Ga naar hoofdinhoud

, ,

Gasprijs drijft interesse hybride warmtepomp op

De hoge gasprijs zorgt voor een flinke piek in de interesse voor hybride warmtepompen. Marktleider Remeha ziet bij het Remeha Experience Center in Haarlem en bij grote verkooppartners een forse toename van aanvragen en verkoop.

Dit bleek bij het webinar De hybride breekt door dat Installatie.nl organiseerde samen met groothandel Rensa en toestelfabrikant Remeha.

Het webinar terugkijken kan via deze link.

De flinke stijging van de gasprijs heeft naast de negatieve consequentie voor de lasten van huishoudens, een voor de businesscase van de hybride warmtepomp positief effect. De terugverdientijd van de toestellen neemt aanzienlijk af, zo lichtte business development manager Rick Bruins toe tijdens het webinar. De meerinvestering in de duurzame warmtepomp naast de bestaande cv-ketel wordt voor veel huishoudens aantrekkelijker. Normaliter is een warmtepomp/cv-ketelcombinatie pas vanaf een gasverbruik van ongeveer 1500 m3 een rendabele optie. “Door de stijging van de gasprijs is de hybride al vanaf 1200 m3 aantrekkelijk. Ter illustratie: 1/3 van de woningen in Nederland heeft een verbruik van 1500 m3 of meer, maar 2/3 heeft een verbruik van 1200 m3 of meer.”

Technische uitleg

Rick Bruins en technisch adviseur Frank Dimmendaal van Rensa Techniek geven in het webinar een technische duiding van de hybride warmtepomp, en de kansen die de installatie biedt voor een groot deel van de bestaande woningbouw. Dimmendaal brak een lans voor een integrale blik: hij ontvouwde in het webinar een stappenplan van isolatie tot waterzijdig inregelen van de bestaande installatie. “Verwarmen met een warmtepomp stelt hogere eisen aan distributie en afgifte. De cv-ketel heeft vermogen om oneffenheden weg te poetsen, lage temperatuurverwarming niet.” Bruins schonk extra aandacht aan de hydraulische verdeling van de Elga Ace.

Verduurzaming

Pieter Reijnders van het Remeha Experience Center in Haarlem gaf in het webinar een inkijk in zijn werkwijze. Vanuit de showroom in Haarlem worden particulieren geadviseerd over verduurzaming van de woning. De opdrachten die hieruit voorvloeien gaan naar aangesloten installateurs. Ook hier is de interesse in de hybride de afgelopen weken fors toegenomen. “We zien aan de verkoop, maar ook aan de inkoop van de groothandel, dat de hybride écht begint te lopen”, zegt Rick Bruins van Remeha.

Verkoop in de lift

Afgelopen jaar werden er nog geen 10.000 hybride warmtepompen verkocht. De verwachting is dat de verkoop dit jaar bijna gaat verdubbelen. Fabrikanten en branche hebben de gezamenlijke ambitie uitgesproken binnen enkele jaren jaarlijks 100.000 hybrides te kunnen verkopen. Ter illustratie: nu worden jaarlijks nog 428.000 cv-ketels verkocht. In een rapport van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) staat dat de warmtepomp dan over 6 jaar de eigen broek op kan houden, en niet langer gesubsidieerd hoeft te worden.

Volgend jaar meer subsidie

De verwachting is dat eind van dit jaar bekend wordt hoe de nieuwe subsidieregeling voor hybrides eruit gaat zien. Nu krijgen particulieren, afhankelijk van type en vermogen, vanaf 1600 euro van de investering in een hybride warmtepomp teruggestort. De verwachting is dat dit bedrag, in welke vorm dan ook, toe zal nemen tot ongeveer 30% van de aanschafwaarde, wat neerkomt op ongeveer 1000 euro extra. De exacte uitvoering van het kabinetsvoornemen wordt in december besproken. Om te voorkomen dat de verkoop van hybrides in afwachting van de extra subsidie stokt, gaat Remeha een cashback-actie van 400 euro starten tot de nieuwe regeling van kracht is, maakte Bruins bij het webinar bekend.

Het webinar De hybride breekt door is hier na registratie kostenloos terug te kijken.

8 reacties op “Gasprijs drijft interesse hybride warmtepomp op

  • Te gek voor woorden dat Nederland op dit beleid van den Haag gedwongen wordt om alles over moet naar elektrisch. De gasprijs wordt systematisch hoog gemaakt door belastingen en heffingen. Dit is heel smerig. Straks als we geen keuze meer hebben stijgen de Electra prijzen. Gelukkig zijn de Duitsers,Fransen en Belgen beter bezig met hun waterstof ontwikkelingen.

    1. Ed

      Ook voor het maken van waterstof is veel electriciteit nodig. Voor eenzelfde hoeveelheid energie is vijf keer zoveel electriciteit nodig. Dat het het voorlopig nog niet worden vrees ik

  • Hybride is een verkeerde keuze, als je namelijk na een jaar draaien erachter komt dat je best all electric kan zit je met een dood paard opgescheept.
    Beter dat je een monovalent WP (met voldoende all electric vermogen) hybride opstelt, bevalt het dan kan je cv ketel weg en een boiler erbij geplaatst worden. Met hybride moet je dan een 2e keer investeren in een warmtepomp die het wel alleen kan.

    1. Pjotr

      De meeste huizen in Nederland zijn ongeschikt voor verwarming met alleen een warmtepomp. Aanpassing is te duur.
      Verder is ons elektriciteitsnet ongeschikt, en aanpassing duurt nog vele jaren.
      De hybride oplossing is snel te realiseren, de warmtepomp is kleiner en stiller en het belangrijkste: het kost een fractie van de all-electric oplossing.
      Nu is de gasprijs hoog, en als we elektrificeren gaat de stroomprijs omhoog. Daar zit je dan met je EV en je all-electric warmtepomp.

  • Herbert

    Je kunt bewezen tot 70% besparen op gas en kosten thuis, dat is 500’tot 1000 euro per jaar, en nog een 50% korting krijgen op de aanschaf, zodat de terugverdientijd 3 tot 5 jaar wordt, en dat is via EY in een werknemersvoordeel gemaakt als een fiets plan. Doe daar je thuiswerkvergoeding bij en je zit ver onder de 2000 euro. Beteken dat eens op www. HAASheat.com, Dat wordt binnenkort voor 6 producenten Het Nationale Hybride Warmtepomp Plan waar ook de duurzame adviseurs meewerken. Het wordt dus haalbaar en betaalbaar

    1. Gebakken haas

      Herbert zit gewoon reclame voor eigen toko te maken. Wij van wc eend….

      https://www.duurzaam-ondernemen.nl/hertbert-silderhuis-haasheat-vraag-haas-aan-je-baas/

  • Ap van der Horst

    Als je elektrisch gaat verwarmen, dat is gemiddeld op een gasverbruik van 1500m3 1.4 duurder als met gas, daarom. Drijven ze de prijs op, ze doen net of ze vanuit de haag ons tegemoeten komen, maar we worden aan alle kanten gepakt, Co Ketel wet ook een melkkoe geworden, iedereen probeert er een slaatje uit te slaan. Rogafa beantwoord mijn mail met 1 beugel is afdoende, omdat Breman er een zooitje van maakt, welke op de folder staat, ze wassen elkaars klauwen.

  • Ernie

    Dat de verduurzaming van Nederland een extra zetje nodig heeft is wel helder. De gasprijsontwikkeling van de laatste periode gaat zeker helpen met de versnelling. Waarbij de hybride oplossing een mooie, en betaalbare tussenstap is naar een fosielvrije toekomst. Niet de enige, maar 1 van de velen! Met slimme financiele oplossingen vinden we zo wellicht ook nog een manier om de huishoudens met een krappere portemonnaie uit de wind te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan