fbpx
Nieuws

Gasmeters moeten worden vervangen

3

De beheerders van de gasnetwerken gaan de komende tijd in totaal zo’n 40.000 gasmeters vervangen. De meters zijn nog maar een jaar geleden geïnstalleerd, maar blijken niet aan de specificaties te voldoen. Het schroefdraad waarmee ze vastzitten is te kort. Ongeveer de helft van de meters met de productiefout is al vervangen, de andere helft volgt ‘binnen afzienbare tijd’, meldt Netbeheer Nederland. Het gaat om het merk Landis+Gyr.

De brancheorganisatie van netbeheerders stelt dat consumenten zelf geen actie hoeven te ondernemen en dat de meters in de tussentijd veilig zijn. Dat blijkt volgens hen uit onderzoek van certificeringsorganisatie Kiwa. Tv-programma Kassa sprak twee deskundigen die de veiligheid van de slimme meters in twijfel trekken.

Onafhankelijk onderzoek

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft en onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes zeggen dat de meters zo snel mogelijk vervangen moeten worden, omdat door de fout mogelijk gas kan gaan lekken.

De netbeheerders bestrijden dat de meters onveilig zijn. Dat ze toch worden vervangen, is volgens Netbeheer Nederland besloten omdat uit onderzoeken is gebleken dat onzeker is of de meters door de productiefout wel twintig jaar mee kunnen, zoals de bedoeling is.

Volgens een woordvoerster wilden Kassa en Ale voor de uitzending niet vertellen waar ze hun conclusies op baseren. Ze noemt dat kwalijk, omdat het over veiligheid gaat.

Schroefdraad

Een redacteur van Kassa zegt dat de netbeheerders wel degelijk uitleg hebben gekregen. Ze vertelt dat de deskundigen ‘in het algemeen’ hebben gezegd dat het gebruik van te kort schroefdraad tot risico’s leidt.

De deskundigen hebben een exemplaar van de verkeerd geproduceerde koppeling bekeken. Verder laat Kassa een foto zien van netbeheerder Stedin waarop twee exemplaren staan. Op de goede staat schroefdraad tot bovenin doorloopt. Op de verkeerde is zichtbaar dat het laatste stuk schroefdraad ontbreekt.

Ale zegt dat het verschil volkomen duidelijk is. “De netbeheerders hebben gewoon niet opgelet.” Ale noemt dat ergerlijk. Hij heeft de indruk dat pas actie is ondernemen toen er media-aandacht kwam. Stedin besloot als eerste van de netbeheerders om 15.000 van deze gasmeters te vervangen. Kassa heeft de netbeheerders zelf ook gevraagd naar hun onderzoeksgegevens, maar die kreeg het programma niet.

De uitzending van Kassa over de slimme meter is terug te kijken.

3 reacties op “Gasmeters moeten worden vervangen

 1. Wim Urbanus schreef:

  Wat een kletsverhaal over die te korte schroefdraad op de gasmeters. De schroefdraad is zo ontworpen (loopt niet helemaal tot bovenaan door) omdat het dan eenvoudiger is de gasleiding aan te sluiten; de moer van de gasleiding valt vanzelf op de goede manier over de schroefdraad van de gasmeter.
  Alleen, dan moet die gasleiding wel de juiste moer hebben. En daar gaat het fout. Een Nederlandse moer heeft een korte schroefdraad en past inderdaad niet goed op de “foute” gasmeter.
  Het probleem zit dus niet in de gasmeter of de schroefdraad, maar onze netbeheerders hebben gewoon het verkeerde type besteld, een type gasmeter dat in andere landen probleemloos gebruikt wordt.

 2. JB schreef:

  Schroefdraad en moer in die Kassa-aflevering hierboven @ 07:50
  Tja inderdaad, met een langere moer ben je er ook! 😀

 3. cor schreef:

  Dat zo,n fout nog gemaakt kan worden in 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.