
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaan de mannen achter de roemruchte Wubaro-ketel lang de cel in. Tegen een 52-jarige man uit Assen en een 54-jarige man uit Roden zijn respectievelijk 5 jaar en 16 maanden cel geëist voor (poging tot) oplichting.
De twee Drentenaren wisten bijna een miljoen euro krediet los te peuteren bij de Rabobank met een Chinese warmtepomp die ze via Alibaba hebben gekocht. De zaak rond de Wubaro-ketel is een van de meest opzienbarende oplichtingszaken in de installatiebranche.
De rechter doet op 7 maart 2023 uitspraak in deze zaak.
‘Unieke ketelvervanger’ blijkt Chinese warmtepomp van Alibaba
Openbaar Ministerie
Het bedrijf van de twee verdachten presenteert in 2019 een ‘unieke gasloze cv-ketel’, die in één dag geïnstalleerd kan worden en tot 80 graden temperatuur kan bereiken. Wubaro claimde een eigen regeling te hebben uitgevonden waarmee hoge rendementen kunnen worden gehaald. De unieke cv-ketel blijkt in werkelijkheid een Chinese warmtepomp te zijn, die de beloftes allerminst na kan komen.
Techniek blijft ‘bedrijfsgeheim’
De man uit Assen weet iedereen in eerste instantie geraffineerd op het verkeerde spoor te zetten door zich te omringen met ogenschijnlijk betrouwbare zakenmensen, schrijft het Openbaar Ministerie. “Mensen die de verdachte voor zijn karretje spande, terwijl zij zo goed als zeker niets weten van de zwendel.” Als er wordt gevraagd naar de pompen, geeft de verdachte steevast aan dat het om een bedrijfsgeheim gaat. Wel worden de betrokkenen rijkelijk betaald door de 52-jarige verdachte, zo laat het Openbaar Ministerie weten
Bank verstrekt krediet
Ondertussen is de techniek in Groningen wel aan de buitenwereld gepresenteerd en kondigt de Assenaar aan dat in Roden een fabriek gebouwd waar de toestellen geassembleerd gaat worden. Hoewel op enkele veldtesten na geen enkel toestel geleverd wordt, weet het duo, met steun van de bekende zakenmensen wel een krediet van 987.000 euro los te peuteren bij de Rabobank. Er is ook veel kritiek: veel techneuten uit de installatiewereld hebben ernstige twijfels bij de waarheid van de informatie die het bedrijf naar buiten brengt.
Ontmaskering: veel leugens
In 2020 valt Wubaro door de mand: de Rabobank ontmaskert de mannen bij een nieuwe kredietaanvraag van 20 miljoen euro. Bij het onderzoek van de bank blijkt dat CE-verklaringen vervalst zijn. De Rabobank doet aangifte, waarop het bedrijf in november 2020 door de rechtbank failliet wordt verklaard.
De Assenaar blijkt omringt te zijn door leugens, zo betoogt het Openbaar Ministerie op de zitting. “Hij geeft zich onterecht uit als ingenieur en liegt hij over het feit dat hij leiding had over een bedrijf met 1200 werknemers. Ook schermt de man met een niet bestaande investeerder uit Dubai en geeft hij aan uitvinder te zijn van de koeltechniek waarmee de skihal in dat land wordt gekoeld.” Dat laatste blijkt ook niet waar te zijn. De officier van justitie rekent de verdachten daarnaast zwaar aan dat zij nadrukkelijk over de rug van de aardgasproblematiek in Groningen geld probeerden te verdienen.
Celstraf geëist
Naast een gevangenisstraf eist de officier van justitie dat de mannen de Rabobank het verkregen geld terugbetalen. Het verkregen geld is overigens als sneeuw voor de zon verdwenen. De ‘investeringen’ in het bedrijf gingen vooral op aan luxe goederen voor privéverbruik, merkt de openbaar aanklager op. Uitspraak is op 7 maart.
Loop nie goed af