fbpx
Nieuws

Gasmonitor rekent airco bij warmtepompen

In de recente Gasmonitor van Natuur en Milieu worden airco’s en luchtwaterwarmtepompen over één kam geschoren. Hierdoor lijkt het alsof er veel meer energiezuinige lucht/water-warmtepompen verkocht zijn dan daadwerkelijk het geval is.

Het verschil is groot. In de Gasmonitor, een onderzoeksrapport op initiatief van Natuur en Milieu, wordt gesproken over een aantal van 80.026 warmtepompen in 2017 in woningen en andere gebouwen op buitenluchtwarmte, maar als daar de airco’s vanaf gehaald worden, blijven er nog maar 19.858 ‘echte’ luchtwaterwarmtepompen over. Dit aantal komt overeen met de verkoopcijfers van de gezamenlijke warmtepompfabrikanten in Nederland. Van de airco’s gingen er 60.168 over de toonbank.

CBS-cijfers warmtepompen, inclusief airconditioning. Dubbelklik voor vergroting.

De warmtepompbranchevereniging DHPA laat weten dat het gaat onderzoeken of airco’s gezien kunnen worden als vervanging van de cv-installatie en hoe vaak deze luchtluchtwarmtepompen daadwerkelijk primair als verwarming dienen.

VRF-systeem

“Vanuit de historie wordt de airco in ieder geval niet gezien als typische vervanging voor de conventionele cv-installatie”, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de DHPA. “Maar technisch is het mogelijk om te verwarmen, met multisplit systemen bijvoorbeeld. En in kantoren wordt veel met VRF-systemen gewerkt.”

Punt is dat, vooral bij woningen, een airco in eerste instantie aangeschaft wordt om koeling te leveren, en dat hij daarnaast een aantal uur per jaar draait om de ruimte te verwarmen. Zo staat in het Protocol Monitoring Hernieuwbare Energie van RVO dat voor kleine lucht-lucht systemen aangenomen wordt “dat het vooral airco’s zijn die niet als warmtepomp worden ingezet.”

Geen ISDE

Ook rondom grotere systemen is nog veel onduidelijk, stelt RVO: “Er is nog onzekerheid bij de lucht-lucht systemen >12 kW of ze ook werkelijk als verwarming worden ingezet.” In ieder geval is het voor lucht-lucht-warmtepompen niet mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen.

Deze week haalde minister Wiebes de Gasmonitor, waar ook Alliander en Stedin hun handtekeningen onder zetten, nog eens aan om te bewijzen dat het wel goed gaat met de warmtepompen. “Volgens het onderzoek … werd er in 2013 1 warmtepomp geïnstalleerd op elke 10 gasketels. In 2017 was de verhouding al 1 op 5.” In die berekening neemt hij airco’s mee. Zou hij dat niet doen, dan ligt de verhouding heel anders. Namelijk 1 op 17.

Reactie Natuur & Milieu

Woordvoerder Kristel Lageweg van Natuur & Milieu erkent dat het beeld dat wordt geschetst in het rapport niet helemaal klopt. “We hebben gebruik gemaakt van CBS-cijfers. Het klopt dat er ook airco’s zitten in de categorie ‘warmtepompen met buitenluchtwarmte’. Maar in die cijfers zitten geen ‘pure’ airco’s. Pure airco’s die alleen koelen zijn uit de cijfers gefilterd. Alle warmtepompen die CBS in deze statistieken aangeeft – en die wij hebben overgenomen voor ons onderzoek – leveren (ook) warmte. Daar hebben we vooraf bij het onderzoek ook op gelet.”

Maar het gaat om de verhouding koelen/verwarmen van zo’n systeem, zegt Lageweg. “Nu blijkt het na navraag bij CBS wel zo te zijn dat er nog een deel installaties inzit die voornamelijk koelen en maar een beetje verwarmen. Technisch gezien zijn deze installaties daarmee dan ook een warmtepomp. Maar we willen zelf ook graag achterhalen welk deel hoogstwaarschijnlijk niet voor het volledig verwarmen van woningen gebruikt wordt. Dat levert inderdaad een beter inzicht op. We weten helaas nog niet hoe groot dat deel precies is.”

Pure airco

Dat pure airco’s die alleen koelen uit de cijfers zijn gefilterd zegt niet zo heel veel, want volgens de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) worden tegenwoordig  bijna alle split- en multisplit-airconditioners geleverd in de zogenoemde ‘warmtepompuitvoering’, waarbij de airconditioning ook als verwarming gebruikt kan worden.

10 reacties op “Gasmonitor rekent airco bij warmtepompen

  1. Peter schreef:

    Ja zo zie je maar weer dat Wiebes, Terpstra en Samsom die Nederland van de ondergang moeten redden zomaar iets aannemen zonder het eerst te bestuderen.
    Nogmaals ik wacht het allemaal af, de 3 boven genoemden hebben mijn vertrouwen niet.

  2. jos schreef:

    Het merendeel van Nederland weet nog steeds niet waar ze aan toe zijn .Als je als minister Wiebes nu nog eerst met 300 maatschappelijke organisaties om de tafel moet op te gaan bespreken hoe verduurzamen financieel voor de Nederlanders betaalbaar moet gaan worden , dan loop je toch een eeuw achter de feiten aan , maar wel mensen gaan dwingen te verduurzamen door de gasprijs op te schroeven .
    Sorry ,hoor maar van welke planeet kom je ?, om mensen wel alvast weer zwaarder te gaan belasten , terwijl je nog niet eens een goed financieel onderbouwd plan op tafel hebt , hoe en tegen welke prijs gaan we Nederland verduurzamen . De meeste mensen kunnen een dure warmtepompinstallatie niet betalen . Naar mijn mening kun je beter als minister zo snel mogelijk geld investeren in het ontwikkelen van een gas ter vervanging van aardgas .Haal je minder aan b.t.w. op aan de verkoop van dure warmtepompinstallaties , maar je bespaart miljarden in de toekomst door bestaande infra-gasleidingen te kunnen blijven benutten en je geeft mensen een stukje lasten/kostenverlichting .

  3. Sjaak schreef:

    heeft iemand wel eens doorgerekend wat het echte effect op het milieu is met WP?

    dan kom je er achter dat dit voor Nederland de slechtste oplossing is voor het milieu dan wel te verstaan
    de installatie wereld rekent zicht al rijk maar komt daar later achter.
    gaan alle gasinstallateurs failliet? of tocht stiekem elektrische installaties maken? tot het fout gaat?

  4. Stefan Brand schreef:

    Ja hallo! Wij stoken met een “airco” die zijn goedkoper in aanschaf, makkelijker te plaatsen en ook nog zuiner dan de andere warmtepomp-technieken. Wij doen dat in ons rijtjeshuis uit 1972 en ik ben niet alleen! 800m3 gas is nu 800kwh stroom, dat is 65c voor 1m3 gas en 18cent per 1 kWh

  5. Reinoud schreef:

    Stefan, hoeveel m3 gas moest er in de centrale voor jou kwh aan stroom verstookt worden? Heeft iemand enig idee?

  6. Stefan Brand schreef:

    Gas heeft in de praktijk per 1m3 zo’n 6-7.5kWh aan bruikbare energie. Zoals bovenstaand al gezegd: 800m3 gas is nu slechts 800kWh aan stroom (warmtepomp haalt energie uit buitenlucht 80% plus 20% eigen stroom) vrij duidelijk waar men (eigen zonnepanelen en groen energiecontract bij VanDeBron niet eens meegerekend) dus minder co2 uit stoot.

    Trekt je warmtepomp-(airco) 200watt uit de muur dan komt er tot wel 1200watt aan warmte uit, door de warmtepomp technologie.

    Zo’n airco is dan zo gek nog niet, tevens kan je het in enkele minuten warm stoken.

  7. Reinoud schreef:

    Stefan,
    Dus met 133 m3 gas is in de centrale 800 kwh aan stroom geproduceerd? Waarmee ik dezelfde hoeveelheid warmte produceer met jou airco als wanneer ik 800m3 gas in de eigen hr ketel verstoken zou?

    Of doel je met 6 tot 7.5 keer op de cop waarde van jou airco/warmtepompen in het algemeen?

  8. Stefan Brand schreef:

    Hallo Reinoud, ik bedoel: wij waren +/- 800m3 gas kwijt aan verwarmen in ons huis uit 1972 en zijn nu 800kWh kwijt voor verwarmen van ons huis met de Lucht/Lucht warmtepomp. Sommige modellen halen zelfs bijna een (S)COP van 6 en zijn dus zeer efficient. Een L/L WP is in de praktijk soms nog zo’n 25-50% efficiënter dan een L/W warmtepomp. Een groot voordeel is dat je niet 24/7 je warmtepomp aan hoeft te hebben (op de mildere dagen) waar dit met een L/W systeem wel noodzakelijk is om het huis op temperatuur te houden (vloer/massa opwarmen kan erg lang duren). Andere voordelen kunnen zijn: bevochtigen, ontuchtigen, frisse lucht-ventilatie, luchtfilters, anti-allergie zoals hooikoorts etc, per kamer of verdieping individuele verwarmen etc.

    Een L/W systeem is zeker in de modernere huizen vaak toch een betere keuze, maar ik en ook vele andere mensen hebben specifiek een ”airco” aangeschaft om hun huis te verwarmen. Dat klinkt gek, maa ook bij -15graden zit er energie in de buitenlucht waar je het huis mee kan verwarmen.

  9. Gerard schreef:

    Ik heb hier de Daikin Ururu Sarara FTXZ50N / RXZ50N. Met een scop van 5,5 voor elke kilowatt stroom 5,5 kilowatt warmte terug. Geen cv die daaraan kan tippen.
    Mijn gasverbuik 151 m³ . Ik blijf onder de 500m³ gas daardoor verlaagt cap tarief.
    Dus airco,s kunnen zeer goed werken als warmtepomp somige modellen zijn zelfs beter.

  10. P.puk schreef:

    Is er wel eens iemand van de regering die er over nagedacht heeft dat de hele warmtepomp geschiedenis door de meeste mensen onbetaalbaar is. Maar we willen het wel warm hebben en daar gaan allerlei experimenten aan vooraf zoals butagas, lpg, houtvuur e.d ,nou dat gaan wat brandjes veroorzaken en in principe aangestoken door onze fijne overheid die niet weten waar over gepraat wordt en wat ze gaan veroorzaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.