra, biomassaverbranding en kerncentrales !
  Ik vind de politiek op dit gebied niet competent en laten zich door de energieleveranciers voorlichten ( mensen en bedrijven die belangen hebben )
  Mijn mening !
  Tom Donker

 11. Tom Donker schreef:

  Jaren geleden werd ik gebeld door een mevrouw van de KVK en moest ik vanwege de vestegingswet zo nodig diploma’s behalen zij ze, Bedrijfsleider 1 en daarna Bedrijfsleider gevorderd, plots is de vestegingswet komen te vervallen en heb ik gevorderd niet afgemaakt dus ook niet geslaagd !
  Later werd mij aangeraden door diverse personen in het vak en door Remeha om CVOK te gaan behalen, die heb ik behaald bij Remeha fabrieken !
  Nu verzint de overheid weer wat anders, en heb ik zoiets van, IK PAS ik hou mijn centen in mijn zak want ik laat mij niet meer in het ooitje nemen !
  Inmiddels alweer bijna 40 jaar ervaring maar zogenaamd niet bekwaam dus !
  Jammer voor alle onduidelijkheid en zeker 2000 Euro armer !!
  De politiek snapt zelf niet hoe te handelen in het, hoe om te gaan met de transitie en welke middelen gas of elektra, biomassaverbranding en kerncentrales !
  Ik vind de politiek op dit gebied niet competent en laten zich door de energieleveranciers voorlichten ( mensen en bedrijven die belangen hebben )
  Mijn mening !
  Tom Donker

 12. Barry schreef:

  Ja Arnold , hun verklaren een rechtsgeldig diploma gewoon ongeldig.. Haha dat wil ik dan nog wel eens zien. Dan zullen ze toch met een vergoeding moeten komen als ik moet stoppen met werken doordat mijn diploma’s ineens niet meer geldig zijn. want ik ga er geen geld aan uit geven… En die wat paar jaar geleden allemaal zo gek waren om hun CV Ok certificaat te halen ? krijgen die ook geld terug ?

  Trouwens sinds wanneer is een certificaat meer waard als een erkend diploma ?

 13. john schreef:

  ik houd regelmatig de staats courant in de gaten over dit onderwerp, want wil de wet in werking treden dient dit te gebeuren via koninklijk besluit. En dit dient te worden vermeld in de staats courant. Pas dan en geen tel eerder is de wet geldig wat iedereen ook zegt!

  Ik blij gewoon ketels onderhouden zoals ik al jaren doe (pak m beet jaartje of 30) en nou gaat den haag mij vertellen dat ik het nooit goed heb gedaan en dat mijn diploma’s niet meer gelden FUCK IT!

  Ik leg via metingen meer gegevens vast als het rapportje van CVOK. Zoek z’n rapportje maar eens op als je tijd hebt.
  Als dit de standaard moet zijn gaan er nog veul meer ongelukken gebeuren.
  Rapportje slaat kant nog wal staat niks op geen recirculatie meting bij concentrisch.
  En zo missen er nog meerde dingen.

  Daarbij komt nog dat de bakker en de slager ook zonder enig probleem een CVOK certificaat konden gaan halen, zal nu wel aan banden gelegd zijn ondertussen. Maar toch zijn er weer wat cowboys door heen geschoten.

  Vrij markt werking afschaffen zou ik zeggen ketels € 500,00 duurder en als je hem inbedrijf hebt gesteld rapport naar ketelfabrikant en zij voeren dan een steekproef uit (dit dient eerst wel in overleg te gaan of dit mogelijk is voor de fabrikanten) alles in orde krijgt de installateur bv de helft terug van de € 500,00.

  is slechts een ideetje hoor

 14. Mark schreef:

  Hoe ingewikkeld kan Techniek Nederland het maken. En “ze” zitten er echt alleen voor de grote “jongens” (kijk maar bij wie de examens zijn en wie ze afnemen)
  Maar…. Als we nu de ketels iets duurder maken en de ketel fabrikant de aanleg keuren? En alleen de ketels verkopen door de officiële groothandel en leveren aan de ingeschreven installateur.
  Klaar toch?

 15. Marcel schreef:

  20 jaar geleden mocht ik mijn toen nog genaamd 1 mans zaak alleen maar beginnen omdat ik mijn vak diploma’s in het bezit had. Niet lang daarna spoelde de overheid ze door het riool. Iedere gek en knoeier mag van af dat moment cv toestellen installeren.
  Inmiddels heb ik mijn Bewijs van Vakmanschap in het bezit. En geïnvesteerd in gecertificeerd gereedschap. Aan de klant een verhoogd abonnement gestuurd.
  Ik ben er helemaal klaar voor. Nu die onbetrouwbare overheid nog.

  • Barry schreef:

   Marcel begrijp ik nu dat je dus aan deze onzin heb meegewerkt ? Sorry hoor zonde van je geld. Had je ook zeker je cvok certificaat gehaald. Kijk hier moeten ze het dus van hebben. Ik ben ook al 30 jaar in het vak en ook zelfstandig. Ik heb nog nooit aan deze onzin mee gedaan en ga het ook niet doen.

   • Arnold schreef:

    Klopt Barry,
    en wat denk je van een jaar of 25 geleden toen wilden ze een APK certificatie hebben.
    weet je je laat een bederijf toch niet afpakken!!! de cvok boys doen er ook bijna niets mee veel te veel administratieve werkzaamheden.

 16. Barry schreef:

  Ik heb mijn erkende diplomas en als nu een malloot mij gaat vertellen dat deze officiele diplomas niet meer geldig zijn dan mag hij dat voor de rechtbank komen uitleggen … staat toch echt op diploma dat het volgens artikel huppeldepup volgens de wet is afgenomen. Knap die dit ongeldig verklaart.

 17. Marcel schreef:

  Ja, helaas wel. Oud papier die Gawalo diploma’s. Is mij door Techniek Nederland verteld.
  Ik heb voor kennis zeggen ze maar geen rechten meer op het gebruik.

 18. Marcel schreef:

  O ja, de overheid subsidieert mij door aan het eind van het jaar minder inkomsten belasting te laten betalen. (gniffel)

 19. Barry schreef:

  Ja en ik geloof ook dat er 2 menssen op de aarde zijn gezet en wij hier allemaal van afstammen. Succes . Als ik het moet hebben van die subsidies dan laat sowieso maar. Sommige hebben ook eigen waarde en een eigen mening. Je achternaam begint toch niet toevalig met een ‘R’ ?

 20. Barry schreef:

  Techniek Nederland mag echt bij rechtbank mijn diploma’s ongeldig laten verklaren. Wens ze hier veel succes mee. Ben wel benieuwd wat smartengeld bedraagt voor het afpakken van een bedrijf door fout in wetgeving . Ga er verder ook van uit dat Techniek Nederland het wagen lease park overneemt als hun mij en mijn besdrijf als beunhaas gaan neerzetten. kom op denk even na……… Dit is gewoon weer nieuwe manier om de zakken te vullen en lost de warmte service en zijn echte beunhaasjes nog steeds niet op…. Dus prullenbak in en ja definitief verwijderen aanklikken.

 21. Barry schreef:

  Marcel maar zegt wel iets over jou je berichtjes. Je heb de contracten naar je klanten verhoogd maar typt wel dat je de opleiding toch gesubsidieerd krijgt ? Fijne ondernemer. Vertrouwen straalt ervan af. gniffel..

 22. Marcel schreef:

  Na aftrek van kosten betaal je als IB er minder inkomsten belasting Barry. En de rest laat ik aan je inlevings-vermogen op. Ik laat mij in ieder geval niet meer frustreren. Vind mijn vak nog steeds veel te leuk en ga iedere dag met plezier op pad. Weet er mijn natje en droogje mee te verdienen. Meer vind ik niet belangrijk. Had alleen de hoop dat door de gasketelwet het kaf van het koren gescheiden zou worden. Maar helaas. En het is geen R je zit wel in de buurt.

  • Mark schreef:

   Marcel,
   Je hebt Geheel gelijk.
   Alleen kaf van koren scheiden kan veel vriendelijker, netter, eerlijker en efficiënter.
   Het “probleem” ligt niet alleen bij de installateur (Wel of niet gecertificeerd) de hele ketel structuur moet veranderen.
   Nu ontstaat er een twee splitsing van bedrijven.

 23. Mark schreef:

  Zouden “wij” installateurs ook net zo veel mensen op de been krijgen als de boeren?
  Of zijn de grotere bedrijven al ingekocht?
  Misschien Techniek Nederland aanklagen voor “verraad”

 24. Barry schreef:

  Mark , Ik doe mee en weet nog wel een paar die mee doen.

 25. john schreef:

  Ik doe mee platleggen heel die handel, de groten doen toch niet mee die hangen bij terpsra in zijn ars! Dus willen wij ergens iets aan doen zullen de klein mannen een front moeten gaan vormen tegen hun eigen vakorganisatie omdat die ons niet vertegenwoordigen! TN lijd aan grootsheid waanzin en hier geld dus ook wie het meest betaald bepaalt! En ik den dat Mark en Barry beide weten dat wij niet tot die groep behoren!

  Voel me niet meer door TN vertegenwoordig dus denk dat dit het laatste jaar is. Ik wil een beroepsgroep vertegenwoordiging die niet naar de pijpen van de grootste betaler danst! Iemand een idee hoe zo iets op te zetten?

 26. Barry schreef:

  Denk dat we een Facebook pagina moeten aanmaken . Die een naam geven zoals ‘neetegengasketelwet’ Als je daar genoeg mensen op kan mobiliseren dan kan je ook wat gaan plannen.

 27. Barry schreef:

  Heb een Facebook aangemaakt . Zal eerst goedgekeurd moeten worden..
  Facebook naam : neetegengasketelwet

 28. Mark schreef:

  Hey,
  Ik doe graag mee. Al zeg ik wel eerlijk geen bedreigingen of haatdragende dingen.
  En laten we wel een onderbouwing hebben, met goede argumenten en onderbouwing .

  • Barry schreef:

   weet niet zeker of het werkt zo’n facebook … krijg niks binnen van toevoegingen ? iemand een idee hoe ? En zeker Mark moet het netjes blijven.

 29. Barry schreef:

  Hulp vragen bij die grote jongens die 18 inspecties op een dag doen zal niet de oplossing bieden. Deze betalen graag weer aan techniek nederland … Denke. dat er dan weer genoeg kleintjes afvallen dus nog meer voor hun.

 30. Barry schreef:

  De poll hier klopt ook totaal niet met de reacties hier. Bang dat hier ook iemand zelf alles positief bijstelt . Tja de ene hand wast de andere hand…

 31. Barry schreef:

  of een van die super bedrijven met 18 onderhoudjes per dag of de hele administratie van Techniek Nederland hebben tijdens vergadering verplicht moeten stemmen. Tja sorry ik weet hoe het werkt. Heb bij een bedrijf gewerkt wat uneto/vni was en daar tekende je voor ontvangst kerstpakket ??? Ik was net te wakker om na kerst diner te lezen waarvoor ik echt tekende… Stond gewoon boven aan blaadje … ‘ heeft deelgenomen aan jaarlijkse toolbox meetingen ‘. . waren ze ook nog verbaasd dat ik niet tekende en toch kerst pakket meenam.

 32. Marcel schreef:

  Het is gewoon jammer dat enkele belanghebbende bij Techniek Nederland uit de politiek komen. En dan advies geven en opkomen voor het bedrijf leven van de kleine man en vrouw. Als de politiek zo meegaand is met de bevolking had van Zanen nog burgemeester geweest van Utrecht.

 33. Johannes schreef:

  Het lijkt er op dat Techniek Nederland samen met InstallQ de kleine installateurs de nek om gaat draaien. Van een medewerker van InstallQ te horen gekregen dat de jaarlijkse kosten van certificering minstens € 2000, = . bedragen. Dan moet je nogal wat ketels installeren om dit bedrag terug te verdienen. De grote jongens met eigen opleiders gaan weer met de poen weg.

 34. Dirk schreef:

  Door wie worden reacties verwijdert? Weet zeker dat het gebeurt!
  Het lijkt wel een gangsterbende.

  • Arnold schreef:

   Dirk, wat was de reactie dan? stuur mij een mail met de reactie dan zal ik het er ook rop zetten en kijken wat er dan gebeurd.

   • Eddy Buiting schreef:

    Dag Dirk, leuke complotgedachte, maar er worden geen reacties verwijderd, mits ze niet grievend, beledigend etc zijn. Oftewel: gewoon normaal blijven doen tegen elkaar en een ander. Het kan zijn dat reacties niet door het filter komen wanneer ze bv te veel links bevatten of komen vanaf een door ons systeem geacht onveilig ip-adres. Dat dus. Overigens mag je je gerust melden bij ons via installatie@eisma.nl dan reageert onze gangsterbaas ;-).

 35. Arie de Jong schreef:

  Ik was ook een van de eerste die de examen CO vakmanschap heeft gedaan, en zelfs benaderd om als examinator mee te werken. Maar ook van mij mag deze waardeloze “wet” geschrapt worden. Het gaat er alleen maar om geld te verdienen aan een veel te dure certificeringsregeling. Kleine installateurs, en dat zijn de meeste bedrijven zijn de klos. Jongens met jarenlange ervaring, servicemonteur of zelfs servicetechnici zijn opeens niet capabel genoeg meer? Het gaat om het verdienmodel van Techniek nederland en InstallQ.

 36. Hub Gelissen schreef:

  Als er regels of wetten gemaakt worden, moeten ze ook gecontroleerd worden. Zo lang ze dat in Nederland niet voor elkaar weten te krijgen, Vullen de instanties zoals Techniek Nederland en InstallQ zich alleen de zakken.
  Neem een voorbeeld aan Belgie, die hebben het beter voor elkaar.

 37. Huib de Haas schreef:

  Ben het helemaal eens met sommige jongens, het is net als in de Metaal eerst zelf Grond en Vakdiploma’s Pijp, Ketel enz halen met Certificaten tot oneindigewanddikte 5G, 6G,6GR en Y en T joint daarna ben je te duur en dan moet een zzper komen tegen een laagtarief of er komen de mensen uit het Oostblok in de bekende busjes van een Uitzend bureau oh oh die zijn zo goed natuurlijk. Het enige wat vaak teld en het lage uurtarief. Waar blijft de tijd voor goed gekwalificeerd personeel er zijn nu al bedrijven die geen Nederlanders in dienst willen.Waar blijft de tijd waar ik aan het Lassen was op projecten van Ketelhuizen en Pijpleidingen uur tariefen van de guldentijd 85 tot 110 per uur en niet te vergeten in het begin van de Euro nog tarieven van 70 tot 85 euro

 38. Egbert schreef:

  Voor de 5 de keer uitgestel met 9 maanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.