fbpx
Nieuws

Gasverbruik scholen keldert na inregelen

Scholen kunnen heel veel geld en energie besparen door waterzijdig in te regelen. Bij zestien basisscholen in Haarlemmermeer wordt op dit moment tussen de 12 tot 34 procent op gas bespaart met enkele eenvoudige handelingen.

Bij de gebouwen van vereniging Meer Primair wordt op dit moment de bestaande gasgestookte installatie aangepakt. De eerste resultaten laten zien dat qua besparing op gasverbruik vier gebouwen op papier van het gas af zijn, en dat zonder toestellen te vervangen of over te gaan op alternatieve technieken. In vakblad Installatie een grote reportage.

De installaties -meestal cascades van cv-ketels- worden voorzien van het gebouwbeheersysteem Hero Balancer. Deze voormalige start-up is een digitale huismeester die via de bestaande regeling of een gebouwbeheersysteem de parameters uitleest, die van invloed zijn op de energieopname van een installatie.

Aanvoer en retour meten

De techniek is simpel: een draadloze sensor meet temperatuur en vocht in de ruimten, en met klemvoelers wordt de aanvoer en retour gemeten. De software van de Hero Balancer brengt de harde data samen. Algoritmes analyseren die data, waardoor op basis van warmtevraag, buitentemperaturen, weersvoorspellingen en gebruikersinformatie installaties zelflerend worden gemaakt. Feitelijk is Hero Balancer een plug & play GBS die elke installateur zelf makkelijk in een paar uur kan installeren. De gebruiker en de installateur kunnen de installatie via een dashboard permanent monitoren en bijsturen. Zie video onderaan dit artikel.

Inregelen

Parallel hieraan regelt Rekon Installatietechniek de installatie opnieuw in, onder meer met behulp van warmtebeeld en ultrasone flowmeters. Installateur Wilfred de Regt constateert dat het geen uitzondering is dat er vier à vijf keer zo veel liters warm water dan nodig over de radiatoren wordt gevoerd.

Lees hier het complete artikel in de nieuwe Installatie.

Scholen verspillen veel energie

Het is een bekend gegeven dat de verwarmingsinstallaties in schoolgebouwen alles behalve efficiënt zijn. Vaak eenvoudige cascade regelingen met een buitenvoeler; in de weekenden en vakanties wordt er gewoon doorgestookt. Tweederde van de utiliteitspanden stookt tijdens Kerst gewoon door, constateerde Hero Balancer vorig jaar. Dit bedrijf helpt vastgoedeigenaren in onderwijs, zorg en sport te verduurzamen. De Regt: “Schoolgebouwen zijn installaties waar in de loop der jaren van alles aan gesleuteld is. Uitbreidingen, van klaslokaal naar kantoor; maar naar de benodigde flow wordt nauwelijks gekeken.”

Werkwijze inregelen

Per school en lokaal wordt nu het totale vermogen van de installatie berekend op basis van oppervlak, opgestelde afgiftesystemen. Waar nodig worden kranen vervangen en zoneregelingen van Hero Balancer toegepast. Nadat het pompvermogen in liters is bepaald, wordt per strang of groep de flow bepaald, dus hoeveel liter doorstroming per uur er nodig is per radiator om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te kunnen verwarmen. Comfort voor de gebruiker, met een goede Δt voor de installatie.

Besparing

De ervaringen van De Regt zijn dat het waterzijdig inregelen voor grootverbruikers tot een reducering tot 35 procent op gasverbruik kan opleveren. Bij particuliere woning is het besparingspotentieel ongeveer maximaal 25 procent. Hier is het inregelen en vervangen van thermostaatknoppen een investering die zich volgens De Regt met twee jaar terug kan verdienen.

5 reacties op “Gasverbruik scholen keldert na inregelen

 1. Jur schreef:

  ik ga er van uit dat installateurs wel op de hoogte zijn van dit delta T probleem en, bij constatering dit dan ook melden aan desbetreffende school instanties .

  Het grootste probleem is dat veel scholen jaren lang op de nominatie staan voor de sloop, een investering in het verbeteren van de installatie is er dan ook zeker niet aan de orde.

  De regering heeft een aardig bedrag voor ventilatie systemen beschikbaar gesteld, aangezien je ook kan verwarmen en koelen via die systemen is het misschien een goed idee om scholen compleet aan te pakken.

 2. Glasius schreef:

  Goed bezig Wilfred, maar dat wisten we al toch

 3. Peter Volkman schreef:

  Toch wat kritiek.

  Voor een artikel over energie(gas)besparing is het wel opvallend dat op de foto’s installaties ze zien zijn waarbij isolatie van leidingwerk en appendages ontbreekt.

  De (voor)regeling van een cv-installatie in een schoolgebouw zou van een jaarklok (en optimalisatie) moeten zijn voorzien, uit het verhaal blijkt dat deze klok of niet ingesteld wordt of wellicht zelf niet aanwezig is.
  Gebruikelijk is dat deze tegelijk met PO elk jaar wordt ingesteld.

  Hierdoor natuurlijk al een vertekend beeld van de aangegeven besparingen.
  Wanneer installaties ruim 30% van de tijd onnodig aan staan (weekenden en vakanties) is een besparing van 25% al snel haalbaar.

  Bovenstaand zaken zeggen dus meer over de installateur/onderhoudspartij dan over de effectiviteit van de nu in een keer genomen maatregelen.

  Het bij bij voorkeur dynamisch inregelen levert in de praktijk altijd wel een aardige besparing op, zeker in combinatie met een juist ingestelde geregelde pomp.

  In tegenstelling tot passief inregelen op bestaande appendages (basis Delta-t) is
  dynamisch veel efficiënter daar de flow over geopende radiatoren bij dynamisch inregelen niet meer afhankelijk is van het sluiten of openen van andere radiatoren.

  • wilfred de Regt schreef:

   Peter,
   Dat klopt id het aanpassen van de installatie en isoleren kan pas als wij zijn langs geweest om alles in kaart te brengen en waterzijdig inregelen van de radiatoren.
   In combinatie met het plaatsen van een Hero Balancer regeling wordt dan de Cv-installatie zorgvuldig aan gestuurd.
   wil je meer weten over het product Hero Balancer neem een kijkje op http://www.herobalancer.com

 4. Pierre schreef:

  Diep triest dat je nu, na 18/20 jaar moet lezen dat destijds gegeven adviezen aan de gemeente Haarlemmermeer, Schiphol en andere utiliteitsgebouwen binnen de Haarlemmermeer, door inspecteurs/adviseurs van het Nutsbedrijf RWE nu eindelijk (gedeeltelijk) worden uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.