fbpx
Nieuws

Gasverbruik drie keer lager bij hybride warmtepomp

Het warmtepompdeel van de hybride warmtepomp neemt tussen de 60% en 70% van de warmtevraag in een woning voor zijn rekening. Dat blijkt uit metingen in enkele honderden woningen met een hybride warmtepomp gedurende het stookseizoen 2019/2020.

Het onderzoek heet Installatiemonitor en is uitgevoerd door adviesbureau BDH en het wordt ondersteund door Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander, N-Tra, Stedin en Techniek Nederland. Vorig jaar konden huishoudens zich aanmelden voor dit onderzoek, waarbij ze de onderzoekers toegang gaven tot de elektriciteits- en gasdata uit de slimme meter.

Op basis van die data, en met enkele woningeigenschappen, konden de onderzoekers uitspraken doen over de prestaties van zowel all electric warmtepompen als van hybride installaties, een configuratie waarbij de gasketel alleen bijspringt in geval van erge koude.

Warmtevraag elektrisch gedekt

“Op jaarbasis levert de warmtepomp een bijdrage van twee derde aan de totale warmtevraag voor cv (dus exclusief tapwater). Dit kan direct vertaald worden in een verlaging van de gasvraag met twee derde”, aldus de onderzoekers. In het rapport zijn wel aannames gedaan over de COP van de warmtepomp. Als de warmtepomp gemiddeld slechter presteert dan aangenomen, dan is de bijdrage van de warmtepomp beperkt tot 59%. Een tweede kanttekening is dat afgelopen winter tamelijk mild was. Bij een koudere winter zal de dekking lager zijn.

Dekkingsbijdrage van de warmtepomp voor een lage, gemiddelde en hoge inschatting van de COP-curve. De dekkingsbijdrage varieert in relatie tot de minimale dagtemperatuur. De frequentie van iedere temperatuur is bekend (blauwe vlak). Hieruit volgt de totale dekking op jaarbasis. Let op: voor zeer koude dagen lijkt de dekking van de warmtepomp beter te worden. Dit is echter een statistische fluctuatie en heeft verder geen betekenis. Op het jaartotaal zijn deze punten slechts van beperkt belang. Beeld: Installatiemonitor

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om de COP van de warmtepomp uit de metingen vast te stellen, waardoor hier geen aannames meer over hoeven te worden gedaan. Hiervoor is het echter noodzakelijk de absolute warmtebehoefte van de woning te kennen. Enkel de verhouding tussen gas- en elektriciteitsvraag is hiervoor niet voldoende.

Wachten op koude winterdagen

Deze absolute warmtebehoefte kan in woningen met een hybride installatie worden vastgesteld op zeer koude dagen, als de warmtepomp geen bijdrage levert en de HR-ketel de volledige warmtevraag invult. Door de milde winter in de eerste meetperiode zijn er nog niet voldoende zeer koude dagen geweest om deze berekening uit te voeren.

In het huidige stookseizoen moet dat beter gaan. “We hopen op een koude winter, want dan kunnen we de meetdata gebruiken om een meting/schatting van de COP per woning te gaan doen. Maar tot die tijd dus een aanname voor de COP”, zegt BDH-onderzoeker Paul Friedel.

Elektriciteitsnetwerk

Uit het onderzoek blijkt ook dat een hybride ketel significant minder belastend is voor het elektriciteitsnetwerk dan een all electric warmtepomp, al zijn de verschillen tussen grote woningen en kleine woningen aanzienlijk. Een hybride in een grote woning trekt rond een uur of 6 ’s avonds tot wel 2,5 kW van het net, terwijl een hybride in een kleinere woning rond dat tijdstip doorgaans tussen de 1 en 1,5 kW liggen.

Daar tegenover staan de all electric warmtepomp. In grotere woningen tikt die rond 6 uur ’s avonds wel 4 kW aan. Bij kleinere woningen is het verschil minder groot. Daar ligt het vermogen op dit tijdstip eerder tussen de 1,5 en 2 kW. BDH verricht al jaren onderzoek naar hybride ketels, zo was in 2016 de hybride het onderwerp in een groot onderzoek naar verduurzamingsopties in woningen.

Het benodigde elektrische vermogen van een all electric warmtepomp, in huishoudens van verschillende grootte.
Het benodigde elektrisch vermogen van een hybride warmtepomp, in huishoudens van verschillende grootte.

26 reacties op “Gasverbruik drie keer lager bij hybride warmtepomp

 1. Gerrit Smit schreef:

  Dat klopt helemaal. Wij hebben een airco/inverter aangeschaft in 2015 en ons gasverbruik is hiermee gedaald van 2000m3 naar 500m3 en het stroomverbruik is met 2500kwh gestegen wat ons een energie besparing van € 450,= heeft opgeleverd.

  • Pieter schreef:

   Gerrit, die resterende 500 m3 is wel duur. Ben zelf gasloos gegaan en verbruikte daarvoor nog slechts 600 m3. Door het vastrecht van 222 op gas en het lage verbruik kosten die laatste cubs erg veel. 500×0,82+222= 632,-.
   Kun je ook 3.000 kWh voor kopen. Met een COP van 4 zou dat dan 12.000 kWh aan warmte zijn, en met 500 m3 kom je niet verder dan 5.000 kWh aan warmte.

   • Edwin schreef:

    Helaas is de COP van de warmtepomp bij lage temperaturen geen 4. Eerder richting 1. Maar om je daarom voor minstens 15 jaar vast te leggen aan een hybride warmtepomp… Als de piekvraag een probleem gaat worden, zorg dan als netbeheerder voor bijvoorbeeld een ‘buurtbatterij’ en zwaardere transportkabels. Beter in één keer goed, oftewel helemaal fossielvrij.

 2. g van dijk schreef:

  tja en gelukkig is het ook niet meer zo koud in de winter
  dat scheelt ook weer veel gas!
  uit eindelijk komen we er wel

  • g van dijk schreef:

   gerrit een energie besparing van 450 euro moet toch eigenlijk een financiele
   besparing van 450 euro zijn energie moet toch ergens op gewekt worden
   en andere mensen moeten dan weer naar een kno arts of beter horen
   en die besparen niets maar krijgen weer subsidie van het ziekenfonds
   paar huizen verder op bij mij hebben ze een warmtepomp boven de voordeur
   staan het is toch geen gezicht! je moet er toch niet aan denken dat ieder een
   dat gaat doen! ik hoop op een verbod aan de voorgevel alleen diep onder de grond want het is echt een triest gezicht aan de voor gevel

 3. peter schreef:

  Ik ben wel benieuwd op welke temperaturen de warmtepomp draait en of dit ook goed gaat i.c.m. radiatoren.

  • Jaap schreef:

   Voor grote lage temperatuur radiatoren zou je de aanname met lagere COP kunnen nemen. Dus niet 66%, maar rond de 57%.
   Met normale radiatoren is het maar de vraag of het huis wa genoeg te krijgen is.

 4. Bailey schreef:

  Hoi Gerrit,

  Ff rekenen.
  Gas: 2000-500=1500m3 x 31,65MJ/m3 x 90% CV rendement = 42GJ. 1500m3 x €0,70? = €1050,-
  Elektra: 2500kWh x 3,6 (naar MJ) x COP van 4 = 36GJ.
  2500kWh x €0,10? (kale kWh prijs) = €250,-
  Besparing zou meer dan €450 moeten zijn.
  Of je had zo’n goede gasprijs en/of slechte elektraprijs 🙂
  En je hebt een goede heatpump of je had een slechte CV ketel kijkend naar de GJ’s.
  Veel plezier ermee (hoop dat je buren ver weg wonen).

 5. groene rakker schreef:

  Wat ook hier weer wordt vergeten is dat er met een warmtepomp nog veel te winnen is door het stookgedrag aan te passen. Een warmtepomp is op zijn best bij een constante temperatuur. Dus geen nachtverlaging, niet de thermostaat laag zetten bij het ’s ochtends verlaten van de woning, en bijgevolg bij het opstaan en bij thuiskomst een piekvraag creëren.
  Ook de toepassing van een buffer en de ventilatiewarmtepomp overdag zijn warmtevoorraad laten opbouwen vlakt de grafiek goed af.
  Dat schept ook mogelijkheden om momentaan stroomoverschot van de zonnepanelen in te zetten om de warmte alvast binnen te halen en daarmee de vraag op latere momenten te verlagen.

 6. Peter schreef:

  Jan met de pet mag het Parijs akkoord in stand houden. Heeft wel twėė smaken:
  Of isolatie of het vluchtige goud.
  Word je door de of door de gebeten… de politiek ligt er niet zo wakker van.
  De vluchtige goudprijs wordt de komende jaren verdubbeld.
  België en Duitsland betalen momenteel respectievelijk 55 en 56 cent! Wij dalek 2 gulden en 50 cent.
  In Nederland wordt de vis straks duur betaald. Overigens wel handig voor wopke, het zuur bij-elkaar geschraapte geld, te schenken aan het arme zuiden, met één of andere regeling.
  Het gaat best goed in Lol-land !

 7. H. De Vegte schreef:

  Veel gereken in bovenstaande reacties, maar geen enkel idee hoeveel kwh een all-electric op jaarbasis verbruikt bij een gemiddeld gezin. Wie heeft hier info over?

 8. Bailey schreef:

  H. de Vegte,

  Heel grof, 1m3 gas verbruik kan je vergelijken met 2,5kWh verbruik voor een warmtepomp.
  1m3 x 31,65 MJ/M3 x 80% CV rendement incl. tapwater bereiding = 25MJ :: 25/3,6 = 7kWh / m3 gas.
  Stel gemiddelde COP warmtepomp met tapwater bereiding = 3. 7/3 = 2,3kWh elektra input. Met wat pompjes en ander verlies, ga van 2,5kWh uit voor 1m3 gas verbruik.

  • Bailey schreef:

   Geheel natuurlijk afhankelijk van afgifte systeem, type warmtepomp (lucht/water of water/water), besturing (aan/uit of modulair), etc.

 9. Weet jij het? schreef:

  Ik heb een vraag en hoop dat iemand daar iets zinnigs op kan zeggen 😉
  We hebben vloerverwarming in kamer met open keuken. Nu verwarmen we volledig daarop met zo’n 40 graden met CV op gas. We hebben daarnaast nog traditionele radiatoren hangen die we deze winter niet gebruiken als test voor of we in de toekomst zouden kunnen draaien op alleen een all-electric pomp met lage temperaturen in de vloerverwarming. Maar stel dat dat met niet comfortabel genoeg is, zouden we de traditionele traditionele radiatoren dan ook kunnen gebruiken met de lagere temperatuur van 40 graden? Zodat de all-electric pomp her makkelijk aankan?

 10. Bailey schreef:

  Hoi Weet jij het,

  In dit tabel kan je het gereduceerde vermogen berekenen van de bestaande radiator bij lagere aanvoer temperatuur: https://www.radson.com/nl/producten/paneelradiatoren/compact.htm#tab-technische-gegevens

  In plaats van 80/60/20 (80o aanvoer/ 60o retour en 20o kamer temperatuur) naar 40/30/20 wordt de afgifte 5! keer minder. Ze doen dus wel wat, maar niet veel.
  Wel een goede test om ze nu dicht te draaien.

  Tevens vind ik 40o naar de vloerverwarming wel hoog hoor. Of zit op de vloerverwarming verdeler nog een temperatuur regeling?

 11. Weet jij het schreef:

  Thanks voor je antwoord.
  Dat helpt me in het verder verkennen van de ‘ideale’ situatie in ons huis/CV/comfort. Ik vind nu bv ook een link van milieucentraal die ook weer verder verduidelijking geeft. 🙂
  Er zit inderdaad nog een temperatuurregelaar vóór de vloerverwarming. Maar die staat ook op 40 graden. Op de koude dagen kreeg de VV het anders niet comfortabel warm. Zou je daarvoor eerder een lagere temp aanraden? Ik ben erg benieuwd waarom? Gaat het om efficiëntie of wellicht om behoud van de vloer? De vloerverwarming wordt trouwens aangestuurd door een thermostaat die de woonruimte op 19 graden houdt. En dat lukte op de koude dagen niet met 30 graden op de regelaar van de VV maar nu wel bij 40 graden.
  Bedankt alvast! Uiteindelijk is het even zoeken en afwegen of vervanging van radiatoren nodig/wenselijk is en of die investering opweegt tegen de (hopelijk) paar dagen van het jaar dat de vloerverwarming het niet comfortabel krijgt.

  https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/lage-temperatuur-verwarming-ltv/#:~:text=Lage%20temperatuurverwarming%20is%20eigenlijk%20niets,lager%20dan%20je%20gewend%20bent.

 12. Andre schreef:

  Een infraroodpaneel voor een slaapkamer kan ook een goed alternatief zijn, scheelt een hoop kosten. Als de woning goed geïsoleerd is valt het stroomverbruik ook wel mee. Ik heb er één op een slaapkamer hangen omdat de radiator in de weg stond en ik ben er erg tevreden over

 13. Rutger schreef:

  Wordt de dekkingsbijdrage ook automatisch hoger als de gasprijs verder stijgt in de toekomst? Veel hybrides werken volgens mij al met een regeling van het invoeren van de gas en elektra prijs. Ook een vrijgave contact op de onbewolkte winterdag voor de warmtepomp als er PV-opwekking is kan er aan bijdragen dat er meer duurzame opgewekte energie wordt ingezet voor de hybride WP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.