fbpx
Nieuws

‘Gasloos voor velen niet te betalen’

Schelpenisolatie voor gezond binnenklimaat

Het verwijderen van de gasaansluiting en het all electric maken van een woning is voor veel huishoudens eigenlijk niet te betalen, zegt Milieudefensie. De milieuclub pleit daarom voor extra ondersteuningsmaatregelen voor armere woningeigenaren.

Het kabinet streeft er naar dat op termijn alle woningen in Nederland gasloos zijn. Dat dat een prijskaartje heeft, is duidelijk. Milieudefensie liet onderzoeksbureau Ecorys uitzoeken wat die kosten zijn, of er regionale verschillen zijn qua kosten en of de lasten eigenlijk wel door iedereen te dragen zijn.

Nee, stelt Ecorys. “De huishoudens en buurten met lage inkomens hebben naar verwachting onvoldoende vermogen om zelf de benodigde investeringen te kunnen dragen.”

Warmtenet

In steden is het vaak nog mogelijk om aan te haken op een warmtenet, maar in kleinere kernen wordt zo’n warmtenet niet aangelegd, waardoor bewoners zijn aangewezen op warmtepomp plus isolatie. Volgens Ecorys kost een warmtepomp zo’n 6000 euro en de bijbehorende woningisolatie 12.500 euro.

“En dan gaat Ecorys nog uit van prijzen rond 2030. Die zullen dan door de doorontwikkeling lager zijn. Wie deze maatregelen nu wil uitvoeren is nog wat duurder uit. En dan komen er ook nog onvoorziene uitgaven bij die je eigenlijk altijd wel hebt bij dit soort projecten”, zegt Evert Hassink, inhoudelijk medewerker bij Milieudefensie, dat daarom pleit voor extra steun voor armere huishoudens.

Verdelingsvraagstuk

Op dit moment loopt bij Milieudefensie nóg een onderzoek en dat uit moet wijzen aan welke knoppen precies kunnen worden gedraaid om dit ‘verdelingsvraagstuk’ op te kunnen lossen. Dit onderzoek moet in april afgerond zijn. Volgens Hassink ligt hier een grote taak bij gemeenten. Die hoeven armere huishoudens nog niet eens zozeer financieel tegemoet te komen, maar hen vooral goed te wijzen op de mogelijkheden die er zijn.

Ontzorgingsconstructies

Installateurs kunnen volgens Ecorys ook bijdragen aan het probleem, door ontzorgingsconstructies aan te bieden. “Installateurs en bouwers ontwikkelen daarnaast ook ontzorgingsconstructies (al of niet in samenwerking met andere partijen) die niet alleen gericht zijn op de financiering maar ook op makkelijker vinden van een geschikte partij voor het uitvoeren van werkzaamheden aan de woning.”

22 reacties op “‘Gasloos voor velen niet te betalen’

  1. jos schreef:

    Politiek Den Haag heeft een grote fout gemaakt , heeft verduurzaming van Nederland helemaal verkeerd aangepakt .Men had met energiebedrijven verduurzaming centraal aan moeten pakken en niet iedereen met een eigen huis met hoge kosten opzadelen .Na de eerste bevingen in Groningen had men al een plan op tafel moeten hebben .De politiek laat nu iedereen maar aanmodderen, hoe men moet gaan verduurzamen , maar wil wel dat Nederland in 2050 van het gas af is. Wat je nu bereikt is dat duizenden mensen financieel in problemen gaan komen , want de meeste gezinnen in Nederland hebben geen geld om een wasmachine te vervangen. Wat blijkt uit dit artikel ? Politiek den Haag is totaal niet bezig met hoe de meeste gezinnen er financieel voor staan , men denkt alleen aan geld binnenhalen in diverse vormen van belastingen ,heffingen etc. Subsidies voor verduurzaming zijn niet besteed aan de meeste gezinnen , die worden opgeslokt door Nederlanders die verduurzaming eigenlijk makkelijk zelf kunnen betalen .

  2. Frans Ubels schreef:

    Bij wie koopt Ecorys de warmtepomp? Alleen voor de pomp en een vat ben ik minimaal 10.000 Euro kwijt ( ex. btw ) Wil je een water/water pomp dan komt daar nog zeker 10000 Euro bij. De boel nog installeren en aanpassen en de rekening gaat naar de 30000 Euro.
    Dan heb ik het in mijn geval nog over een nieuw te bouwen woning ( Rc 6 rondom geisoleerd ) en nog niet gerekend met de kosten voor aanpassing van het afgifte syteem en de verbetering van de isolatie.

  3. peter Wouters schreef:

    Wat we ook niet moeten vergeten dat een warmtepomp niet alle woningen zouden kunnen verwarmen. en wat denk je van de afmetingen van de gehele installatie we praten dan wel over een lucht water installatie. Installatie’s met boringen in de grond bij rijtjes woningen is helemaal niet haalbaar want de boringen moeten min 5 meter uit elkaar liggen.
    Dus dit gasland moet eerst maar eens kijken of we wel voor 100 procent van het gas afkunnen.

  4. Marcel schreef:

    He He worden we eindelijk wakker, vele gezinnen zullen met het komfoor terug moeten naar de jaren 60, een enkel warmte bronnetje in de woonkamer en een huur boiler voor het warmwater. En van het vakantie geld een straalkacheltje in de badkamer. Zo zie ik de toekomst voor het gros van de Nederlander.

  5. MvEck schreef:

    Soms zie ik hier een hoop opmerkingen geschreven door mensen die het niet eens proberen. In vele buitenlanden is er niet eens een gasaansluiting en die mensen zitten ook niet met een huurboiler en een enkel warmtebronnetje.
    Jullie doen alsof er sinds de jaren 60 niets is veranderd op electrisch vlak. Light up.

  6. Marcel schreef:

    Er is heel veel moois gemaakt op het elektrisch vlak. Hele volksstammen kunnen nu nog maar net hun cv toestel betalen. Laat staan dat ze er een warmte pomp naast kunnen zetten. De installatie aanpassen. Isoleren. Warmte terug winning. Zelfs ik met een redelijk modaal inkomen krab mij wel eens achter de oren.
    Een advies MvEck
    Maak een begroting om een 10 kw of meer woning te verduurzamen naar maximaal 2 kw. Ja zo’n woning waar je nog tegen het dakbeschot aan kijkt. Hele wijken staan daar nog mee vol. En dan kom je met arbeiders inkomen echt wel wat te kort.

    • jos schreef:

      Klopt , helemaal Marcel .het merendeel van de bevolking heeft gewoonweg het geld niet om te verduurzamen en dat komt omdat het prijspeil van veel goederen en diensten te hoog ligt vanwege de hoge vaste lasten en belastingen/heffingen etc die alleen maar toenemen. Geld staat renteloos op de banken en verdampt door oplopende vaste lasten met gelijkblijvend loon voor velen . Pensioenfondsen nemen mensen in de maling met de benaming tijden veranderen , een zorgeloze oude dag is voor velen niet meer gewaarborgd..Om een duidelijk voorbeeld te noemen van te hoog prijspeil :een auto .Is een rondrijdende belastingbom in de portemonnee van de gemiddelde Nederlander .Politiek den Haag dringt nu wel aan op verhoging van de lonen bij de bedrijven maar gaat zelf vrolijk door met het bedenken van belastingen. Denk maar aan de aflosboete .Nederland is te duur aan het worden .Velen leven tegenwoordig in de stress ,hoe krijg ik de kosten weer rond deze maand. We leven met teveel mensen in een te klein land .Daarom pleit ik voor centraal verduurzamen door de overheid in samenwerking met de energiebedrijven .Dan heeft de overheid wel minder b.t.w. inkomsten van prive aanschaf verduurzaming , maar uiteindelijk red je een land door giga te besparen en houden veel gezinnen nog het hoofd boven water in deze geldverslindende tijd waarin alles alleen maar duurder wordt en niet goedkoper.

      • Aad Koene schreef:

        Zo is het maar net en zolang mijn energierekening voor 1/8 deel aan energiekosten bestaat en voor 7/8 aan belastingen gaat het ook niet beter worden. Als wij moeten gaan verwarmen met stroom stijgen onze energiekosten nog eens met 200%.
        Heel veel delen van grote steden zijn absoluut niet geschikt om te verwarmen op stroom en voedingskabels zijn verouderd en ontoereikend.|
        Als jaren terug niet de giga fout gemaakt was om het gas voor een habbekrats aan het buitenland te verkopen hadden we nu geen aardbevingen in Groningen en hadden we voor de komende 600 jaar nog gas zat, maar ook hier heeft de graaizucht van de overheid de overhand gehad.

        Just my two cents ……

  7. Marcel schreef:

    P.S. Ik heb al jaren een zonnen boiler en pv panelen dus ik probeer het echt wel.

  8. Menno van Eck schreef:

    Hi @marcel en anderen, ik woon dus in een van die “mooie” eind jaren 70 woningen due nauwelijks geisoleerd zijn, en een hoop stappen moeten maken. Het gaat om een hoop geld, maar je hoeft ook niet alles in een keer aan te pakken. Je moet jezelf afvragen. Als de kozijnen rot zijn, ga ik er dan enkel of dubbel glas in zetten. Als de pannen “op zijn” ga je nieuwe dakpannen leggen of ga je meteen zonnepanelen integreren. Mensen die net de huur kunnen betalen die moeten afwachten wat de huur coöperatie doet. Mensen die gekocht hebben staan er alleen voor. Zelf ben ik grote tegenstander van die kleine warmtepompjes (hybride) want je blijft aan het dure gas liggen. Marcel heeft al stappen gedaan… Ik kan alleen maar zeggen, zet dat bespaarde geld op zij om de volgende stap te kunnen zetten en vooral als het moet (denk na voordat je een nieuwe cv ketel koopt). En beschouw dit niet als een aanval, want ik ken je niet eens.

  9. Jane schreef:

    Even een reactie in deze discussie. Ben absoluut niet technisch. Maar ik vraag mij af hoe ideaal is een warmtepomp, zonnepanelen of wat ook. Iedereen blijft afhankelijk welliswaar niet van gas maar ook electrisch moet geleverd worden. Enkele jaren terug hebben wij hier 3 dagen zonder stroom gezeten, uitzondering maar toch. Dus hoeveel onkosten komen er nog bij om bv batterijen aan te schaffen om ook snachts verwarming en licht te hebben. En is dat mogelijk.

    • Parrick schreef:

      Het risico dat je zonder stroom en dus warmte komt te zitten is met een gas aansluiting niet minder aangezien een CV-ketel naast gas ook stroom nodig heeft.

  10. andre schreef:

    Wat iedereen vergeet nadat je helemaal gasloos bent, wat al flink wat geld kost ook eens flink moet gaan betalen voor het verwijderen van je gasmeter.

    • Patrick schreef:

      Wie vergeet dit ? De meeste deugdelijke bedrijven/adviseurs vertellen de klant bij aanschaf van een warmtepomp dat dit er ook bij komt meestal +/- € 600,00. Dit is gewoon een bekend gegeven

    • Erwin schreef:

      Dat hoef je niet te betalen.
      Ik heb al vele woningen gasloos gemaakt en er zit een slot op de gasmeter.
      Dat heeft voor zover ik weet de klanten niks gekost.

      • andre schreef:

        Bij Liander gaat deze vlieger niet op. De verschillende netbeheerders hanteren verschillende regels en tarieven. Bij Stedin is afsluiten voor altijd met een slot voldoende
        Bij Liander heb je twee mogelijkheden
        1) Afsluiten voor maximaal 1 jaar kosten afsluiten € 121,-
        2) Gasmeter en dienstleiding verwijderen tot aan de hoofdleiding € 685,-

  11. Menno van Eck schreef:

    Gelukkig zit niet iedereen bij Liander. Bij ons (Enexis) kregen we een uiteindelijke factuur van 335 Euro. Daartegenover staat het vastrecht van 200 Euro per jaar. Tevens krijg je het teveel betaalde voorschot terug van je leverancier (in ons geval meer dan 500 Euro). Dus uiteindelijk ga je er structureel mee vooruit. Niemand verplicht je overigens die meter weg te halen, je doet het met een doel.

  12. klaasbosma schreef:

    Alles wat voor het vinex tijdperk is gebouwd heeft een probleem want de voorgeschotelde rekenrendementen worden nooit gehaald, de beste rendementen zijn met 7 graden lucht en 35 graden water temperatuur. Je kan voorsteeln wat er met het rendement gebeurd als of de buitenlucht kouder is of de circulatie temperatuur omhoog moet omdat het huis anders niet warm te krijgen is. en dan spreken we niet eens over het dramatische rendement om warm water te maken. dat is echt niet veel beter als electrisch verwarmen.
    elk huis moet een grootere groep krijgen want zelfs de meeste 6kw units moeten volgens de fabrikanten al met 25 ampere afgezekerd worden.
    helaas kunnen politici en beleidsmakers alleen de roze getallen geloven en houden ze geen rekening met het worst case scenario’s deze komen niet verder als de reclame foldertjes lezen van de warmtepomp fabrikanten die allemaal beloven 1 KW electriciteit resulteerd in 4 KW warmte. helaas is dat alleen maar van toepassing in optimale omstandigheden.

  13. Menno van Eck schreef:

    Ik zou willen voorstellen dat alle installateurs die zo tegen de energietransitie eens gaan kijken in Zweden, dan mag het duidelijk zijn waar we het over hebben. Jarenlang rotte huizen gebouwd, slecht afgeregelde CV installaties, en nu het anders moet nog steeds aan het mopperen. Hey, als jullie 10 jaar geleden de hoog rendementsketels al goed hadden geïnstalleerd stookte al 80 % van de Nederlanders op 60 graden. Dan hadden we met zijn allen al een hoop gas gespaard.

  14. frits rademakers schreef:

    He Menno van Eyk
    in Zweden zijn de installateurs beschermd, en hier kan iedereen maar raak prutsen
    hele installaties gemaakt dagelijks te zien in verbouwingen hier in Heemstede allemaal door Polen. hebben universele toepassing van buis 16 en 20 mm daar wordt alles mee gedaan cv water en gas . en niemand die het een moer interesseert!
    In den Haag zitten geen bestuurders maar zelfverzorgers, graaien daar hebben ze verstand van , Als je het gasprobleem wil aanpakken kun je half Nederland gewoon afbreken en opnieuw gaan bouwen. en wie gaat dat betalen ??? Al die miljarden aan inkomsten uit het aardgas zijn verkwanselt incl.. de belastingen en de btw daar boven op . Dat is in Zweden niet gebeurt !!! Menno die investeren slim.

  15. Andre schreef:

    Dat er wat raak wordt geprutst dat is de vraag uit de markt. Mensen willen voor installatiewerk geen dubbeltje aan uitgeven. Dit is altijd al geweest en door door open grenzen en internet is dit alleen maar erger geworden. Verbouwingen door Polen is al meer dan 20 jaar zo. Polen maken niets wat volgens de voorschriften is. Maakt toch niet uit als het maar zo goedkoop mogelijk is. Genoeg gezien met renovaties.

  16. MarkS90 schreef:

    Een nieuwe auto is belangrijker. Dan kun je de buren een oog uitsteken …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.